Sezgisel Beslenme Nedir? Nasıl Uygulanır?

TAKİP ET

Yediğiniz yiyeceklerin ardından suçluluk duymaktan ve diyet yapmaktan sıkıldıysanız sezgisel beslenmeyi yaşamınıza adapte edebilirsiniz. Sezgisel beslenme nedir ve nasıl uygulanır gibi merak ettiğiniz konuyu yazımızın devamından öğrenebilirsiniz…

Reklam
Reklam

Sezgisel beslenme, aynı zamanda içgüdüsel beslenmek olarak da bilinen bir beslenme türüdür. Kesinlikle bir diyet türü olmadığını söyleyebiliriz. Aksine anti-diyet olarak nitelendirilmektedir. Tamamen diyet programlarının aksi yönündedir.
İstediği görünüme ulaşabilmek için birçok insan çeşitli diyet programları ile besleniyor. Fakat diyet programlarının oldukça katı olması verimli sonuç almaya engel olan en büyük etkenlerden biridir. Sezgisel beslenme, kesinlikle kısıtlayıcı bir programı olan beslenme türü değildir. Sezgisel beslenme ile yediklerinizden suçluluk duymazsınız. Sezgisel beslenme ile diyet bakış açısından uzaklaşır ve yaşamınıza sağlıklı beslenmeyi katarsınız. Suçluluk duygusu hissetmeden neyi ne kadar yemeniz gerektiğinin bilince olursunuz.
Diyet yapan kişiler genellikle canlarının istediği bir şeyi yedikten sonra yoğun olarak suçluluk duygusu yaşarlar. Sezgisel beslenme de ise katı kurallar olmadığı için suçluluk duygusu kesinlikle yaşanmaz. Tamamen bilinçli beslenme bakış açısı kazanılır.
 

Sezgisel Beslenme Nasıl Uygulanır


Sezgisel beslenme, sağlıklı vücuda sahip olmak için beden, zihin ve gıdalar ile sağlıklı bir ilişki kurarak oluşmaktadır. Diyetlerin katı kuralları, insanların kendi bedenlerini ve ihtiyaçlarını dinlemesine engel olmaktadır. Sezgisel beslenme ile doğuştan gelen tokluk ve açlık hissimizle yeniden bağlantı kurulmaktadır. Bu beslenme türü ve kuracağınız bağlantı sizi katı programlı diyetlerden kurtaracaktır. Sezgisel beslenme ilse yemek yeme zevklerinizi yeniden keşfedebilirsiniz.
Sezgisel beslenmeyi uygulayabilmeniz için bazı temel adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar;

Diyet Zihniyetini ReddetmekSezgisel beslenmeyi yaşama tamamen adapte edebilmek için diyet zihniyetinden uzaklaşmak gerekmektedir. Diyetler genel olarak hızlı ama kalıcı olmayan kilo kaybetmeye yaramaktadır. Sezgisel beslenme bir diyet türü değildir ve bu beslenmeyi uygulayabilmek için diyet bakış açısından uzaklaşmanız gerekmektedir.

Açlığınızı Kabul EdinSezgisel beslenme de en önemli nokta açlığın kabul edilmesidir. Açlık, doğal ve biyolojik bir süreçtir. Açlığınızı reddetmemelisiniz. Acıktığınızı kabul etmeniz ve vücudunuzun ihtiyacı olan enerji ve karbonhidratı almanız gerekir.

Yemek Yemekle BarışınCanınızın çektiği her şeyi yiyebilmek için kendinize izin vermelisiniz. Bunu yiyemem düşüncesinden uzaklaşmalısınız. Yiyemeyeceğinizi düşünmek sizin o besini daha çok yemek istemenize neden olacaktır. Yediklerinizle ve yemek istediklerinizle barışmak sezgisel beslenmenin önemli bir parçasıdır.

Vücudunuza Saygı DuyunOlduğunuz bedeni kabul etmek kendinizi sevmenin en önemli noktasıdır. Beninizi eleştirmek yerine genetiğinizi kabul edin. Her insan aynı vücut tipine ve yapısına sahip olamaz. Olduğunuz halinize saygı duyun.

Egzersiz YapınEgzersiz yapmaya özen gösterin. Mutlaka ağır sporlar tercih edilmesi gerekmez. Küçük yürüyüşler yada basit egzersizler ile hareket halinde olun. Egzersiz ile enerjinizi daha fazla yükseltebilirsiniz.
 

Kilo Vermeye Etkileri


Sezgisel beslenme, kilo kaybetmeye yönelik olan bir beslenme türü değildir. Bazı diyetisyenler sezgisel beslenmeyi bir diyet olarak danışanlarına sunmaktadır. Fakat bu doğru değildir. Çünkü diyet zihniyetinden tamamen uzak olan bir beslenme şeklidir. Kilo kaybına yönelik değil yemekle olan ilişkinizi geliştirmeye yönelik olan bir beslenme türüdür.