Savunma harcamaları arttıkça Rusya bütçe açığı veriyor

TAKİP ET

Yetkililer, Moskova'nın Ukrayna'ya saldırısı sırasında savunma harcamalarını artırdığı için Rusya'nın geçen yıl bütçe fazlasından açığa geçtiğini söyledi .

Reklam
Reklam

Maliye Bakanı Anton Siluanov bir hükümet toplantısında yaptığı açıklamada, açığın 3,3 trilyon rubleye (47 milyar $) veya gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2,3'üne ulaştığını söyledi.

Rusya 2021'de bütçe fazlası verdi.Siluanov, 2021'e kıyasla devlet harcamalarının altı trilyon rubleden fazla arttığını belirterek, harcamaların "esas olarak nüfusa yardım etmeyi amaçladığını" sözlerine ekledi.

Rus hükümeti, Eylül ayında açıklanan kısmi askeri seferberliğin vurduğu şirketlerin yanı sıra Ukrayna'da savaşan askerlerin ailelerini desteklemek için fon ayırdı. Siluanov, geçen yılki gelirlerin hükümet tahminlerini 2,8 trilyon ruble aştığını söyledi.

24 Şubat'ta taarruzun başlamasının ardından enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle petrol ve gaz satışından ek gelir geldiğini söyledi.

2023 açığının GSYİH'nın yüzde ikisi olacağı tahmin ediliyor. Analistler, Rusya'nın bu yıl toplam bütçesinin yaklaşık üçte birini savunma ve güvenliğe ayırmayı planladığını tahmin ediyor.