Her ay 1275 lira ödenecek! Son tarih 31 Mart!

TAKİP ET

SGK tarafından yapılan yeni açıklamaya göre geçen yıl stajyer ile kursiyer gençlerin sayısı bir milyon 440 bini aştı. Stajyer gençlerin mezun olduktan sonra iş gücüne katılımları teşvik edilerek emeklilik sigortası primlerinin başlaması için yeni bir adım atılmış olacak. İşte detaylar...

Reklam
Reklam

SGK verileri doğrultusunda geçen sene genç kursiyer ile kursiyer sayıları bir milyon 440 bini geçti. Staj yapan gençlerin mezun olduktan sonra iş gücüne katılımları teşvik edilirken, yalnızca sağlık sigortası değil, emeklilik sigortası primlerinin başlatılması için de adım atılacak.

Bu sene staj yapan genç nesil mesleklerindeki ilk adımlarında 1275 TL harçlık alırken, 20 kişinin altında çalışanı olan işyerlerinde bu ücretin 850 TL'si devlet tarafından karşılanacak. Program başvuruları 31 Mart tarihine kadar devam edecek. 
Kimler staj başvurusu yapabilir?
Programa; önlisans, lisans ve lisansüstü eğitimlerini ülkemizde alan öğrenciler ve yurt dışında lisans ile lisansüstü eğitimini alan Türk vatandaşları ve mavi kart sahibi olanlar başvuru yapabiliyor. Organiza Sanayi Bölgelerinde yer alan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının öğrencileri de bu sene başvuru yapabilecekler. KOBİ'lerin ihtiyaçları olan insan kaynağına ulaşmaları da bu şekilde kolaylaşmış olacak.
Aylık ücret 1275 TL!
Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında yapılacak ödemelerde, yirmi ile daha fazla personel çalıştıran kurumlarda asgari ücretin %30'undan, yirmiden az personel çalıştıran yerlerdeyse %15'inden az olmayacak şekilde ödeme yapılamayacak. Asgari ücret bu sene 4253 TL olurken, 20'den fazla personel çalıştıran kurumlarda stajyerlere ödenecek tutar 1275 TL olacak. Personel sayısı 20'den az olan yerlerde bu ücret 637 TL olacak.
Nasıl başvuru yapılacak?
Başvuru yapmak isteyen öğrenciler e-devlet üzerinden Kariyer Kapısı'na başvuru yapabilecekler. Ülkemizde ilk defa öğrencilerin değerlendirme sürecinde; başvuru esnasında paylaşılan bilgiler ile belgeler kullanılıp "akademik-mesleki", "sanatsal-sosyal" ve "sportif" yeterlilik puanlarının hesaplaması yapılacak.
İşveren yeterlilik puanları doğrultusunda staj teklifi ileteceği için, öğrencilerin başvuruları esnasında paylaşacakları bilgi, belge, beceri ve yetkinliklerin staj imkanlarına ulaşmada önemli rol oynayacak. Not ortalaması, bölüm, yabancı dil puanı gibi pek çok bilgileri direkt e-devlet'ten aktarılabiliyor.

sgk staj başvurusu mesleki eğitim kanunu