SGK, SMA hastalığı ilaçlarını karşılama listesine aldı! İşte istenen kriterler..

TAKİP ET

SMA Tip-1, SMA Tip-2 ve SMA Tip-3 hastalığı için kullanılan ilaçların belirlenen kriterlerin sağlanması durumunda ilaçların devlet tarafından ödeneceği bildirildi. Yapılan yeni düzenlemeye ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlansdıi

Reklam
Reklam

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeye ilişkin kararda SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastaları için kullanılan ilaç giderlerinin SGK tarafından karşılanacağı belirtildi. Ödemelerin, belirlenen kriterlerin oluşması sonrasında yapılacağı da alınan kararın içinde yer aldı.



Yeni düzenlemelerin yapıldığı tebliğde genetik, sitogenetik ve moleküler tetkikler işle ilgili farklı düzenlemeler de bulunurken ilaç kullanım onayları da SGK tarafından belirlenecek olan resmi sağlık kurumlarında görev yapan çocuk nörolojisi uzmanının her bir uygulama için ayrı ayrı reçete düzenlemesi de yer aldı.



SMA TİP-1 HASTALARININ İLAÇLARININ KARŞIALANMASINDA ARANAN KRİTERLER:

SMA Tip-1 hastalığının tedavisi için gerekli olan ilaçlar, ilk 4 uygulama için 3 ay süre içeren, daha sonraki uygulamalar için 4 ay süre içeren ilaçların SGK'nın tayin ettiği üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında düzenlenmiş olan raporla birlikte verilecek. 

SMA Tip-1 hastalığı için kullanılacak olan ilacın SGK tarafından ödenebilmesi için genetik ve klinik alanda SMA Tip-1 tanısının konmuş olması, bu karara çocuk nörolojisi uzmanı da dahil olmak üzere 3 uzman hekimden oluşan konseyin onay vermesi, ve aynı zamanda yurt dışı ilaç kullanım başvurusunun yapılmasının ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun vereceği 'İlaç Kullanım Onayı' raporunun elde bulunması gerekecek. Hastalıktaki klinik belirtiler ve bulgularla birlikte SMA Tip-1 hastalığı ile uyumlu bir biçimde 6 ay (180 gün) yada daha küçük bir süreçte başlamış olmasının istendiği kriterlere uyan tüm hastalar için invaziv/non invaziv mekanik solunum desteğine ihtiyacının var olup olmadığına bakılmadan tedavisine başlanacağı belirtildi.



SMA TİP-2 VE TİP-3 HASTALARININ İLAÇLARININ KARŞILANMASI İÇİN ARANAN KRİTERLER:

Hem genetik hem de klinik olarak SMA Tip-2 veya SMA Tip-3 tanısının konulduğu hastaların ellerinde SGK tarafından belirlenmiş olan üçüncü basamak resmi sağlık kuruluşunda en birisi çocuk nöroloji uzmanı olmak üzere 3 uzman hekimden tarafından oluşturulan sağlık kurulu raporu olan, yurt dışı ilaç kullanım başvurusu sırasında alınan İlaç Kullanım Onayı" olanların ilaçları da yine devlet tarafından karşılanacak.

Buna göre hem klinik belirti hem de bulguların oluşmasının sonrasında SMA Tip-2 veya SMA Tip-3 hastalığı ile uyumlu olarak 6 ay (180 gün) yada daha büyükken başlanılmış olmasının istenildiği kriterlerde İnvaziv/non invaziv mekanik solunum desteğine ihtiyaç duyulmayan ve normal yutma refleksine sahip olan hastaların tedavilerine başlanılacak.



Devlet tarafından verilecek katkı prosedürlerinde ayrıca hastalarda lomber ponksiyon prosedürlerinin, BOS sirkülasyonunun yada güvenlilik değerlendirmeleri durumuna engel olabilecek bir beyin, spinal kord hastalığı gibi öyküleri olmayacak. BOS drenajı için de mutlaka implante edilmiş bir şant yada BOS kateteri bulunmamasının istenildiği kriter raporlarında daha öncesinde bakteriyel menenjit yada viral ensefalit hastalığının geçirilmemiş olması istenecek.

 

sgk sma hastalığı ilaç karşılama kararı ödeme kriterleri sma tip 1 kriterleri sma tip 2 sma tip 3