Şeker hastalığı PÖH ve JÖH için engel olur mu? Diyabet hastaları polis olabilir mi?

TAKİP ET

Polis Özel Harekat ve Jandarma Özel Harekat olmak isteyen kişiler şeker hastalığının bu mesleği yapmada engel olup olmadığını merak ediyorlar. Biz de bu haberimizde sizlere konuya ilişkin detayları verdik. Peki Şeker hastalığı PÖH ve JÖH için engel olur mu? Diyabet hastaları polis olabilir mi?

Reklam
Reklam

Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat olmak için çabalayan kişiler diyabet hastası olmanın bu istek önünde engel olup olmadığını merak ediyor. JÖH ve PÖH alımları sene içerisinde belirli zamanlarda yapılmaktadır. Başvuru yapılmadan önce şartlar belirtilir ve kişilerin o doğrultuda başvuru yapmaları beklenir. Bunun yanı sıra kişi başvuru şartlarını sağlasa da sağlık ve fizik testlerinden elenebilir. Peki sağlık testinde diyabet çıkması JÖH ya da PÖH olmaya engel mi? İşte konuya ilişkin detaylar…
JÖH ve PÖH nedir?
Polis Özel Harekat ya da Jandarma Özel Harekat mensupları polislerden daha farklıdır. Daha tehlikeli görevlerde yer alırlar. Bu mesleği yapanlar kendi alanlarında uzaman seçilen kişilerdir. Bunun yanı sıra bu mesleği yapanlar için yer ve zaman ayrımı yoktur. Onların öncelikleri ülke güvenliği ve huzuru için her koşulda mücadele etmektir. PÖH ya da JÖH olmak için PMYO ya da POMEM aracılığı ile eğitim alınmalıdır. Bu mesleği yapacak olan kişiler sıkı ve zorlu eğitimlerden geçerler. Mesleğe başlamadan önce sıkı sağlık taramalarından da geçerler. Bu doğrultuda sağlık sorunları olmamalıdır. Özellikle bazı sağlık koşulları direkt olarak adayları eleyebilir. Bunlardan en çok merak edileni de diyabet hastalığıdır.
Diyabet (şeker) hastalığı nedir?
Diyabet ya da şeker hastalığı olarak bilinen hastalık türü, insan vücudunda insülin hormonunun eksikliğinden dolayı meydana gelir. Maalesef ki ömür boyu süren bir hastalıktır. İnsülin, pankreas tarafından salgılanan ve tükettiğimiz gıdalardaki şekeri enerji olarak kullanılmasını sağlayan hormondur. İnsülin hastalığının iki çeşidi vardır. Tip 1 diyabet hastalığı genel olarak genetik faktörlerden oluşan ve insülin salgısının hiç olmaması durumudur. Tip 2 diyabet daha yaygındır ve insülin salgısının yetersiz kalması durumudur.
Diyabet hastaları JÖH ve PÖH olabilir mir?
Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat olmak isteyen kişiler Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlıdır. Dolayısıyla JÖH ya da PÖH olmak için Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık Yönetmeliğine tabi olurlar. Bu mesleği yapmak isteyenler için sağlık konusu oldukça önemlidir. Diyabet hastası olanların bu mesleği icra edip edemeyecekleri farklılık göstermektedir. Bu doğrultuda ilgili yönetmelikte şu maddeler bulunmaktadır:

“Organ ve sistem fonksiyonlarını bozmayan, tedavi veya diyet ile kontrol edilebilen, diyabetes mellitusa bağlı olmayan hipoglisemiler. Primer hastalığa göre ayrıca değerlendirilir.”

 “Diyet veya ilaç tedavisi gerektiren hiperlipidemiler. Sekonder hiperlipidemiler primer hastalığa göre ayrıca değerlendirilir.”

“Organ ve sistem fonksiyonlarını bozmayan prediyabet, diyabetes mellitus, nefrojenik veya hipofizer diyabetes insipitus. Psikojenik poliüri ve polidipsilerde primer hastalığa göre ayrıca işlem yapılır. Sekonder tipte hiperglisemilerde (Hipertiroidi, hiperpitüitarizm, tirotoksikozis, gastrektomi ve benzeri) primer hastalığa göre işlem yapılır.”

jöh pöh diyabethastasıjöholurmu diyabethastasıpöholurmu