SGK işten çıkarma kodu nedir? SGK işten çıkarma kodu neden önemlidir?

TAKİP ET

Günümüzde işsizlik oranları her geçen gün biraz daha artıyor. Bununla beraber pek çok personelin merak ettiği konu ise SGK işten çıkarma kodudur. Birçok kişi tarafından merak edilen ve araştırmalara konu olan SGK işten çıkarma kodu nedir? İşte SGK işten çıkarma kodu hakkında merak edilenler...

Reklam
Reklam

Günümüz koşullarına bakıldığında iş sıkıntıları ve işsizlik çok fazla artmakta olan bir sorun haline gelmiştir. İşçi ve işveren arasına oluşan en küçük sorunda bile işçinin işten çıkarılmasıyla birlikte ülke genelinde çok büyük bir işsizlik söz konusudur.  

Merak edilen ve araştırılan SGK işten çıkarma kodu ise işten çıkarılan işçilerin, işten hangi sebeple çıktığına dair tüm bilgiler olarak tanımlanmaktadır. İşçinin işten çıkarılma durumuna bakılarak hangi sebepten dolayı işten çıkarılma gerçekleştiyse SGK’nın onunla ilgili belirlediği kod yazılarak işten çıkış işlemi gerçekleştirilmektedir. 


SGK işten çıkış kodları hangi durumlarda farklılık göstermektedir? 

İşten çıkarılan her birey için çıkış nedenine bağlı olarak bu kodlar SGK’yla ilgili birçok işlemde önümüze çıkacaktır. İşten çıkış kodlarıyla birlikte işçinin alacağı tazminatlar ve işsizlik ödenekleri de bu kod baz alınarak belirlenmektedir. Bundan dolayı çıkışta işverenin işçisine yaptığı tazminatla bu kodun uyumlu olması da gerekmektedir. Aynı zamanda işçinin çıkışından sonra işsizlik ödenekleri için başvuru yapması durumunda da bu başvurunun değerlendirilmesi ve onaylanması konusunda işçinin iş hayatına son verildiği zaman SGK işten çıkarma kodu’nun doğru bir şekilde yazımı da önem taşımaktadır. 

Tüm bunlara ek olarak günümüz şartlarında işveren ve işçi konusunda yeni düzenlemeler yapıldığından dolayı pandemi sürecinde alınan yeni kararlara uyulup uyulmadığı da bu kodlarla ortaya çıkmaktadır. 


SGK işten çıkış kodu hatalı bir şekilde yazıldıysa ne yapılmalıdır? 

İşten çıkış kodları hatalı olduğu fark edilip bildirildiğinde, kodların değiştirilmesi için 10 günlük bir sür tanınmaktadır. Elektronik ortamda 10 gün içerisinde bir düzenleme yapılabilmektedir. Eğer bu 10 günlük süre biterse ve siz SGK işten çıkış kodunu düzenlemek isterseniz SGK’ya durumunuzu bildiren açıklayıcı bir yazı göndermelisiniz. Neden değiştirme işlemini istediğinizi ve bu nedeni kanıtlayacak biçimlerde açıklayıcı bilgi ve belgelere başvuru yapmanız gerekmektedir. Toplamda 39 adet işten çıkış kodu bulunmaktadır.  

SGK işten çıkış kodları ve işsizlik maaşları arasında bir bağlantı var mıdır? 
İşsizlik maaşı; işsiz kalan bir bireyin devletten işsizlik süresi boyunca alabileceği bir miktar maddi desteği ifade etmektedir. Bu destek herkese verilmemektedir ve belli şart ve koşulları bulunmaktadır. 

Öncelikle çalışanın iş hayatı boyunca işveren tarafından sigortalı olarak çalıştığı süre boyunca işçinin işsizlik primlerinin devlete ödenmesi gerekmektedir. İşsizlik primini ödemeyen ya da ödenmeyen kişiler bu maaştan yararlanamamaktadır. Aynı zamanda emekli olduktan sonra sigortalı olarak tekrar çalışmakta olan bireylerde de işsizlik primleri ödenmediği için işten çıkarıldığında işsizlik maaşı ödemesi yapılamamaktadır.  

Her işten çıkışı yapılan kişi için işsizlik maaşı uygulamasına gidilmemektedir. İşten çıkış nedeni de tam da burada ortaya çıkmaktadır. Örneğin bir işçi istifasını vererek işten ayrılırsa işsizlik maaşından yararlanamamaktadır. İşçinin işten istifasını vererek ayrılmasının ardından haklı bir nedeni olması ya da işvereni tarafından sözleşmeye son verilmesi gerekmektedir.  

Bunların dışında iş yeriyle ilgili sorunlarda, mesela iş yerinin kapanması durumunda veya iş yerinin el değiştirmesi gibi bir durumda ya da işin nitelik bakımından değişmesi durumunda işi son bulan sigortalı işçiler, işsizlik maaşı alabilmektedir.  

Diğer koşullar ise; 
1. İşçinin işten ayrılmadan önceki son 120 günlük süre boyunca kesintisiz ve aksatılmadan sigortasının tam olarak ödenmiş olması gerekmektedir.  
2. İşten ayrılışı gerçekleşmeden önce en son 3 yıl boyunca en az 600 gün olmak şartıyla işsizlik sigorta priminin yatırılmış olması gerekmektedir. 
3. İşten ayrılan veya çıkarılan kişi bu şartları sağlıyor ise işten çıkışının ardından 30 gün süre içerisinde İŞKUR  a gerekli belgelerle başvurması gerekmektedir.  


Ne kadar süre işsizlik maaşı alınabilir?  

İşsizlik maaşının ne kadar süreyle alınabileceği, çalışanın sigortalı olarak çalıştığı süre ile belli olmaktadır.  

İşçinin iş hayatına son verilmeden önceki 3 yıl içerisinde; 

600 günlük bir işsizlik sigorta primi ödemesi olmuş ise 180 gün yani 6 ay süre boyunca, 

900 günlük bir işsizlik sigorta primi ödemesi olmuş ise 240 gün yani 8 ay süre boyunca, Yine bu süre boyunca işçinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler ve ailesi sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.

sgk sgk işten çıkarma kodu sgk işten çıkarma kodu nedir sgk işten çıkarm kodu neden önemlidir sgk işten çıkış kodu