Ses kısıklığı nasıl geçer? Ses kısıklığı neden oluşur? Ses kısıklığı tedavi yöntemleri nelerdir?

TAKİP ET

Günlük hayatta başımıza gelebilecek rahatsız edici bir durum olan ses kısıklığı, ses telleri üzerinde oluşan tahribatın gün yüzüne çıkması durumudur. Ses kısıklığı basit anlatmak gerekirse, vücudumuzda bulunan ve konuşmamıza yardımcı olan ses tellerinde oluşan hasarın sonucunun ortaya çıkmasıdır. Bu sorunu yaşayan pek çok kişi ses kısıklığını giderebilecek yöntemleri aramaktadır. Ses kısıklığına ne iyi gelir? Ses kısıklığı neden oluşur? soruları araştırılıyor. İşte merak edilen tüm detaylar...

Reklam
Reklam

İletişim kurmamızı zorlaştıran ses kısıklığı yaşam kalitemizin de düşmesine neden olur. Ses kısıklığını birçok nedeni olabilir ama genel olarak en sık görülen ses telleri üzerindeki tahribattır. Bunun dışında ses kısıklığına neden olan diğer etkenler, yüksek ses ile konuşmak, alerjik bir reaksiyon, gastrit ve reflü gibi sağlık sorunlarının neden olmasından dolayı görülür. Mide hastalıklarında görülen mide asidinin yükselerek soluk borusuna kaçması ve ses tellerine ulaşması ile ses tellerinin tahriş olmasına neden olur. Birçok kişinin merak ettiği ses kısıklığı nasıl geçer? Ses kısıklığı neden olur? Ses kısıklığına iyi gelen yöntemler? gibi sorular araştırılıyor. İşte herkesin merak ettiği soruların yanıtlar…

 


Ses Kısıklığına Karşı Alınması Gereken Önlemler
• Asitli içecek tüketmekten kaçınmak, 
• Alkol ve sigara gibi zararlı şeylerin tüketimini azaltmak ve bırakmak,
• Soğuk ve rüzgarlı günlerde boğazı terletmeyecek şekilde kapalı tutmak,
• Yorucu spor aktivilerinin ardından boğaza terli bir haldeyken hava temasını engellemek,
• Yüksek sesli eylemler sergilemekten kaçınmak, özellikle bağırmak ses telleri için oldukça tahrip edici özellik taşımaktadır,
• Duş sonrası boğaz ve çevresi ile beraber uzun saçlı kişilerin saçlarını kurulaması ses kısıklığına önleyecek çözümler arasında yer alır. 
Ses tellerinin tahribi ile ortaya çıkan bu rahatsızlık kimi zaman önemsiz ve geçici olarak görülmektedir. Bu durumun sık tekrarlanması ses kısıklığını kronik bir hastalığa dönüştürür. Kronik olarak ses kısıklığı yaşayan kişiler acil olarak uzman bir doktora görülmeleri gerekir. 

 

 


Boğaz Ağrısı Ve Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses kısıklığına karşı evde uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:



Nane Ve Limon 
Nane ve limonun kaynatarak tüketmek ses kısıklığına iyi gelmektedir. Özellikle griple birlikte ortaya çıkan ses kısıklığına nane limon kaynatmak iyi gelecektir.


Ekinezya Çayı 
Ekinezya çayı antioksidan özelliği ve iyileştirici etkisi ile ses kısıklığı yaşayanlar için uzmanlar tarafından sık sık önerilmektedir. Ayrıca ekinezya çayının içerisine eklenen bal ses tellerindeki tahribatın daha çabuk geçmesine yardımcı olur.

 


Zencefil ve zerdeçal
Doğada bin antibiyotik gücünde olarak adlandırılan zencefil ve zerdeçal karışımı ses kısıklığına iyi gelen başka bir yöntemdir. Zencefil ve zerdeçal karışımı 10 dakika kaynatılıp çay olarak tüketilebilir. Bunun dışında bal ile karıştırılmış zencefil ve zerdeçalın tüketilmesi, ses kısıklığına karşı oldukça etkili bir çözüm olacaktır.

 


Tuzlu Su
Ilık ve tuzlu suyla yapılan gargara, vücutta oluşan enfeksiyonları engellemeye yardımcı olur. Bu nedenle ses kısıklığı yaşanmasına karşın iltihap sökücü etkisi ile ses kısıklığı üzerinde etkili olabilmektedir.


Ihlamur çayı
Ses kısıklığına iyi gelen başka bir yöntemde ıhlamur çayıdır. Boğazı yumuşatarak ses kısıklığını önler. Fakat gün içerinde fazla tüketilmesi zararlı olabilir. Gün içerisinde 2 bardaktan fazlası tüketilmemelidir.

 

Sinameki 

Sinameki otunda bulunan bazı bileşenler vücutta oluşan parazitlerle savaşmaktadır. Ses telleri üzerinde oluşabilen enfeksiyonlarda sinameki çayı kullanılması tavsiye edilir. Gün içerisinde 2 bardaktan fazlası tüketilmemelidir.

 


Beyaz çay 
Beyaz çay antioksidan içeriği yüksek bir bitkidir ve ses kısıklığına karşı etkili olabilmektedir, lakin günde iki seferden fazla tüketilmemelidir.

 


Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?

Ses kısılması rahatsızlık veren bir durum olmakla birlikte tedavi yöntemlerini bulabilmek için öncelikle ses kısıklığına neden olan etkenleri bulmak gereklidir. Yüksek sesle konuşmak, reflü ve gastrit gibi hastalıklar sonucu mide asidinin soluk borusuna ulaşması, hatta soğuk havaların etkisiyle ses kısıklığı yaşanabilmektedir. Sigara, alkol ve asitli içeceklerin fazla kullanılması durumlarında da ses kısıklığı kendini gösterebilir. Bu sorununuzun 1 haftadan fazla sürmesi üzerine yapılacak en akıllıca davranış, sağlık kuruluşuna giderek doktora durumunuz hakkında bilgi vermek olacaktır. 

 

 

 


Ses Kısıklığı İçin Ne Yapılır?

Larenjit, enfeksiyon, tahriş, sesi fazla kullanma nedeniyle ses tellerinizde iltihaplanmaya neden olabilir. Aynı zamanda bazı larenjit vakalarında sesin dışarı çıkması oldukça zordur. Kısa süreli veya kronik olabilen larenjit vakalarının geneli, viral enfeksiyon ya da ses gerginliği ile tetiklenmektedir ve ciddi bir sorun değildir. Evde uygulanabilecek basit yöntemler ile geçmesi mümkün olmaktadır.

 


Ses Kısıklığına İyi Gelen Kürler Nelerdir?
Prof. Doç. Dr. İbrahim Saraçoğlu ses kısıklığına iyi gelen kürleri şu şekilde açıklamıştır:
Kaynamış su içerisine atılan birkaç tane kabuk tarçını 5- 6 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakın. Daha sonra süzülen çaya bir tatlı kaşığı bal ekleyip karıştırınız. Hazırlanan bu kürü bir hafta boyunca tüketiniz.

 

 


Ses Tellerinin Açılması İçin Ne Yapmalı?
Ses kısıklığı yaşayan kişilerin en çok araştırdığı konu olan “ses kısıklığına ne iyi gelir?” sorusunun cevabını sizler için araştırdık. Ses kısıklığına iyi gelen besinler: 
• Bal
• Limon
• Zencefil
• Sarımsak
• Turp 
• Ekinezya çayı 
• Papatya çayı

 


Ses Kısıklığı Neden Olur?
Ses kısıklığı, grip, nezle, soğuk algınlığı gibi nedenlerle olabildiği gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları, midedeki asitli içeriğin boğazı tahrişine neden olan reflü gibi hastalıklar, sigara kullanımı ya da pasif içicilik, kafein içeren içecekler veya alkollü içeceklerin tüketilmesi, çığlık, uzun süreli yüksek desibelli şarkılar söylemek gibi nedenlerle de ortaya çıkabilmektedir.

 


Ses Kısıklığı Ne Kadar Sürer?
Kısa süreli ses kısıklıklarında ses, genellikle 1-2 hafta içirişinde normale döner. Daha uzun süreli ses kısıklığı yaşayan kişiler genellikle sesini uzun süre ve aşırı zorlayarak kullanan kişilerdir. Bu kişilerde ses telleri üzerinde “nodül” adı verilen küçük şişlikler ortaya çıkabilir.
Ses Kısıklığı Neden Olur Nasıl Geçer?
Ses kısıklığı yaşayan kişiler çok zorlandıkları için nasıl geçer sorusunun cevabını da sıklıkla aramaktadırlar. Ses kısıklığının geçmesi için yapılacak en önemli iki şey ses tellerini dinlendirmek ve sigara kullanılıyorsa bırakmaktır. Ses tellerinde oluşan iltihap ses tellerinin şişmesine ve tahriş olmasına neden olur. Bu durumun iyileşmesi için kişilerin ses tellerini dinlendirmeye ve zamana ihtiyaçları vardır.

ses kısıklığı ses kısıklığı neden olur ses kısıklığına iyi gelen yöntemler ses kısıklığı nasıl geçer