Sansür yasası olarak adlandırılan tartışmalı madde mecliste kabul edildi

TAKİP ET

Muhalefetin sansür yasası olarak adlandırdığı ve sosyal medyada yasası olarak da gündeme gelen dezenformasyon yasası teklifi TBMM'de kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre sosyal medyada bazı paylaşımlar bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.

Reklam
Reklam

Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda internette dezenformasyon ve mücadeleyi amaçlayan 40 maddelik yasa teklifinin görüşmeleri devam ediyor. AK Parti ve MHP milletvekillerinin oyları ile yasanın tartışmalı maddesi kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre yalan haber yayma suçuna bir yıldan üç aya kadar hapis cezası verilebilecek.

Yalan haber yayma suçu geliyor

TBMM'de kabul edilen yeni madde ile birlikte Türk Ceza Kanunu'na halkı yanıltıcı bilgi Aleyna yayma Sucu da eklenmiş olacak. Suçun oluşması için yayılan haberin gerçek olmaması, ülkenin Güvenliği ve kamu sağlığına ilgilendirmesi, halk arasında korku panik ve endişe oluşturma kastı bulunması, kamu barışını bozmaya yönelik ve aleni şekilde olması gibi şartlar aranıyor.

Muhalefet sansür yasası olarak adlandırılmıştı

Basın kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin TBMM'de görüşülmeye başladığı sırada muhalefet sansür yasası olarak nitelendirdiği 29 maddeye gelindiğinde alkışlı protesto gösterisi yapmıştı. Muhalefet aynı zamanda pankart açmıştı.