Seçime hangi partiler katılacak? YSK seçime katılmaya hak kazanan siyasi partileri açıkladı

TAKİP ET

Bir sonraki seçime hangi partilerin katılabileceği araştırılmaktadır. Seçime hangi partilerin katılacağına ilişkin detaylar YSK tarafından açıklandı. YSK seçime katılmaya hak kazanan siyasi partileri açıkladı. Seçime hangi partiler katılacak? Bu haberimizde seçime katılacak partilere ilişkin detayları sizler için derledik. İşte seçime katılacak partiler...

Reklam
Reklam

YSK seçimlere katılacak partilere ilişkin açıklamayı yaptı. Bir sonraki seçimlere hangi partiler katılabilecek?

Seçimlere hangi partiler katılabilecek?

YSK'nın bugün yeniden yayımlanan Resmi Gazete'de yayımlanan Seçim ve Seçmen Kayıt Temel Hükümleri ile 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili hükümlerine göre 1 Ocak tarihinden en az 6 ay önce yürürlüğe giren kararında, 24  siyasi partinin seçimlere katılacağı  tespit edildi ve kongrelerini toplayan partilerin yarısından azı seçimlere katılmaya hak kazandı. İlçe Seçim Kurulu ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu esas ve ilkeleri belirlendiYSK'nın il ve ilçe seçim komisyonları ile yurt dışı bölge seçim komisyonlarının kurulmasına ilişkin usul ve esasları belirleme kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.Bu kurulların iki yıllık görev süreleri bu ay sona ereceği için, 298 sayılı Seçimlerin Temel Yönetmeliği ve Seçmen Kütüğü Yasası'na göre Ocak ayının son haftasında kurulların yeniden oluşturulması gerektiği belirtildi. 

Bu amaçla, il ve ilçe seçim kurulları ile yurt dışı ilçe seçim kurullarının 298 sayılı Kanunun 15, 18 ve 19. maddelerinde belirtilen usullere göre iki yıl süreyle yeniden kurulmasına karar verilmiştir.Parlamento seçimleri, cumhurbaşkanlığı seçimleri ile birlikte her beş yılda bir yapılır. Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan seçmenler oy kullanabilir. Yerel yönetim seçimleri her beş yılda bir yapılır ve o yılın Mart ayının son Pazar günü oy kullanma günüdür. Ülkede yaşayan seçmenler oy kullanabilir.Türkiye'nin bir sonraki genel seçimleri en geç 18 Haziran 2023'te yapılacak.

Seçime katılacak partiler şu şekildedir;

 Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Halkların Demokratik Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Muhafazakar Yükseliş Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi ve Yeniden Refah Partisi olduğu açıklandı.

YSK seçim YSK seçime katılacak partiler seçime katılacak partiler