Satın alınacak en iyi yumurtalar: Etiketlerin en önemli olduğu zaman

TAKİP ET

Yumurta kartonları, bir marketteki en titizlikle etiketlenmiş ürünlerden bazılarıdır. Hızlı bir bakış ile "serbest dolaşım", "serbest dolaşım", "merada yetiştirilmiş", "çiftlik tazeliği" ve daha fazlası gibi (görünüşte) birbiriyle değiştirilebilir terimler göreceksiniz. Peki, en iyi ürünü aldığınızdan nasıl emin olacaksınız? Ve bu terimlerin her biri aslında ne anlama geliyor?

Reklam
Reklam

Etiketleme sürecini anlamak için, bakkala ulaşmadan önce yumurtaların nasıl işlendiğine kafa yormak önemlidir. Kayıtlı diyetisyen Susan Campbell, RD, bize ABD yumurta etiketleme sisteminde rehberlik ediyor ve şu soruyu yanıtlıyor: Hangi yumurtalar sizin için en iyisidir?

YUMURTALAR NASIL İŞLENİR?

Yumurtalar ABD'de dünyanın diğer birçok ülkesinden çok daha farklı şekilde işlenir.

ABD'de yumurtalar yıkanır ve çiftlikten çıktıkları andan satın alındıkları ana kadar soğutulur. Bu soğutma işlemi, diğer birçok güvenlik önlemi ile birlikte, en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biri olan Salmonella'nın yayılmasını durdurma çabasıdır. Başladıktan sonra yumurtalarınızı soğutmayı bırakırsanız, yumurtalarınız terlemeye başlayacak ve yumurtanın içinde küf ve bakteri üremesine neden olacaktır. Ancak, Avrupa'nın çoğu da dahil olmak üzere diğer birçok ülkede, yumurtlayan tavuklar salmonella'ya karşı aşılandığından, yumurtaların soğutulması gerekmez . Salmonella yayılmasını durdurmak için her iki yöntem de işe yarar.

Zamanla, yumurta üretimi arttıkça, ABD Tarım Bakanlığı (USDA), yumurtaların piyasaya çıkmadan önce sağlıklı bir şekilde işlenmesini, işlenmesini ve doğru şekilde etiketlenmesini sağlamak için karmaşık bir düzenleme sistemi geliştirdi.

Nerede yaşadığınıza ve eyalet yasalarınıza bağlı olarak, etiketleme gereksinimleri eyalet sınırlarına göre değişebilir. Tüm etiketler aşağıdakileri gerektirir:

Güvenli kullanım talimatları.

Yumurtaların büyüklüğü hakkında bilgi.

USDA onaylı bir not kalkanı (derecelendirme bilgileri için aşağıya bakın).

Beslenme bilgileri.

Yapılan diğer tüm iddialar (yumurtalarınızın "kafessiz" veya "çiftlik taze" olduğunu söylemek gibi) gönüllü etiketlerdir. Ve gönüllü etiketlerden yalnızca bazıları, belirli gereksinimleri karşıladıktan sonra USDA tarafından düzenlenir.

Örneğin, yumurtaların yerel veya yerel olarak üretildiğini iddia etmek için, yumurtaların işleme tesisinden 400 milden daha yakın bir mesafeden veya yumurtaların menşei ve işlendiği eyaletten gelmesi gerekir. Yumurtaların vejeteryan, üretici, paketleyici veya distribütör, yumurtlayan tavukları beslemek için hiçbir hayvansal yan ürünün kullanılmadığına dair belgeleri muhafaza etmelidir. Ancak birisi yumurtalarının otla beslendiğini iddia ederse, bunun ne anlama geldiğine dair yasal bir USDA tanımı yoktur.

Çoğu durumda, bu gönüllü etiketler, Global Animal Partnership veya Certified Humane gibi üçüncü taraf hayvan refahı savunuculuğu grupları tarafından onaylanmıştır. Daha sorumlu bir şekilde yetiştirilen ürünler arıyorsanız, bu hayvan refahı etiketleri, dikkat etmeniz gerekenler.

Campbell, “Yumurtalar için pek çok kategori var ve bunların çoğu hayvan refahı ile ilgili” diyor. “Besinsel olarak konuşursak, aralarında bazı küçük farklılıklar var.”

İşte bilmeniz gereken en yaygın etiketlerden bazıları.

Kafessiz

USDA, kafessiz yumurtaları, taze yiyecek ve suya erişimi olan kapalı alanlarda dikey ve yatay olarak dolaşabilen tavuklar tarafından bırakılan yumurtalar olarak tanımlar. ABD'de uzun süredir standart pil kafesleri yerine kafessiz ortamları kullanma eğilimi son birkaç yılda keskin bir şekilde artıyor. Temmuz 2022 itibariyle, 105 milyon kafessiz tavuk, piyasadaki yumurtaların yaklaşık %35'ini üretmiştir. USDA'ya göre , bu sayı 2012'de yaklaşık %10'dan arttı . Bu yumurta üretim yöntemi daha insancıl kabul edilse de bazı kafessiz çiftlikler açık havada otlatmayı kısıtlayabilir.

Campbell, "Kafessizlerse daha özgür hareket ederler ama dışarı çıkmazlar" diyor. "Yani, o kadar iyi beslenemeyebilirler - içeride tutulurlar ve çok fazla temiz hava alamazlar."

Serbest menzil

Bu tür yumurtalar biraz daha özgürlüğe sahiptir. USDA'nın serbest dolaşan tanımı, kafessiz yumurtalarla aynı kuralları izler, ancak "yumurtlama döngüleri sırasında dışarıya sürekli erişim" şartı da eklenir. Bu gereksinimler, tavukların dışarıda ne kadar zaman geçirmesine izin verildiğini tanımlamaz ve bu kararı yoruma bırakır. Bununla birlikte, Certified Humane gibi hayvan refahı grupları, serbest menzili , kuş başına en az 2 fit kare dış alan ile her gün en az altı saat dış mekan erişimine sahip olarak tanımlar.

Mera yetiştirilmiş

Bu terim USDA tarafından düzenlenmemiştir. Bununla birlikte, üçüncü taraf hayvan refahı sertifika mührü ile birlikte geliyorsa, serbest dolaşan yumurtalardan daha tanımlanmış düzenlemelerle birlikte gelir. Sertifikalı Humane ve American Humane Sertifikalı, merada yetiştirilen yumurtlayan tavukların en az 108 fit kare canlı bitki örtüsüne sahip olmasını ve bu alanların her zaman taze bitki örtüsünün mevcut olması için döndürülmesini gerektirir. Yıl boyunca dışarıya erişime sahip olmak, avcılardan korunmaya ihtiyaç duyduklarında erişebilecekleri bir ahıra sahip olmaları gerektiği anlamına gelir.

Campbell, "Merada yetiştirilen ve organik yumurtaların sarısı genellikle daha koyu, daha sarıdır ve daha az kolesterolü vardır" diye açıklıyor. "Bu, canlı bitki örtüsüne sürekli erişim nedeniyle ve daha fazla omega-3 yağ asidine sahip oldukları için olabilir ."

Organik

Bu USDA tanımlı terim, merada yetiştirilen yumurtalar için tipik olarak gerekli olanlara ek olarak fazladan bir dizi gereksinime sahiptir. Organik yumurtlayan tavuklara pestisit, herbisit veya gübre kullanılmadan %100 organik yem sağlanmalıdır. Ayrıca yılda en az 120 gün dışarıda otlayabilmeleri gerekir.

Hormon yok

Bu terim yanıltıcıdır. USDA hormon kullanımını yasaklamıştır, bu nedenle bu etikete sahip olmayan tüm yumurtalar zaten hormonsuzdur.

BEYAZ YUMURTA VE KAHVERENGİ YUMURTA ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Yumurtalarınızın rengini, onları yumurtlayan tavuğun pigmenti belirler. Beyaz tavuklar beyaz yumurta üretir ve kırmızımsı kahverengi tavuklar - tahmin ettiniz - kahverengi yumurtalar. Hangi yumurta rengini seçerseniz seçin, aynı nispi besin faydalarına sahiptirler.

YUMURTALAR NASIL DERECELENDİRİLİR?

Yumurtalar için USDA onaylı üç derece işareti kalkanı vardır ve her derece yumurtaların görünümü, dış kabukları ve yumurta sarısının kalitesi ile tanımlanır:

AA Sınıfı: Bunlar, en fazla besin değerine sahip en yüksek derecelerdir. Bu yumurtaların beyazları sert ve kalın olacak ve sarıları mükemmel yuvarlaklığa yakın olacaktır. Bunlar ayrıca güçlü, oval şekilli kabuklara sahiptir.

Derece A: Bu yumurtalar Derece AA ile eşit kabul edilir, ancak bu yumurtaların beyazları biraz daha az sert olabilir.

B Sınıfı: Bu, akan beyazlar ve daha geniş, daha düz sarılar ile en düşük derecedir. Bu yumurtaların kabuklarında bazı lekeler veya anormallikler olabilir.

Campbell, "Bazı şefler, sahanda yumurta yaparken daha kalın dereceleri tercih ederken, omlet veya meyilli yaparken daha ince dereceleri tercih ediyor" diyor.

SATIN ALMAK İÇİN EN İYİ YUMURTA

En iyi yumurta seçimi kişisel tercihinize bağlıdır. Hayvan refahı sertifikasına sahip yumurtalar satın almak istiyorsanız, bu yumurtalar büyük olasılıkla merada yetiştirilen ve/veya organik olan yumurtlayan tavuklardan daha yüksek kalitede olacaktır. Daha sağlıklı kabuklara ve daha zengin sarılara sahip olan bu tür yumurtalar daha pahalı olma eğilimindedir. Yumurtanın nispeten ucuz bir protein kaynağı olduğu düşünüldüğünde, bunun yerine neden başka kartonlara yönelebileceğiniz anlaşılabilir.