SGK faizsiz konut kredisi almanın şartları nelerdir? İşte konut kredisi şartları

TAKİP ET

Son günlerde SGK'nın faizsiz konut kredisi vereceğine ilişkin haberler duyuruluyor. Bu haberlere ilişkin detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlarımız için haberimizde konuya değindik. İşte SGK'dan faizsiz konut kredisine ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Son günlerde SGK faizsiz konut kredisi vereceği müjdesi kulaktan kulağa yayılıyor. Alınan haberlere göre SGK çatısı altında olan herkes faizsiz konut kredisi başvuru hakkına sahip. Bu haberimizde sizlere konuya ilişkin detaylı bilgileri vermeye çalıştık. İşte SGK faizsiz konut kredisi konusuna ilişkin detaylar...

SGK faizsiz krediden kimler faydalanabiliyor?

5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 56’ıncı maddesi kapsamı ile yürürlükten kaldırılan

5510 Sayılı Kanun’un 47’inci maddesi kapsamında aylık bağlananlar,

2330 Sayılı Kanun kapsamında aylık bağlanan kişiler.

Yukarıda belirtilen sebeplerle hayatını kaybeden kişilerin dul ve yetimleri,

Harp ve ya vazife malulü alanlardan daha önce SGK faizsiz konut kredisinden yararlanmadan vefat eden kişilerin dul ve yetimleri,

Harp ve ya vazife malulü sayılanlardan sınıf değiştirerek Kamu’da çalışmaya devam eden kişiler,

İlgili Kanunlar gereği maaş alan malullerden çalışmaya başladığı için aylığı kesilen kişiler,

684 Sayılı KHK kapsamında 15 Temmuz gazisi sayılan kişiler.

Eğer yukarıda belirtilen grupların içerisinde olup olmadığınızı bilmiyorsanız ve öğrenmek istiyorsanız e-devlet üzerinden emekli maaş kapsamı sorgulaması yaparak bilgi edinebilirsiniz. 4C aylık bilgisi kısmından hangi kapsamda aylık aldığınızı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaptıktan sonra öğrenebilirsiniz.

SGK'dan faizsiz konut kredisinde kimler önceliklidir?

Malül kişinin kendisi,

SGK faizsiz kredi hakkından yararlanmadan ölen kişilerin dul eşleri,

Malül aylığı alacak eş hayatta değilse ya da evlendiyse aylık alan çocuklar,

Eğer çocuklar da yoksa öncelik annede olmak şartı ile anne ya da baba

SGK konut kredisi başvurusu nasıl yapılmaktadır?

Daha önce yapılan SGK faizsiz konut kredisi kampanyalarında kişiler başvurularını "hak sahipliği belgesi" ya da "TOKİ kampanya hak sahipliği belgesi" ile yapmaktaydı. Lakin yapılan son düzenlemelerle beraber "faizsiz konut kredisi hak sahipliği müstahaklık bilgisi sorgulaması" artık TOKİ tarafından kişinin kimlik numarası ile yapılabiliyor. Dolayısıyla kişiler başvurularını şuradan yapabilir:

Doğrudan Ziraat Bankası şubelerine ya da ,

Toki kampanyalı konut satışından yararlanmak için Halk Bankası şubelerine belge şartı aranmadan kimlikleri ile başvuru yapılabilir.

SGK faizsiz konut kredisi nasıl tahsil edilir?

Kredi kişilerin aldıkları aylıklardan 1/4’ü geçmeyecek şekilde tahsil edilmektedir.

Aylık bağlanmayan ya da bağlanan aylığı kesilen ve müşterek kredi almış çocukların daha sonra aylığa bağlanması halinde aylığın 1/4’ünün %25 fazlası kredi borcu bitene kadar aylıktan kesilir.

SGK konut kredisi bitmeden maaşı kesilenlerden kredi tahsilini nasıl yapıyor?

Bu soru kapsamında şunları söyleyebiliriz:

SGK aylığı kesilen kişiler bu durumu Ziraat Bankası'na bildirir.

Eğer kişinin çalıştığı kamu kurumu ile ilişkisi kesilirse kurum bu durumu Ziraat Bankası'na iletir.

SGK’dan maaş almayan ve hali hazırda Kamu Kurumu statüsünde sayılmayan bir işletmede çalışan kredi sahiplerinin kalan kredi borçları, SGK’dan adıkları son maaşının  ¼’ünün %25 fazlası aylık taksit sayılarak her ayın 20’inci günü akşamına kadar bankaya, borç bitine kadar krediyi kullananlar tarafından ödenmektedir.

Eğer krediyi alan kişi vefat ettiyse, hak sahibi olan ve maaş almaya devam eden kişi olduğu takdirde maaşlarının dörtte biri tutarında SGK tarafından kesinti yapılır.

Maaş bağlanan çocuklara müştereken Kredi sağlanmış ve bu çocuklardan birinin veya birkaçının maaşı kesildiği takdirde, geri ödeme taksitlerinin tahsil işlemi maaş alan çocuklardan 1/4 tutarında kesilmeye devam eder. Bunun yanı sıra maaşı kesilmiş kişilerin taksitleri ise en son ödenen aylık taksit miktarının yüzde 25 fazlası aylık taksit sayılır ve bu taksit miktarı kredi borcu bitene kadar kişi tarafından ödenir.

Maaş almayan fakat hak sahibi sayılan çocukların ölümü halinde kredi taksitlerinin ödemesi, hak sahibi olan ve maaş almaya devam eden kişi bulunuyorsa maaşlarının ¼’ü oranında SGK tarafından kesinti yapılır. Maaş alan hak sahibinin olmaması halinde ise son ödenen taksit tutarının %25 fazlası aylık taksit sayılarak ve veraseleri tarafınca bu taksit tutarı kredi borcu bitinceye kadar ödenmektedir.

sgk sgk faizsiz konut kredisi kredi