Savcılığa suç duyurusunda nasıl bulunulur, dilekçe nasıl hazırlanır? Suç duyurusu dilekçe örneği

TAKİP ET

Savcılığa suç duyurusunda nasıl bulunulur? Suç duyurusu dilekçesi nasıl yazılır? Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için yapılması gerekenleri sizler için derledik.

Reklam
Reklam

Suç duyurusu dilekçesi yazılırken savcılığa şikayet edilecek olan dilekçe, ceza davasının açılması olarak görülen ilk adımdır.

Suç duyurusunda bulunacak olan kişiler dilekçe yazarken bir uzman avukat ile birlikte şikayette bulunması önemlidir. Çünkü ceza süreci için dilekçe oldukça önemlidir. Bundan dolayı kişiler bu süreci tek başına değil de bir avukatla sürdürmeleri daha iyi olacaktır. 

Suç Duyurusu Dilekçesi Nedir? 

Her suç, cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturulmamaktadır. Bazı suçlar ise sadece şikayete tabi olarak kalmaktadır. Bundan dolayı yetkili kişiler suç duyurusunda bulunarak şikayet ederse ve savcılığa ulaştırırsa soruşturma başlatılabilir. 

Mağdur olan kişi ya da kişiler mağduriyetlerini göstermek için savcılığa suç duyurusu dilekçesi yazarak Cumhuriyet Savcılığı’na göndermektedir. Mağdur olan kişi ya da kişiler uzman avukatlarla beraber suç duyurusu dilekçeleri hazırlamalıdır. Her ayrıntıyı uzman avukatlar yönlendireceği için bu süreçte mağdur olan kişi ya da kişiler de çok yardımcı olmaktadırlar. 

Suç duyurusunda kimler bulunabilir? 

Bir kişi hangi suçla dava ediliyorsa o kişi dava edilen suça yönelik mağdur olduğu zaman kolluk kuvvetlerine ya da Cumhuriyet Savcılığı’na şikayette bulunabilmektedir. Suç işlendiğinde tanık olan veya bunu bilen kişi ya da kişiler savcılık suç duyurusu dilekçesi yazabilir.Yazdıkları dilekçeyi ya da bulundukları suç duyurusunu Cumhuriyet Başsavcılığı’na ya da kolluk kuvvetlerine yönlendirebilir. 

Burada ihbar ya da şikayet kavramlarının birbirinden ayrılmalıdır. Çünkü suç sebebiyle şikayet edilen üçüncü kişi suç duyurusunda bulunabilir. Birinci veya ikinci kişiler mağdur olmayacağından dolayı suç duyurusunda bulunamazlar.

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ise soruşturma sonucu hazırlanacak olan iddianame ile kovuşturma süreci başlatıla bilmektedir. Mağdur olan kişi bu kovuşturma sürecinde katılma hakkını kullanma şansını yakalayarak yargılamaya dahil olabilir. 

Suç duyurusu dilekçesi hangi konularda yazılabilir? 
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak isteyen kişilerin suç duyurunda bulurken dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. İlk olarak suç duyurusu yapılmak istendiği zaman iyi bir şekilde değerlendirilmeye alınmalıdır. Çünkü olayın gerçekleştiği zaman çerçevesinde suç duyurusu yapılması gerekmektedir. Eğer daha sonra suç duyurusunda bulunulursa soruşturmaya girmeyecektir. 

Bununla birlikte emniyet güçleri taze olayın araştırmasını yaparken suç duyurusu da zaman aşımına uğramayacaktır. Kısacası geçmişte olan olaylar için suç duyurusunda bulunulmamaktadır. Sadece bazı suçlar şikayete tabi olabilmektedir.  

Hangi konularda suç duyurusunda bulunulur? 

İsteyerek yapılan yaralama eylemleri hakkında  

Başkalarının malına bilerek ve isteyerek zarar vermede 

İnsanlara cinsel tacizde bulunmak ve insanların güvenin kötüye kullanılmasında 

Taksirle iflas ya da hileli iflas olaylarında  

Karşılıksız bir şekilde yararlanma olayları ve dolandırıcılık    

Çocukları alıkoyma ve kaçırma olaylarında 

Haberleşme gizliliğin ihlal edilmesi ve paylaşılmasında 

Yaşı tutmayan bir bireyle cinsel ilişkide bulunma hakkında suç duyurunda bulunulabilir. 

Suç duyurusu dilekçesi hakkında sıkça sorulan sorular 

Savcılık makamına dilekçe nasıl yazılmaktadır? 

Savcılığa dilekçe yazmak için il olarak şikayette bulunan kişi tüm bilgilerini eksiksiz bir şekilde iletmesi gerekmektedir. Şikayet her ne konudaysa her ayrıntı dikkatle yazılmalı, şikayet konusu sırasına göre ve zamanına göre yazılması gerekmektedir. 

Suç duyurusu nasıl yapılmaktadır? 

Suç duyurusunda bulunmak isteyen kişi direkt olarak Emniyet Müdürlüğüne bizzat başvuru yapması gerekmektedir. Yapılan suç duyurusundan sonra şikayete konu olan kişi ya da kişiler savcılık makamınca yazılı ifadesi alınmak üzere çağrılacaktır. 

Savcılığa şikayet dilekçe nasıl yazılmaktadır? 

Savcılığa şikayette bulunmak için öncelikli olarak Emniyet Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulmalıdır. Şikayet dilekçesi eksiksiz bir şekilde yazılıp teslim ettikten sonra şikayette bulduğunuz kişi veya kişiler ifadeye çağrılacaktır. 

Şikayet için dilekçe nasıl yazılmaktadır? 

Şikayet dilekçesi yazılırken bütün ayrıntılar özenle ve sıralamasıyla, zamanlarına göre net bir şekilde anlatılmalıdır. Şikayet dilekçesi yazarken en önemli unsurlardan biriside şikayet eden kişini bilgilerini eksizsiz bir şekilde yazmasıdır.

suç duyurusu suç durusu dilekçesi dilekçe nasıl yazılır suç durusu dilekçesi nasıl yazılır