Senet doldurma işlemi nasıl yapılır? Senet nasıl doldurulur? Senet örneği

TAKİP ET

Senet doldurma işlemi oldukça önemlidir. Senet doldururken yapılacak bir yanlış büyük hatalara yol açabilir. Vatandaşlarımız senet doldurma işlemi nasıl yapılır, senet nasıl doldurulur, senet örneği konularını araştırıyor.

Reklam
Reklam

Senetler alacak ya da verecek karşılığında doldurulan, yalnızca bankalarda bozdurulan belgelerdir. Senet doldurma işlemi oldukça önemlidir. Senet doldururken yapılacak bir yanlış büyük hatalara yol açabilir. Vatandaşlarımız senet doldurma işlemi nasıl yapılır, senet nasıl doldurulur, senet öneği konularını araştırıyor.

Senet Nedir?

Borçluluk ya da alacaklı olduğunuz durumlarda hukuksal bir dayanağı olup alışveriş yapılan belgeye senet denmektedir. Senette alacaklı ve borçlunun isimleri bulunmaktadır. Hukuksal olarak geçerliliği olan bir belgedir. Bu nedenle tercih edilen bir evraktır. Alacaklı açısından kendisini garanti etmek adına kullanılır. Borçlu da tüm şartları kabul eder. Ancak senet yanlış doldurulursa alacaklı mağdur duruma düşebilmektedir. Bu açıdan seneti gerçekten dikkatli bir şekilde doldurmak gereklidir.

Senet Doldurma İşlemi

Senet doldururken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. Senetler intenet üzerinden ya da kırtasiyelerden kolaylıkla bulunabilmektedir. Eğer hukuki bir senet olmasını istiyorsanız usulüne uygun bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Senette imza, kefil, kimlik numarası, açık adres, ad ve soy ad, ödeme şekli, ödeme miktarı, ödenecek tarih, borç vadesi gibi hususların kesinlikle bulunması gerekmektedir.

Senet Öneği

Senet doldururken imza, kefil, kimlik numarası, açık adres, ad ve soy ad, ödeme şekli, ödeme miktarı, ödenecek tarih, borç vadesi gibi hususları eksiksiz bir şekilde doldurmanız büyük önem arz etmektedir.

Senette ödeme günü oldukça önemlidir. Ödeme yapılacak olan gün senet üzerinde açık ve net bir şekilde belirtilmelidir. Tarih rakamlarla yazılmalıdır.

Türk Lirası yazan bölüme ödeme tutarı yazılır. Bu bölünde miktar rakamlarla yazılır ve başıyla sonuna # işareti konulur. Bu işareti koymanın amacı rakamlar üzerinde bir değişiklik yapılması engel olmaktır.

Kuruş kısmına da kuruş miktarı varsa yazmak içindir. Kuruş yoksa tek çizgi çizilmesi gerekir.

Sağ üst kısımda telefon numara kısmı bulunur. Bu kısmı doldurmak zorunda değilsiniz.

İşbu emre muharrer senedim yazan bölümde senet şahsa ait ise in yazılır. Şirkete ait ise izin yazılır.

Mukabilinde …. Tarihinde kısmına ödeme tarihi yeniden yazılır. Bu kez ay kısmını yazıyla yazmanız gerekmektedir.

Sayın yazan yere alacaklı olan şahsın adı ve soy adı yazılmaktadır. Ödenecek tutar bölümünde ise yazıyla miktar yazılır yine başıyla sonuna # işareti konulur.

Bedeli yazan yere nakden ya da malen yazılmalıdır. Nakit verilecekse nakden, mal karşılığında verilecekse malen yazılmaktadır.

Vukuunda olan yere sonrasında isteğe bağlı bir şekilde mahkeme belirlenirse yazılır.

En alt kısımda da ödeyecek bilgisini doğru bir şekilde yazmanız gerekiyor. Açık adres ve kefilin bilgilerini yazmanız gerekmektedir.

Son olarak da senetin düzenlendiği tarih yazılmaktadır. İmza da atılır. Kefil varsa borçlu kişinin imzasının altına imza atmalıdır.

Senetteki Zorunlu Alanlar

Senette bazı zorunlu alanlar bulunmaktadır. Bu alanlar Ticaret Kanunu çerçevesinde belirlenir. Senette bono ve emre muharrer senet ibaresi kesinlikle bulunmalıdır. Tarafların imzaları, borçlu kişinin bilgileri, alacaklı bilgileri, ödeme tarihi ve miktarı kesinlikle belirtilmelidir. İmzalar kesinlikle elle atılmalıdır.

Senet doldurma işlemi Senet nasıl doldurulur