SGK, KYK, Köprü borçları nasıl yapılandırılır?

TAKİP ET

Milyonlarca insanın beklediği Vergi, SGK, KYK, köprü borçları için uygulanacak yapılandırma işlemi kanun meclisinde onaylandı. Peki KYK, SGK, vergi ve köprü borçları nasıl yapılandırılır? Yapılandırma işlemi başvurusu nereye yapılacak? işte detaylar..

Reklam
Reklam

Milyonlarca insanın beklediği vergi, SGK, KYK ve köprü borçlaı için uygulanacak yapılandırma işlemi kanunu meclisten geçti. Onaylanan torba kanun içinde yer alan vergi detayları açıklandı ve yaklaşık olarak 500 Milyon TL 'lik vergi yapılandırması yapılacak. Söz konusu yapılandırma işlemi için mecliste yapılan görüşmelerde torba kanunda yer alan ilk 10 madde kabul edildi. Mecliste, yapılandırma işlemi haricinde iki farklı konu ile ilgili olarak da kanun değişikliği yapılması için teklifler sunuldu. Ele alınan diğer iki konu ise İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasıydı. Diğer sunulan kanunlar ile ilgili olarak verilen tekliflerden ilk 10 madde meclis tarafından resmen kabul edildi.

Vergi yapılandırması içinde hangi borçlar var?
Meclise sunulan yeni torba kanunun kabul edilmesi ile beraber vergi borçarında yapılandırma işlemi 18 taksit şeklinde yapılacak. Kurumlar Vergisi, ÖTV, MTV,Gelir Vergisi, KDV ile KYK borçlarında bundan sonra yeni kabul edilen geçerli olacaktır. Ayrıca, var olan mevcut borcunu peşin olarak ödemek isteyen vatandaşlara da indirim uygulaması yapılacaktır.
2020 yılının Ağustos ayı ile öncesinde ki dönemlere ait olan genel sağlık sigortası primi, sigorta primi, topluluk sigortası primi, iş kazası ya da meslek hastalığından dolayı doğan rücu alacakları, nüfus idari para cezaları, işsizlik sigortası primi, trafik, seçim, isteğe bağlı sigrta primi,öğrenim katkı kredisi, öğrenim kredisi borçları, Türkiye Barolar Birliği, TOBB, TÜRMOB, TESK ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri ile Tarım Kredi Kooperatiflerince sunulmakta olan kredilere borcu bulunan çiftçilerin borçlarına da yapılandırma işlemi uygulanacaktır. SGK tarafından takip edilen ÖTV, eğitime katkı payları ile damga vergisi,
Vergi borçları olarak ise emlak vergisi, yol katılım payları, çevre temizlik vergisi, su, atık su, katı atık ücretleri, ilan - reklam vergisi, diğer vergi ile harçlar, muhtelif ücretlerden kaynaklana kurum alacakları, zam, faiz gibi il özel idarelerine bağlı bulunan vergiler için de yapılandırma işlemi uygulanacaktır.
Ayrıca ek olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü mazbut vakıfların kira alacakları, Türk Standartaları Enstitüsü hizmet bedeli alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idareleri, belediye, sanayi odalarından alacakları da Torba Kanunun yürürlüğüe girdiği 31.08.2020 tarihine kadar bitmiş olan  ya da o gün biten özel nitelikli inşaatlar ile beraber ihale konusunda meydana gelen ön değerlendirme ve araştırma sonucu bulunmuş olan eksik işçilik sigorta pirimleri, gecikme cezası, gecikme zammı şeklinde borcu olan kişiler de meclis tarafından kabul edilen yapılandırma işleminden faydalanma hakkına sahiptir. 

Yapılandırma detayları nedir?
SGK, Gelir Vergisi, KYK, KDV, MTV, ÖTV, KV ile köprü borcu başta olmak üzere bütün ceza ile vergilere meclis tarafından kabul edilen torba kanunu ile beraber 18 ay taksit ödeme seçeneği ile yapılandırma işlemi uygulanacaktır. Yapılandırma işemi sonucunda gerçekleştirilecek olan ilk ödemeler ise 2021 senesinin Şubat ayında başlayacaktır. 
18 aya varan taksit imkanı sonucunda ilk taksitte bütün borçların tamamı ödenir ise TÜFE tarafından uygulanan % 90 gecikme zammı oranı da silinecektir. Diğer yapılandırma işlemlerinden yararlanacak olan ergi ile cezalar ise şu şekildedir;
* Gümrük verigisi faizleri ile gecikme zamları
* Sosyal güvenlik primleri gecikme zamları
* İdari para cezaları

Damga vergisi desteği uygulaması nedir?
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan daga vergisi desteği uygulamsında; işveren kişilerinin iş yerlerinde kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan kişiler istihdam edilir ise 12 ay; kadın, genç ya da engelli olması halinde 18 ay prim teşviki uygulanır. İstihdam sağlayan işveren kişileri Daöga Vergisi ile Gelir Vergisi stopaj teşvik destek uygulamalarını 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatma hakkına sahiptir ve de bu haktan yararlanmaktadırlar.
Pandemi döneminin yaşanması ile beraber pek çok konuda olumsuz etkilenen vatandaşlar, esnaflara destek olmak amacı ile uygulanmakta olan pek çok ödenek söz konusudur. Bu olumsuzluklardan etkilenen esnaflara destek olmak için uygulanmaya başlanan Esnaf Ahilik Sandığı uygulaması sürsi ise 1 Ocak 2021 tarihinden 31 Aralık 2023 tarihine kadar ertelenmiştir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa çalışma ödeneği uygulama süresini de 2021 senesinin Temmuz ayına kadar uzatma yetkisine sahiptir.

Varlık barışı düzenlemeleri nedir?
Söz konusu yapılandırma işlemi ile berbaer Varlık Barışı düzenlemeleri de yapıldı. Bu düzenlemeler sonucunda ise 30 Haziran 2021 'e kadar yurtdışında yer alan döviz, altın gibi kaynaklarını Türkiye 'de bulunan bankalara, aracılara getiren vatandaşlara ise herhangi bir vergi incelemesi ya da vergi kesintisi uygulaması yapılmayacaktır.

vergi yapılandırması içinde hangi borçlar var? sgk borç yapılandırma işlemi kyk borç yapılandırma işlemi nasıl yapılır? torba kanunu borç yapılandrma