Serbest muhasebeci mali müşavir olmak için hangi şartlar gereklidir?

TAKİP ET

Kişiler meslek seçimlerini yaparken ya da herhangi bir işe başvururken gereken şartları araştırıyorlar. Peki mali müşavir olmak isteyen kişilerin taşıması gereken şartlar nelerdir? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Lise ya da dengi herhangi bir okulda muhasebe bölümünde okumuş ve mezun olmuş kişilerin yapmak istedikleri mesleklerden bir tanesi de mali müşavirliktir. Kişinin bu mesleği yapabilmesi için öncelikle herhangi bir üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler bölümünde okumuş ve mezun olmuş olması gerekmektedir. Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun olan herkes direkt olarak mali müşavir olamaz. Kişilerin mezun olduktan sonra bir süre serbest muhasebeci mali müşavir olabilmeleri için yerine getirmeleri gereken şartlar vardır. ilk olarak müşavirlik sınavını kazanmaları ve 3 yıl boyunca serbest muhasebeci mali müşavirlerin ya da yeminli mali müşavirlerin yanında staj görmeleri gerekmektedir.
Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanan kişiler bu yoldaki ilk adımı başarı ile geçmiş olacaktır. Serbest muhasebeci mali müşavir olmak için gerekli bütün koşullar sağlandığı taktirde yüksek bir maaş ile kamuda ya da özel sektörde mali müşavir olarak hizmet verebilirler.
Serbest muhasebeci mali müşavir olma şartları nelerdir?
Bu mesleği icra edecek kişilerin şu şartları taşıması gerekmektedir:
- T.C vatandaşı olmak
- Medeni haklardan yararlanma ehliyetine sahip olmak
- Ayırt etme kapasitesine, erginlik şartlarına sahip olmak,
- Herhangi bir kamu hakkından mahrum olmamak,
- Mahkûmiyet hali koşulunda mahkûm olmamak, 
Ceza ve disiplin cezası sonucunda memuriyetten çıkarılmamış olmak, Hukuk, maliye, iktisat, bankacılık, muhasebe, işletme, kamu yönetimi ve siyasal bilimler bölümlerinde eğitim vermekte olan fakülte ve yüksekokullardan ya da Yükseköğretim Kurumu tarafından denkliği kabul edilmiş bir yabancı Yükseköğretim Kurumundan en az lisans derecesinde mezun olmuş olmak ya da diğer yükseköğretim kurumlarından lisans derecesinden mezun olmak ile birlikte bu anabilim dallarından bir tanesinden lisansüstü derecesinde diplomaya sahip olmak.
Serbest muhasebeci 2021 asgari ücretleri ne kadar?
2020 yılında her alanda olduğu gibi serbest muhasebeci mali müşavir alanında da ücret değişiklikleri meydana geldi. Serbest muhasebeci olarak hizmet veren kişilerin 2020 yılı içinde verdikleri hizmetler de geçerli olan fiyat tarifesi tahsil edilmiştir. Bu fiyat tarifesi 31 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak daha sonra yürürlüğe girmiştir.
Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavı 2021
Staja başlama, serbest muhasebeci mali müşavirlik, özel Serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik sınavları her sene üç dönem şeklinde uygulanmaktadır. Bu sınavların 2020 senesinde yayınlanan takvimi ise şu şekildedir: 
- 2020 yılı 1. Dönemi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavının tarihi: 14-15 Mart 2020
- İlk defa katılacak olan kişiler için başvuru tarihi: 16 Aralık 2019 – 10 Ocak 2020
- Yeniden katılacak olanlar için başvuru tarihleri: 20 Ocak 2020 – 21 Şubat 2020
- 2020 yılı 2. Dönemi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavının tarihi: 26-27 Eylül 2020 
- İlk kez katılacak olanlar için başvuru tarihleri 15 Haziran 2020 – 20 Temmuz 2020
- Tekrar katılacak olanlar için başvuru tarihleri 20 Ağustos 2020 – 7 Eylül 2020
- 2020 yılı 3. Dönemi, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavının tarihi: 19-20 Aralık 2020 
- İlk kez katılacak olanlar için başvuru tarihleri 1 Eylül 2020 – 5 Ekim 2020 
- Yeniden katılacak olanlar için başvuru tarihleri 19 Ekim 2020 – 23 Kasım 2020
Serbest muhasebeci mali müşavirlik 2020 sınav başvuruları nasıl yapılıyor?
Kişiler serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavına girmek için öncelikle ön başvurularını yapmalıdır. Adaylar ön başvuru yapabilmek için https://ssi.tesmer.org.tr sitesine giriş yaparak T.C kimlik numaraları ve şifreleri ile birlikte giriş yapmalıdır.
İlk kez sınava girecek adaylar, internet sitesi üstünden ön başvurularını yaparak daha sonra belgelerini çıktı almalıdırlar. Bu işlemden sonra sınav başvuru dosyaları ile birlikte bağlı oldukları Serbest Muhasebeci Mali Müşavirliği Odası Başkanlığına teslim etmeleri gerekmektedir. Sınava katılmaya hak kazanan kişilerin yaptıkları başvuruları, ilgili başkanlık tarafından yine aynı resmi internet sitesi üzerinden onaylanmaktadır.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik 2020 sınav fiyatları “TÜRMOB Temel Eğitim ve Staj Merkezi’nin” belirtilmiş olan banka hesabına yatırılabileceği gibi kredi kartı ile de sınav başvurusu esnasında TESMER Otomasyon Sistemi’nden ödenebilir.

mali müşavirlik mali müşavir olma şartları serbest muhasebeci