Sektörün uzmanı tarih verdi! İkinci el fiyatları yüzde 10-15 düşecek

TAKİP ET

Covid-19 salgınının başlaması ile birlikte Türkiye'de otomobil fiyatlarında da büyük artış başlamıştı. Özellikle ikinci el otomobil fiyatlarında artış sürerken vatandaşlar araç sahibi olabilmek için fiyatların zaman düşecek yeni öğrenmeye çalışıyor. Manisa Otonomi Derneği Başkanı Arif Diz, ikinci el otomobil fiyatlarının düşeceği tarihi açıkladı. Peki, ikinci el otomobil fiyatları ne zaman düşecek?

Reklam
Reklam

Covid-19 salgını ve hemen ardından başlayan küresel ekonomik sıkıntılar tüm dünyaya etkilemeye devam ediyor. Türkiye'de özellikle ikinci el araç piyasasında son dönemlerde ekonomik krizin etkileri derinden hissediliyor. 6 ay gibi bir süre önce 330 bin TL civarında satılan bir ikinci el araç Bugünlerde 700 bin TL'ye alıcı buluyor. Parasını korumak isteyen vatandaşların da yüklenmesi ile birlikte ikinci el otomobil fiyatları Daha da artıyor.

Otomobil piyasasında fiyatların yükselmesinin Birçok nedeni bulunuyor. Özellikle salgın döneminde tedarik zincirinde yaşanan aksamalar nedeniyle sıfır araç üretiminin azalması fiyatlarının hızla yukarı çıkmasına sebep oldu. Manisa otonomi Derneği Başkanı Arif Diz, Milyonlarca kişinin Merak ettiği ikinci el otomobil fiyatları ne zaman düşecek sorusuna yanıt verdi. İhlas Haber ajansını özel açıklamalar yapan Diz, 2023 yılının Mart ayında enflasyon rakamlarının yavaşlayacağını ve 2. el otomobil üretimindeki artış ile birlikte ikinci el otomobil fiyatlarında % 10-15 oranında düşüş olacağını söyledi.
 

Yatırım aracı olarak kullanılmaya başlandı


Manisa otonomi Derneği Başkanı Arif Diz, Özellikle kayıt dışı satışlar nedeniyle piyasada büyük problemler oluştuğunu belirtirken internet sitelerinin bu piyasanın sonunu getireceğini söyledi. son 6 ayda otomobilin yatırım aracı olarak kullanılmaya başladığına dikkat çeken Arif Diz, vatandaşların paralarını araç almak için kullandığını söyledi.
 

Fiyatların düşüşü için tarih verdi


Arif Diz, şu anda çeşitli sebeplerden dolayı piyasada araç bulmanın da çok zor olduğunu belirterek 6 ay içinde ikinci el otomobil fiyatlarında büyük artış yaşandığını kaydetti. 2023 yılının Mart ayından itibaren enflasyon rakamlarını da yavaş yavaş gerileme olacağını belirten Arif Biz, piyasanın normale döneceği Hatta araç sayısı arttıkça piyasada fiyatlarda gerileme olacağı tahmininde bulundu. İkinci el otomobil piyasasının o zamana kadar nereye gideceğini bilmediklerini belirten Arif Diz, Doğalgaz,  elektrik ve akaryakıta gelen zamlar sonrasında araç fiyatlarına da bu rakamların yansıdığını ekledi. 2023 yılında araç sayısında ne kadar artış olacağını bilmediklerini de belirten Arif Diz, Birçok vatandaşın Nasıl olsa fiyat artacak diyerek yatırım amacıyla araç aldığını ve kapısının önünde beklediğini söyledi.

100 bin liranın altında araç bulmak zor


Manisa Otonomi Derneği Başkanı Arif Diz, Şu anda bir 100 bin liranın altında araç bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini belirterek en düşük aracın 99 model Broadway olduğunu söyledi. 99 model Broadway piyasada 88 bin liradan alıcı buluyor.