SGK toplu ödemede tüm primin hepsi ödenir mi?

TAKİP ET

Emekli olabilmek için yaşını dolduran ama primlerini tamamlayamayan ve tamamlama gibi bir durumu olmayan sigortalı vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ödedikleri primi toplu olarak alıp alamayacaklarını araştırmaya başladı. Peki SGK toplu ödemede tüm primin hepsi ödenir mi? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Emekli olabilmek için yaşını dolduran ama primlerini tamamlayamayan ve tamamlama gibi bir durumu olmayan sigortalı vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ödedikleri primi toplu olarak alabilmektedir. Sigortalı olarak çalışan işçiler yeterli çalışma imkânı bulamadıkları için yaş sınırını doldursalar bile emekli olmak için gerekli olan yıl şartını dolduramadıkları için emekli olamıyorlar. Yaş ve yıl sınırını yerine getiremeyen vatandaşlar ise emekli olabilmeleri için SGK’ya ödemiş oldukları primleri toplu olarak geri alabilmektedirler. Yeterli çalışma imkânı olmayıp prim gününü dolduramadıkları için emekli olamayan vatandaşların emekli olabilmesi için sistem askerlik ve doğum borçlanması gibi imkanlar sunmaktadır ama ülkemizde bu imkanların sunulmasına rağmen hala emekli olmayan milyonlarca vatandaş bulunmaktadır. 

Vatandaşların prim talebi her geçen gün artmaktadır
Son zamanlarda ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaşların prim talebi her geçen gün artıyor. SGK’ya yapılan prim taleplerinde yaşanan artışın sebebi ise vatandaşların düşük emekli maaşı almak yerine kuruma bu zaman kadar yatırmış oldukları paraları kullanmak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda vatandaşlar SGK’ya yatırmış oldukları paranın tamamını toplu olarak alabilirken primleri her koşulda alamıyorlar. Primlerin toplu bir şekilde alınması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar kadın ve erkeklere göre farlılık göstermektedir. Emekli olmak için gün sayısını ve yaş sınırını tamamlayan vatandaşlar prim sayısı ve çalışma günlerini dolduramadıkları için bugüne kadar yatırmış oldukları primleri SGK’dan toplu olarak alabilmektedir. 4A’lı işçi statüsünde çalışan bir kadın 58 yaşını doldurduğu zaman 7 bin gün prim sayısını da doldurursa emekli olur ama emekli olması için prim gününü dolduramazsa emekli olamaz. Bu durumda ise SGK’ya başvuru yapıp ödemiş olduğu tüm primlerin iadesini talep edebilmektedir.   

Prim talebinde bulunmak için sigortalı olmama şartı aranmaktadır
SGK’dan prim iadesi talebinde bulunacak vatandaşlarda aranan en önemli şart emeklilik yaşını doldurmuş olmasıdır. Emeklilik yaş sınırı kadınlarda 58 iken erkeklerde 60’tır. Yaş sınırını dolduran kişilerde daha sonra sigortalı olmama şartı aranır. Ayrıca sigortalı olmamasının yanı sıra Bağ-Kur2lu olup kendi işini de yapmıyor olması gerekir. Eğer kişi sigortalı olmama şatına uymuyorsa SGK’dan prim talebinde bulunamaz. Bu şartları taşıyan her vatandaş prim talebinde bulunabilir. Prim iadesinden ölmüş olan sigortalı bir vatandaşın ailesi de yararlanabilir. 
Birçok iş yerinde çalışmış olan vatandaşlarda SGK’dan prim talebinde bulunabilir. Birçok iş yerinde çalışmış olan vatandaşların ödediği primlerin toplamı tavan tutarını aşarsa çalışanın payı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kendisine iade edilir. SGK’ya ödenen primlerde işsizlik fonu ve işçi ve işveren payları da bulunduğu için prim talebinde bulunan kişiden kesilen prim miktarı iade edilir, işsizlik fonu ve işveren payı için kesilmiş olan ücretler geri ödenmez. 

SGK toplu ödemede tüm primin hepsi ödenir mi Sosyal güvenlik kurumu SGK Emeklilik