Serbest meslek makbuzu nedir? Serbest meslek makbuzunu kimler keser?

TAKİP ET

Serbest meslek erbabı olan kişiler işlemleri gereği serbest meslek makbuzu kullanmak zorundadır. Bu nedenle serbest meslek makbuzu nedir, nasıl kullanılır soruları ise sıklıkla sorulmaktadır. Serbest meslek makbuzu hakkında detaylar haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Serbest meslek erbabları kendi şahıslarına yönelik işlem gören ve faaliyet gerçekleştiren kişilere denmektedir. Doktor, mimar, mühendis, müşavir ve diş hekimleri bu tanıma uyarak serbest meslek erbabları olarak kayıtlara geçerler. Serbest meslek makbuzunun detayları..

Serbest meslek makbuzu nasıl hesaplanır?
Serbest meslek erbabları işlemleri gerçekleştirirken müşteriye verilmiş hizmetin bedeline dair fiyat belirlenmektedir. Belirlenen fiyatla beraber %22 gelir vergisi belirlenir ve brüt ücretin üzerine yüklenir ve toplam brütten çıkartılır. Elde edilen fiyatın üzerine ise %18 KDV eklenir. 

Serbest meslek makbuzu örneği



Makbuzu düzenleyen kişinin adı ya da unvanı, soyadı, kayıtlı adresi, vergi dairesinin adı, hesap numarası
Adına makbuz kesilecek kişinin adı ya da unvanı, soyadı, kayıtlı adresi
Hizmet karşılığı alınmış olan paranın miktarı
Son olarak paranın tahsil edildiği tarih yazılır ve makbuzu düzenleyen kişi tarafından imzalanır. 
​​​​​​​
Serbest meslek makbuzu muhasebe kaydı
Muhasebe tarafından kayıt tutulmadan önce erbablar makbuzu hazırlanması gerekmektedir. 
Net ödeme miktarı 1000 TL, yüzde 18 KDV ve %22 stopaj oranı hesaplaması şöyledir; 1000/[1 – (0,22 – 0,18)] bu işlemin sonucu 1041,6 TL'dir.

Brüt ücret tutarı: 1041,6 TL
%22’lik gelir vergisi kesintisi: 229,152 TL                             
Net ücret tutarı: 812,448 TL
%18’lik KDV tutarı: 187,488 TL
Tahsil edilen tutar: 999,936 TL

Serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?
Hizmet karşılığında erbablar tarafından verilen makbuz herkes tarafından kesilmek zorundadır. Serbest meslek makbuzunu kesebilmek için öncelikle vergi dairesi üzerinden kayıt yaptırmış olmak gerekmektedir. Daha sonrasında ise matbaa tarafından makbuzların basım işlemi yapılır. 
Brüt ücretlerin üzerinden stopaj oranını ve kdv hesaplanması gerekmektedir. KDV mükellefin vergi dairesine ödeyeceği tutarken stopaj müşterinin mükellef adına olacağı gerçekleştirilir. 
Serbest meslek makbuzu Ba-Bs formları 
Ba ve Bs formları beyanname olarak bilinir ve vergi dairelerine de bildirilmesi gerekmektedir. Bilonço üzerinden hesaplamalar yapılırken mükellefler ve kurumların hizmet tutarları Ba formu üzerinden gerçekleştirilir. BA be BS formları vergiye tabi olmadığından herhangi bir ücreti yoktur. 

serbest meslek makbuzu serbest meslek makbuzu nasıl kesilir Serbest meslek makbuzu nedir