Savcı maaşları ne kadar? 2022 Savcılar ne kadar maaş alıyor?

TAKİP ET

Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışan savcılar ülkemizde değerli meslekler arasında yer alırken saygıdeğer meslek grubuna girmektedir. Savcı olmak isteyen kişiler savcı maaşlarını merak ederken sizler için 2022 güncel savcı maaşlarını araştırdık. Ayrıntılar haberimizde

Reklam
Reklam

Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışan savcılar, kamu davalarını açmak ve incelemesini yapmak için görevli kişilerdir. Davalar için geniş çaplı araştırma yapan savcılar gerekli kanıtları toplar ve plan çizelgesi oluşturur.  Sanıkları sorgu çekme hakkına sahip olurken birçok hakkı da mevcuttur.

Soruşturmalarda yürütülmesi önemli olan savcılar aynı zamanda şikâyet veya ihbar davalarına da bakarlar. Cumhuriyet altında çalıştıkları için bu kişilere Cumhuriyet Savcısı denir. Danıştay çalışanlarına ise Danıştay Savcısı denir.
 

Adli görevleri bulunan savcılar aynı zamanda idari görevleri de bulunmaktadır. İddianame hazırlanır ve daha sonra kararı yerine getirirler. Kendilerine ait bürolarda çalışan savcılar, olay durumunda inceleme yapması gerekirse olayın olduğu bölgeye gidebilir.

Kademeli şekilde çalışan savcılar, 8 dereceden oluşmaktadır. Hâkim veya savı pozisyonları bulunur. Ayrıca birinci sınıf hâkim ve savcılar bulunur. Yargıtay Danıştay üyeleri ise bu durum değişir ve yüksek maaş alırlar.

2021 güncel savcı maaşları

İşte ortalamalar hesaplanarak tablo haline getirilen 2021 savcı maaşları;

8. derecede 7/3 derecesinde mesleğe yeni başlayan hakim ve savcı maaşı 9 bin 250 TL civarındadır.

7. derecede 7/1 derecesinde 3 yıl deneyimli savcı maaşı 9 bin 500 TL aylık alır.

6. derecedeki 6/1 derecesinde 5 yıl deneyimli savcı maaşı 9 bin 750 TL civarında aylık alır.

5. derecedeki 5/1 derecesinde 7 yıl deneyimli hakim ve savcılar ise 10 bin TL civarında ücret alır

4. derecedeki 4/1 kıdemindeki 9 yıl deneyimli savcı maaşı 10 bin 450 TL civarında aylık alır.

3. derecedeki 3/1 kıdemindeki 11 yıl deneyimli savcı maaşı aylığı 11 bin TL civarındadır.

2. derecedeki 2/1 kıdemindeki 13 yıl deneyimli savcı maaşı 11 bin 250 TL civarında aylık alır.

1. derecedeki 1/1 kıdemindeki 18 yıl deneyimli savcı maaşı 13 bin TL civarında ücret alır.

1/4 kıdemindeki birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcı ise 13 bin 500 TL civarında aylık alır.

1/4 derecesindeki 24 yıl deneyimli birinci sınıf hakim ve savcı ise 16 bin 500 TL’ye yakın ücret alır.

Ayrıca bu ücretlere ek olarak yabancı dil tazminatı, ek tazminat, çocuk yardımı, aile yardımı, AGİ (asgari ücret indirimi) gibi rakamlarda eklenmektedir.

2022 güncel savcı maaşları

Savcı maaşları 2022. Hakim savcı maaşları ne kadar oldu? yılının en merak edilen konularından biri olarak dikkat çekiyor. Savcı maaşları, en vizyonlu ve ağır görünen mesleklerden olan savcılığı tercih etmek isteyenlerin en önemli meraklarından birisi. Peki savcı maaşları 2022 yılında ne kadar oldu? İşte tüm detaylar...

1. derecedeki hakim ve savcı Hakim 21,527.03 TL zamlı olarak almaktadır. 4 Yıllık Yüksek Öğrenim Mezunu Hakim ve savcı 18,858.55 TL alacak.

Savcıların çalışma saatleri?

Savcıların çalışma saatleri hafta içi her gün saat 08.00-17.00 arasındadır.

Savcı olmak için ne gerekir?

Savcı olmak için ilk olarak üniversitede Hukuk bölümü okumalı ve o bölümden mezun olunması gerekir daha sonra Adli Yargı sınavına girerek en az 70 puan almaları gerekir. Mülakata giren savcılar eğer mülakattan başarılı olurlarsa savcı olabilirler. Savcılığı kazanan adaylar 2 yıl kadar stajyer şekilde görev yapar ve daha sonra asıl göreve başlar. 2 yıl sonunda sınav yapılır ve sınavda başarılı olunursa stajyerlikten çıkıp normal Türkiye Cumhuriyeti savcısı olarak görev yapabilir.

 

savcı maaşları savcı maaşları 2021 savcı maaşları 2022 savcı maaşları ne kadar savcı maaşları ekşi