SGK soyadı değişikliği nasıl yapılır? SGK soyadı güncellemesi nasıl olur?

TAKİP ET

Evlenme, boşanma ya da çeşitli nedenler ile soyadını değiştirmek isteyenler ya da soyadı değiştirmek zorunda kalanlar SGK soyisim değişikliği işlemini yapmak durumundadırlar. Soyad güncellemesi yapmak isteyen pek çok kişi internette araştırma yapıyor. Peki, SGK soyad değişikliği nasıl yapılır? SGK soyad güncellemesi nasıl olur? İşte merak edilen tüm detaylar…

Reklam
Reklam

Soyadı değişikliği olan kişilerin SGK soyad güncellemesi yapılmadığı takdirde sistemde bir önceki soyadı görülür ve eğer kişi sigortalı bir şekilde çalışıyorsa hizmetleri eski soyadı ile sisteme işlenmektedir. Aynı zamanda soyadı güncellemesi yapmayan kişiler sağlık işlemlerinden yararlanma konusunda da sıkıntı yaşanabilir. Bu yüzden çeşitli nedenlerden dolayı soyadı değiştirmek durumunda kalan kişilerin soyadı değişikliğinin SGK’ya bildirilmeleri gerekmektedir. Peki, SGK soyad değişikliği nasıl yapılır? SGK soyad güncellemesi nasıl olur? İşte merak edilen tüm detaylar…


SGK soyadı değişikliği internetten yapılabilir mi?
SGK soyisim güncellemesi yapmak isteyen kişiler bu işlemin internet ortamından yapılıp yapılamadığını merak ediyorlar. SGK soyisim güncellemesi yapmak isteyen kişiler bu işlemi kendisi internet ortamında yapamamaktadır. Soyadı ya da isim değişikliği yaşanması durumunda bunu SGK tarafından verilen soyadı güncelleme dilekçesi ile bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bildirebilirsiniz.

Sigortalı çalıştıran işverenler çalışanın soyadının değişmesi durumunda bunu SGK soyadı güncelleme ekranından güncelleyebilmektedirler. Ayrıca kişiler sağlık işlemlerinden yararlanmak için evlenince SGK ya soyadı değişikliğini bildirilmesi, SGK da isim düzeltme işlemlerinin dilekçe ile yapması gerekmektedir.


 
SGK soyadı güncellemesi nasıl yapılır?
SGK ad ve soyad güncellemesi için iki durum söz konusudur. Sigortalı çalışan ve sigortalı çalışmayan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Sigortalı olarak çalışan kişilerin işverenleri tarafından değişiklik bildirge ekranında güncellenmektedir. Bu şekilde sigortalı çalışanın yeni soyadı ile hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilir. Bu sigortalı çalışanların SGK’ya herhangi bir başvuru yapmasına gerek yoktur. Bu kişiler sağlıktan yararlanmak için de ayrıca başvuru yapmak zorunda değildir soyadı otomatik güncellenir. 
Sigortalı çalışmayanların soyadı ve isim değişikliği durumunda ise SGK soyisim düzeltmesi için SGK kurumlarına giderek dilekçe vermeleri gerekmektedir. 

SGK soyadı değişikliği dilekçesi
Evlendikten sonra soyadı değişikliği yapmak durumunda olanlar ya da herhangi bir nedenle isim soyad değiştiren kişiler SGK bildirimi yapmak zorundadırlar. Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) isim ve sayad değişikliği başvuru yapabilirsiniz. Soyadının değişmesi nedeniyle başvuruda bulunmak isteyen kişiler için dilekçe örneği şu şekilde olmalıdır;

Kurumunuzun ……………….. T.C. numaralı sigortalısıyım. …./…./…. tarihi itibariyle soyadım ……………… olarak değiştiğinden sistem kayıtlarınızda soyadımın yenisi ile güncellenmesi hususunda gereğini arz ederim. 

SGK soyadı değişikliği e devlet üzerinden yapılmamaktadır. Dilekçe ile SGK’ya başvuru yapmanız gerekir ve başvurunuzun birkaç gün içerisinde güncellemesi sağlanarak yeni soyadınız sistemde görünecektir.

Sigortalı çalışan soyadı değişikliği nasıl yapılır?

Sigortalı çalışan soyadı değişikliği ekranından güncellemenin nasıl yapıldığını merak edenler için nasıl yapıldığını araştırdık. İşverenler yanında çalışan sigortalı kişilerin soyadı ya da isim değişikliklerini bildirge ekranından kolayca yapabilmektedirler. Sistem soyadının hatalı olması, değişmesi durumunda bildirgeyi onaylamaz. Bu durumda soyadının güncelleme yapılması gereklidir. Sigortalı kimlik bilgileri güncellemesi için;

Öncelikle buradan e bildirge şifresi ile işe giriş uygulamasına giriş yapmanız gerekmektedir

Daha sonra Sgk soyadı değişikliği ekranı giriş yapmalısınız

En altta yar alan SİGORTALI SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ EKRANI‘na giriş yapınız

Sigortalının T.C. numarasını yazarak SORGULAMA demeniz durumunda sistem güncel kimlik bilgilerini Nüfus Müdürlüğü’nden çekerek güncelleme işlemini tamamlar.Sistemde kızlık soyadı görülen sigortalı çalışan için işveren SGK kızlık soyadı değiştirme işlemini yukarıda paylaştığımız bilgiler doğrultusunda gerçekleştirebilir.

sgk soyadı güncellemesi sgk soyadı nasıl değiştirilir sgk soyadı nasıl değiştirme sgk soyadı değiştirme başvuru dilekçesi