Savaş pazarı etkiledi! Fiyatlar yüzde 50 düştü

TAKİP ET

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonunun başlaması ile iki ülkeye de yaş sebze ve meyve ihracatı yapılan Antalya'daki meyve ve sebzelerin satılamaması ile toptancı halinde fiyatlar yüzde 50 düştü.

Reklam
Reklam

Rusya-Ukrayna savaşından en çok etkilenen ülkelerden biri de Türkiye oldu. Türkiye’nin yaptığı ihracat azalırken özellikle yaş sebze ve meyve ürünleri satışında düşüş yaşandı.
Antalya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, savaş sonrası durumu değerlendirdi. Fiyatlardaki düşüşün hızlı gerçekleştiğini belirten Yılmaz "Tırlarımız Ukrayna'ya giriş yapamadı, orada kaldı. Rusya'ya, Belarus'a gitmekte problem yaşadı. İhracatçılarımız da sıkıntı yaşamaya başladı. Savaşın çıkmasıyla beraber yurt dışına gidecek tırlarımız geri dönüş yaptı. Öyle olunca fiyatlarda hızlı düştü" dedi.
DOMATESİN FİYATI 5 TL'YE DÜŞTÜ
Bir süre önce domatesin 15-16 lira seviyelerinde satılırken ihracatın azalmasıyla domates fiyatı 5-7 lira aralığına kadar indi. İhracatın azalmasıyla satışlar iç pazara yöneldi. Yaş meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 50 oranında düşüş yaşandığı görüldü.  
"RUBLE DEĞER KAYBETTİ, ZARARDAYIZ"
Başkan Yılmaz, daha önce Rusya ve Ukrayna'ya gönderilen ürünlerin paralarını alamadıklarını belirterek "Tahsilat problemi yaşanıyor. Şimdi Rusya'da ruble değer kaybetti. Biz ürünlerimizi veresiye göndermiştik. Devletimizin bir çözüm bulmasını istiyoruz. Rusya'ya ve Ukrayna'ya ihracat yapan firmalarımızın paralarının gelmesi sağlanabilir. Burada bir devlet müdahalesinin olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bir haftadır ihracatta sıkıntılı günler yaşanırken elde kalan  meyve ve sebzeler iç piyasa veya başka ülkelere ihracat yapılarak bu sıkıntılı günler atlatılmaya çalışılıyor.
BİBERİN KİLOSU 12 TL'DEN SATILIYOR
İhracatçı Ramazan Keskin de "Rusya ve Ukrayna bölgesine göre dikimi yapılan sebze ve meyveler var. Kaliforniya, Macar ve Şili gibi biber çeşitleri hep Rusya ile Ukrayna özelinde dikilen ürünler. Şu an için etkisini çok fazla hissetmesek de önümüzdeki günlerde bunu daha fazla göreceğiz" şeklinde konuştu. Geçen hafta biberin haldeki fiyatı 24 lira bandındayken bugün ise bu fiyatın 12 liraya kadar düştüğüne dikkati çeken Keskin, Rusya ve Ukrayna'dan alacakları için devlet desteği beklediklerini dile getirdi.

 

Savaş İhracat