SGK gecikme zammı nasıl hesaplanır? SGK gecikme zammı ne zaman uygulanır? SGK gecikme zammı oranı nedir?

TAKİP ET

SGK gecikme zammı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. SGK gecikme zammının nasıl hesaplandığı, ne zaman uygulandığı gibi pek çok soru araştırılıyor. Peki, SGK gecikme zammı nasıl hesaplanır? SGK gecikme zammı ne zaman uygulanır? SGK gecikme zammı oranı nedir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

SGK gecikme zammı hesaplaması yapılırken kanunda geçerli olan güncel esaslar ve oranlar dikkate alınır. SGK prim borçlarının ödenmesinin gecikmesi halinde uygulanan gecikme zammı fiyat aslında bir tür fiyat artırımıdır. 2020 yılında yürürlüğe giren İşveren İşlemleri Genelgesi kapsamında gündeme gelen bu gecikme zammı oranları yıllar itibariyle farklılık gösterir. Uygulama şeklinde ise zaman zaman değişiklikler meydana gelir. Eğer borç ödenmeme durumu varsa güncel oranlar üzerinden tahmini borç hesaplaması yapılabilir. Bunu kolaylaştırmak adına internet üzerinde kurum sitesi ve diğer pek çok sitede gecikme zammı hesaplama araçları yer almaktadır. SGK gecikme zammı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. SGK gecikme zammının nasıl hesaplandığı, ne zaman uygulandığı gibi pek çok soru araştırılıyor. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak isteyen kişiler internette araştırma yapmaktadır. Peki, SGK gecikme zammı nasıl hesaplanır? SGK gecikme zammı ne zaman uygulanır? SGK gecikme zammı oranı nedir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

SGK Gecikme Zammı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

SGK gecikme zammı hesaplaması nasıl yapılacağı vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. Prim borçlarının son ödeme günün geçmesiyle birlikte SGK gecikme zammı hesaplaması aktif olarak uygulanmaya başlanır. En borcun son ödeme günü hafta sonuna denk geliyorsa bu durumda son tarih olarak en yakın iş günü ödeme yapmak gerekir.

Hesaplama yapılırken Sosyal Güvenlik Kurum internet sitesinde yer alan hesaplama aracı kullanılabilir. Bu araçta yer alan ay üzerinden borç dönemi, yıl üzerinden borç dönemi, Türk lirası cinsinden borç tutarı ve gecikme zammı oranı yazılarak hesaplama yapılır. Hesaplama sırasında güncel gecikme zammı oranı uygulanır. Elde edilen verilere göre borcun zamanında ve eksiksiz olarak ödenmesi gerekir. Ödenmeyen her dönem için borç artarak ilerleyecektir.

 

SGK Gecikme Zammı Uygulaması Nedir?

Aylara ve yıllara göre değişiklik gösteren SGK gecikme zammı oranları hesaplanırken farklı ölçütler dikkate alınır. Bunlar arasında faaliyet yeri, faaliyet türü, işyerinin ihaleli olup olmama durumu, yurt dışında olup olmama gibi durumlar dikkate alınır. Yapılan güncellemeleri takip edebilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi kullanılabilir. Oranlar değişiklik gösterdiğinden hesaplamalardan elde edilecek olan sonuç kişiler arasında farklılık gösterebilir. Ödemeler ve hesaplamalar ile ilgili merak edilen bir nokta olduğunda Sosyal Güvenlik Kurumu telefon destek hattından yardım alınabilir. Ait olunan döneme ait gecikme zammı oranına göre hesaplama yapılır. Bu oran şu an %1,6 olarak uygulanır.

 

SGK Gecikme Zammı Ne Zaman Uygulanır?

Kişilerin sosyal güvenlik kurumuna ödemeleri gereken borcun ya da primin belirtilen süre içerisinde ödenmemiş olması gecikme zammı uygulanmasına sebep olur SGK gecikme zammının ne zaman uygulanacağı da merak edilen sorular arasında yerini almaktadır.

SGK gecikme zammı hiçbir mücbir sebep olmaksızın bir gün dahi olsa Geciken tüm borçlar için uygulanır borçların ya da primlerin ödenmesi için size verilen süre içerisinde borcun ödenmemiş olması SGK gecikme zammı uygulamasının uygulanmasına sebep olur bu Neticede belirlenen zam oranı kadar borcunuz üzerinden zam işlemi uygulanır borcunu zamanında ödemediğiniz zaman borcunuzu geri olarak zamlı şekilde ödersiniz bu olumsuzluk ile karşılaşmamak için boş zamanınızı ve ödemeniz gereken son ödeme tarihini mutlaka takip etmeniz gerekir unutulmuş ya da çeşitli sebeplerle ödenmemiş borçlar için gecikme zammı mutlaka uygulanır.

 

 

SGK Gecikme Zammı Oranı Nedir?

Bir diğer merak edilen konu ise SGK gecikme zam oranlarının ne kadar olduğudur. SGK gecikme zammı oranı sosyal güvenlik kurumuna ödemeniz gereken borçlarını zamanında ödenmemesi durumunda borcunuz için uygulanan faiz oranıdır bu oran 2022 yılı için %3 olarak belirlenmiştir bu Neticede borcunuzu ödenmesi gereken süre içerisinde ödemediğiniz zaman borcunuzu yüzde 3’ü kadar faiz işlenir. Faiz işlenmemesi yani borcunuzun %3 oranında zamlanmaması için borç ödeme zamanlarını mutlaka büyük bir titizlik ile takip etmeniz ve borcunuzu eksiksiz olarak ödemeniz gerekir. Eksik ya da zamanında ödenmeyen her borç için zam işlemi uygulanır.

SGK gecikme zammı nasıl hesaplanır SGK gecikme zammı ne zaman uygulanır SGK gecikme zammı oranı nedir