SGK işyeri kapama dilekçesi nasıl verilir? SGK işyeri kapama dilekçe örneği...

TAKİP ET

SGK işyeri kapanış dilekçesi; SGK tarafından anlaşmalı olarak yaptığınız işi bitirmek isteme bildirgesidir. Peki, SGK işyeri kapama dilekçesi nasıl verilir? SGK işyeri kapama dilekçe örneği... SGK işyeri kapama dilekçesi hakkında detaylar haberimizde.

Reklam
Reklam

SGK işyeri kapanış dilekçesi; SGK tarafından anlaşmalı olarak yaptığınız işi bitirmek isteme bildirgesidir. SGK iş bitimi iki farklı yöntemle yapılmaktadır. İlk yöntem iş yerinizi açarken kaydettiğiniz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne kapanış içinde dilekçe vermek; ikinci yöntem ise internet üzerinden çevrimiçi olarak yazdığınız dilekçeyi göndermek. İşyerinizi kapattıktan sonra ya da kapatmadan önce dilekçe verme süreniz 30 gün olarak belirtilmiştir. 30 gün içerisinde dilekçenizi göndermezseniz cezai işlem uygulanmaktadır. 

SGK işyeri kapanış dilekçesi 

Sürekli olarak devam eden bir işyerinde kesinleşen süre olmadığı gibi borçları ödendiyse zaten dosyanızın tamamı direkt olarak kapanmaktadır. Bütün borcunuzun tamamını ödedikten sonra ilgili kuruma bildirmediyseniz ve işyerinizin son işçi çalıştırma süresinden iki yıl sonra SGK tarafından hakkınızdaki dosya kapatılarak arşivlenmek üzere gönderilir. Yani borcunuzu ödedikten sonra dosya göndermediyseniz üzerinize uygulanabilecek herhangi bir yaptırım borcu yoktur.  

SGK işyeri kapanış dilekçesi internet üzerinden nasıl verilir? 

İşyeri kapanış dosyanızı tamamlarken belirtmeniz ve göndermek zorunda olduğunuz bir belge yoktur. İlgili kanunun ‘’İdari Para Cezaları’’ ile alakalı 102. Maddesinde yer alan bildirgeye göre ‘’İşyeri kapanışının mevzuatta belirtilen hallerin dışında bildirilmemesine ilişkin herhangi bir cezaya hüküm verilmemiştir’’ şeklinde ifade de yer almaktadır.  

SGK işyeri kapanış yaptığı işyerleri nelerdir? 

SGK, dosya açarken ve aynı şekilde dosya kapatırken işyerleriyle alakalı ne hakkında olduğuna bakmaktadır. Bazı işyerlerine izin verirken bazılarına alakasızlıktan reddetmektedir. Genellikle açılmasına izin verdiği iş kurumlarıysa üretim yapanlar, ülkenin gelişimi için atılım yapanlar ve halka hizmet amaçlı bulunanlardır. Kapatırken de aynı şekilde izin verdiklerine direkt olarak kapanış hakkı sunar. 

SGK işyeri kapanış dilekçesi nasıl verilir? 

İnternet üzerinden de işyeri kapanış dilekçesi verebilirsiniz. Dosyanızı normal olarak SGK kurumlarına iletmek yerine Online olarak da gönderim sağlanabilmektedir.  

Online olarak dilekçeyi göndermek için; 

1. SGK İşveren Sistemine İnternet üzerinden giriş yapıyoruz.  
2. Sitenin ana sayfasına tıkladıktan sonra alt kısımda bulunan ‘’İlişiksizlik Kapanış Başvuruları’’ adında bulunan butona tıklayarak ilgili menüye gidiyoruz.  
3. Burada bulunan gerekli yerlerden işyerinizle alakalı yerleri seçtikten sonra SGK’ya İşyerinizi kapatmanız ile alakalı bir gönderim sağlıyorsunuz. 

SGK işyeri kapanış dilekçesi örneği:

işyeri işyeri kapama sgk işyeri kapama dilekçesi sgk SGK işyeri kapanış dilekçesi örneği