Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vize ücreti

TAKİP ET

Avrupa ülkelerine seyahat edebilmek için Schengen vizesine sahip olmak gerekmektedir. Konuyla ilgilenen okurlarımız için Schengen vizesi nasıl alınır ve Schengen vize ücretlerine ilişkin bilgileri araştırdık.

Reklam
Reklam

Avrupa ülkelerini gezmek, yeni yerler keşfetmek hemen hemen herkesin hayalidir. Avrupa’ya gidebilmek için ise öncelikle Schengen vizesine sahip olmak gerekir. Schengen vizesiyle Avrupa’daki 33 bölgeye seyahat edebilirsiniz. Günümüzde 26 ülke Schengen vizesi vermektedir. Bu vize için hem kendiniz hem de şirketler aracılığıyla başvuruda bulunabilirsiniz. 

Schengen vizesi nasıl alınır?
Schengen vizesi alabilmek için ilk olarak gideceğiniz ülkeden vize almak gerekir. Bu ülkenin resmi internet sitesi üzerinde bulunan başvuru formunun çıktısını alıp, tam ve eksizsiz şekilde doldurmalı ve imzalamalısınız. Vizenizi gideceğiniz ilk ülkeden aldıktan sonra Schengen vizesini kabul eden diğer ülkelere de seyahat edebilirsiniz. Almanya ve Avusturya gibi ülkelerde vize ile ilgili sıkı denetimler vardır ve bu nedenle vizenizin başka bir ülkeden alınmış olması durumunda bu ülkelere giriş sağlayamayabilirsiniz.
Schengen vizesi için dikkat etmeniz gereken konulardan biri de pasaportunuzun süresidir. Pasaport sürenizin geçerliliğinin bitimine en az 6 ay olması gerekir. Ayrıca bazı ülkeler, pasaport için 1 yıl geçerlilik süresi talep edebilmektedir.
Schengen vizesi almak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
-Schengen vizesi için gideceğiniz ilk ülkenin başvuru formunu doldurmanız gerekir.
-Formu doldurduktan sonra biyometrik verilerin teslimi için randevu almalısınız.
-Başvuru yapacağınız vize türüne göre gerekli evrakları tamamlayın.
-Randevu aldığınız gün ve saatte kuruma giderek, gişeden vize başvuru ücretini ödemelisiniz. Sonrasında yetkili kişilerle görüşmenizi gerçekleştirmelisiniz.
-Vize başvuru süreciniz sona erdiğinde pasaportunuz adresinize gönderilecektir.
Schengen vizesi için gerekli belgeler nelerdir?
Schengen vizesi için gerekli evraklar, vize türü ve başvuru yapan kişiye göre değişmektedir. Vize başvuruları için talep edilen belgeler ise şunlardır:
-Kimlik fotokopisi
-2 adet biyometrik fotoğraf
-Schengen vizesi başvuru formu
-Geçerli pasaportunuz ve varsa eski pasaportunuz
-Seyahat sigortası
-Uçak gidiş-dönüş biletinizi gösteren belge
-Otel rezervasyonuna ait belgeler
-Varsa önceden alınan Amerika, İngiltere ya da Schengen vizesi belgeleri
-Son 3 aya ait banka dökümünüz (Bu belgeler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.)
 Eğer ilk defa başvuru yapıyorsanız yukarıdakilerden daha fazla belge istenebilir. Ayrıca ülkeler bankanızda seyahati karşılayabilecek maddi durumunuz olduğunu görmek için banka hesaplarınızda belirli miktarda para olmasını ister. Örneğin Almanya 3000 TL isterken, Fransa ise 5000 isteyebilir.
Bunun yanında eğer yurt dışındaki bir yakınınızı ziyaret edecekseniz vize başvurusundan önce o kişiden Davet Mektubu almalısınız.

Schengen vizesi hangi ülkelerde geçerlidir?
Schengen vizesi Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İşviçre, Litvanya, Lihtenştayn, Latvia, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, San Marino, Yunanistan ve Vatikan.
Bulgaristan, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Monako, Romanya, San Marino ve Vatikan Schengen üyesi değildir. Bu ülkeler aracılığıyla Schengen vizesi alınmamaktadır. Ancak Schengen ülkesi diğer ülkelerden alınan vize ile bu ülkelere seyahat edebilirsiniz.

Aynı vize ile kaç kez Schengen bölgesine gidilebilir?
Schengen vizesi alındığında üzerinde Schengen bölgesine kaç kez giriş yapılabileceği yazmaktadır. 3 tür Schengen vizesi bulunmaktadır. Bunlar tek giriş (Single Entry), çift giriş (Double Entry) ve Çoklu Giriş (Multiple Entry)
Tek giriş (Single Entry) vize aldığınızda, vize süresi boyunca Türkiye ve Schengen bölgesi bir bölgeye tek seferlik gidiş hakkınız bulunmaktadır. Türkiye’ye döndükten sonra Schengen bölgesine tekrar gitmek için yeniden vize almak gerekir. Tek giriş vize alsanız bile bir kez Schengen bölgesine gittiğinizde, bu vize kapsamındaki her ülkeye geçiş hakkınız bulunmaktadır. Ancak bu sadece o bölgeye giriş hakkınızdır. Buradaki önemli nokta, Schengen bölgesi dışına çıkmamanız ve 6 ayda 90 günden fazla bu bölge içerisinde kalmamanız gerekir.
Çift girişlerde (Double Entry), Schengen bölgesinden Türkiye’ye geldikten sonra bir kez daha Schengen kapsamında bir bölgeye gidebilirsiniz. Çift girişlerde, 2 kez yurtdışına çıkma hakkınız bulunmaktadır. Buradaki önemli nokta, 6 ay boyunca 90 günden fazla kalamazsınız. İlk 6 ay iki kez giriş çıkış yapıp 180 gün kalma şansınız yoktur.
Çoklu girişlerde (Multiple Entry), Schengen vizenizin süresi olarak istediğiniz kadar gidiş-dönüş yapabilirsiniz. Bu konuda bir kısıtlama bulunmamaktadır. Burada da 6 ay içerisinde 90 günden fazla kalamazsınız. 
Schengen vizesi ücreti ne kadar?
Schengen vize ücreti 60 Euro’dur. 6-12 yaş aralığındaki çocuklar için işe Schengen vize ücreti 35 Euro’dur. 

schengen vizesi nasıl alınır schengen vize ücreti