Sendikal tazminat nedir, nasıl alınır? Sendikaların özellikleri nelerdir?

TAKİP ET

İşçi ile işveren arasında köprü görevi gören sendikaların özellikleri ve sendikalar ile yakından ilişkili olan sendikal tazminatın anlamı insanların gündeminde yer alıyor. Peki Sendikal tazminat nedir, nasıl alınır? Sendikaların özellikleri nelerdir? İşte cevapları...

Reklam
Reklam

Ekonomik ve demokratik kuruluşlar olarak da bilinen sendikalar işçi ile işverenler arasında köprü görevi gören ve her iki tarafın da çıkarına olacak kararlar almaya çalışan kuruluşlardır. 2022 yılının asgari ücretinin belirlenmesinde önemli bir rol üstlenen sendikalarla yakından ilişkilendirilen sendikal tazminatın anlamı ve nasıl alındığını öğrenmek isteyen vatandaşlar arama motorları üzerinden yoğun bir araştırmaya girişti. Peki Sendikal tazminat nedir, nasıl alınır? Sendikaların özellikleri nelerdir?
Sendikal Tazminat Nedir, Nasıl Alınır?
Bir işçinin bağlı olduğu bir sendika birimi sebebiyle maruz kaldığı psikolojik şiddete karşılık olarak verilen ücrete sendikal tazminat adı verilmektedir. Herhangi bir sendikaya üye olan işçiler sendikanın faaliyetlerine destek verebilir ve çalıştığı yerdeki diğer işçileri kendi sendikasına üye olmaya davet edebilir. Sendikal tazminata başvuru yapan işçilerin başvurularını iş sözleşmesinin feshedilmesinden en geç 30 gün sonrasına kadar tamamlamaları gerekmektedir. Sendikal tazminat almaya hak kazanan işçiye verilecek ücret işçinin 1 yıllık maaşından daha az olamaz.
Sendikaların Özellikleri Nelerdir?
Türkiye’nin ekonomik ve sosyal düzeninde önemli bir yere sahip olan sendikaların özellikleri merak ediliyor. İşte sendikaların özelliklerinden bazıları:
- Sendikalar yasalara, Toplu İş Sözleşmesi gibi yasal dayanaklarla işçilerin ve işverenlerin haklarını ve özgürlüklerini koruyan kurumlardır.
– Resmi ve sivil kurumlar karşısında işçilerin birliğinin sağlanması, emeklerini savunan kurumlardır.
– Demokratik bir harekettir. 
– Kitsel bir örgütlenmedir. Bu örgütlenmede cinsiyet, yaş, ırk, ve etnik köken ayrımı, siyasal görüş farklılıkları gözetmeksizin oluşan bir topluluktur.
– Ulusal ve uluslararası kuruluşlara, siyasi iktidara, devlete karşı bağımsız bir örgütlenmedir.
Yukarıda belirtilen özellikler sendikaların sağladığı avantajlardan bazılarıdır. Türkiye’de en çok üyesi bulunan sendikalar Hak-İş, Disk ve Türk-İş’tir. Son zamanlarda tam tersi uygulamalar olsa da sendikalara üye olan işçilerin işlerinden zorla çıkarılması yasalara aykırıdır. Bu durum 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile güvence altındadır. İşte 6356 sayılı kanunun konu hakkındaki hükmü:
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun Sendika hakkı; 17. maddesine göre 15 yaşını tamamlamış her işçi çalıştığı iş kolundaki kurulu bulunan sendikaya kimseden izin almaksızın işçinin kendi hür iradesiyle üye olabilir.

sendikal tazminat sendika Hak-İş Türk-İş DİSK