Sera kurmak için devlet destek veriyor mu?

TAKİP ET

Birçok kişi sera kurmak isterken vatandaşlar sera yapımı için devletin destek verip vermediğini araştırıyor. Sera kurmak için gerekli olan şeyler nelerdir? Sera kurmak isteyenlere KOSGEB kredi veriyor mu? İşte sera hakkında bilinmesi gereken her şey haberimizde

Reklam
Reklam

Sera kurarak sebze yetiştiriciliği yapmak isteyen vatandaşlar devletin bu süreçte yardım edip etmediğini araştırıyor. Sera kurmak isteyen kişiler birçok hibe desteğinden ve kredi imkânından faydalanabiliyor.

İlk kez 1545 yılında kurulan seralar şimdiler de oldukça önemli bir yere sahip. Çeşitli bitkilerin kolay yetişmesinden sonra iklim kontrol altına alınır, cam ve plastik gibi materyallerle örtülü olur. Sera kurumunda önemli esas gerekli malzemeler devlet tarafından geri ödemesiz olduğundan kaynaklı uzun süreli kredi imkânı da çıkmaktadır.

Bu haberimizde sera kurmanın yapımı ve devletin bu esnada sunmuş olduğu destekleri anlatacağız. İşte seracılık faaliyetleri ile ilgili her şey haberimizde yer alıyor.

Sera kurmak isteyenler KOSGEB kredisinden faydalanabiliyor mu?

Seracılık sektöründe kendini geliştirmek isteyen vatandaşlar KOSGEB kredisinden 50 bin TL civarında hibe kredisi verilmektedir.

100 bin liraya kadar ulaşan sera kredisinden yararlanmak için öncelikle KOSGEB tarafından sunulan girişimcilik kurslarına katılması ve kursları başarı ile tamamlaması gerekmektedir. Bu kursları başarı ile tamamlayan kişiler sertfika almaları sayesinde hazırladıkları proje ile KOSGEB’e sunulur. Sunulan proje kapsamında yetkilileri onaylaması gerekir.

Projesi onaylanan kişiler ise 0 faizli geri ödeme ie 100 bin TL varana kadar hibeye başvurulur. Fakat bu kredilerden faydalanabilmesi için çiftçilerin işletme kurması ve giderlerin faturalandırmasını KOSGEB yetkililerine vermesi gerekmektedir.

KOSGEB Seracılık hibe ve desteklerinden kimler başvuruda bulunabilir?

KOSGEB, hibe ya da kredilerinden faydalanması için KOSGEB tarafından şart konulan maddeleri yerine getirmeleri gerekiyor. Belgelerin yerine getirilmesi halinde işleminiz değerlendirmeye alınır.

Bu belgeleri aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

Çiftçi kayıt belgesi

Proje öneği

Yapılacak harcamanın tahmini tutarlarını gösteren belge

Yapılan harcamalara yani giderlere ait fatura ya da makbuzlar

KOSGEB, hibe desteklerine başvurulması için çiftçi kayıt sistemine kayıt olması gerekmektedir.

Bankalar, seracılık alanında faaliyet göstermek isteyen kişilere ise devlet destekli birçok kredi vermektedir. Düşük faiz oranları ile uzun vadeye sahip olan krediler sayesinde çiftçiler hayal ettikleri seralara kısa süre içerisinde kavuşabiliyor.

Devlet kapsamında kredi veren bankalar; Ziraat Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası vb. bankalara kredi çekebilir. 
 

Ziraat Bankası sera kredisi

Sera yapımı için gerekli olan işletmelerin alınabilmesi için yatırıma yönelik giderlerin mutlaka karşılanması gerekiyor. Ziraat Bankası bu sayede girişimcilere kredi vermektedir.

Sera kredisi için kontrollü örtü altı üretim koşullarının sağlanması gerekiyor. En az 1 dekar büyüklüğe sahip, fizibilite raporu gibi bakanlık tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Ziraat Bankası tarafından sera kredisi sunuluyor.

Yeni seraların kurulması ve yenilenmesinin karşılanması için Hazine ve Maliye Bakanlığı destek sunarken Ziraat Bankası ise bu desteğe karşılık olarak 7 yıl uzun vade sürmektedir.

Çiftçi 2 yıl kadar herhangi bir ana para ödemesine gerek kalmadan %75 oranında kredi çekebiliyor. Sonuç olarak %25 kısmı kişinin kendi bütçesinden ödemesi gerekmektedir.

%8,25 faiz oranına ise krediler bu bağlamda 10 milyon liraya kadar ulaşabiliyor.

Ziraat Bankası sera kredisine başvuru şartları

Ziraat Bankası kredi imkânından faydalanmak için öncelikle;

Arazı büyüklüğünün 1 dekardan daha fazla olması

Arazinin örtü altı tarım sisteminde kayıtlı olması

Kişinin daha önce hiçbir kurumdan destek ödemesi almamış olması

Biyolojik gübre kullanılması(Kimyasal gübre kullanımı, tamamen yasak)

Şayet seracılık ile domates yetiştirilecekse güve için kullanılan böcek öldürücü ilaçların 1 dekarda 4 adet kullanılması

Ziraat Bankası örtü altı üretim sistemine verilen krediler

Sera kurulumu, yapımı ve seraların geliştirilmesi aşamasında Ziraat Bankası şu başlıklar altında sıralayabiliriz;

Bitkisel üretim kredileri

Organik tarım kredileri

Tarım makineleri kredileri

Seracılık kredileri

Arazi alım kredileri

Moden basınçlı sulama kredileri

Hasat ve pazarlama kredileri

Çok yıllık yem bitkisi üretim kredileri

Sertifikalı tohum, fide ve fidan üretim ya da kullanım kredileri

Sera kredisini veren diğer bankalar ie TEB;  TEB bankası çiftçilere özel sera kredisi imkanı sunmaktadır. 60 ay vade ile 1,3,6,12 aylık vadelere ödeme şansı vermektedir.

Finansbank ise; işletme ve yatırım maliyetinin %85 gibi oranla karşılamaktadır. Sera kredileri, tohum, fide, ilaç gibi seraya dair gerekli ihtiyaçların karşılanmasında yardımcı oluyor.

Maksimum 36 ay vadeli yani 3 ay geri ödemesiz krediler 1,3,6 ve 12 aylık eşit ya da esnek taksit imkanı sunuyor.

Sera kredisi çekmek için gerekli belgeler

Ziraat Bankası, TEB vb. bankalara sera kredisi çekmek için başvuran kişilerden istenilen belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Çiftçilik belgesi

TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

Şayet sera satın alınacaksa seraya ait ekspertiz belgesi

Yeni yapılan ya da tadilatta olan seralar için kesin fatura ve proforma

Tapu fotokopileri

Arazi kiralıksa kira sözleşmesi

Araziye dair örtü artı belgesi

İkametgah senedi

Moden seralar için devlet desteği için öncelikle;

Moden, kontrollü örtü altı tarım yatırım kredileri için %50 faiz indiriminden yararlanabilirsiniz.

Ziraat Bankası ve Tarım kredi kooperatifleri bu destekler kapsamında mevcut seralar modenizasyon çalışmaları sürmektedir.

Seralar yenilebilir enerji kullanılırsa organik tarım ürünler yetiştirilir. Genel olarak 25 milyona ulaşan işletme ve yatırım kredilerinden yararlanacak olan çiftçiler %50 indirimden yararlanırken ektra indirimlerden de yararlanabilirsiniz. Sera yapım için diğer bankalar ise Yapı Kredi Bankası, ve Şeker Bank önerilebilir.

Seracılık ile hangi ürünler yetiştirilir?

Domates, biber, patlıcan, salatalık, çilek gibi ürünler seracılıkta oldukça yaygın olarak bulunuyor. Ayrıca kavun, kabak, patates, soğan vb, bitkilerde olabilir. Ülkemizde bulunan seracılık faaliyetlerinde ise Akdeniz ve Ege bölgelerinde oldukça sık görülmektedir. Tek ürün yetiştiriciliğinde ise Ağustos ayı gibi birçok ürünler Ekim, Aralık gibi aylarda ekilmeleri gerekiyor

sera kurmak için destek