SGK vatandaşların primlerini iade ediyor! Başvuran herkesin ödemeleri anında hesaplarında olacak

TAKİP ET

SGK sigorta primleri yatıran vatandaşların primlerini iade ediyor. Buna göre başvuran herkesin ödemeleri anında hesaplarında olacak. İşte konu hakkında merak edilenler...

Reklam
Reklam

Emekli olabilmek adına gerekli sigorta primlerini yatıran milyonlarca vatandaş emeklilik ile ilgili gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyor. Özellikle Erken Yaşta Emeklilik (EYT) sorunu emeklilik adına gerekli primleri yatıran binlerce vatandaşın emekli olmasını engelliyor. Hükümet EYT konusunda gerekli adımların atılacağını söylese de şu ana kadar herhangi bir somut adım söz konusu değil. Bu konuda ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önemli bir açıklama yaptı. SGK’nın yaptığı açıklamaya göre başta EYT mağdurları olmak üzere çeşitli sebeplerle emekli olamayan vatandaşlara prim iadesi yapılacak.
SGK Prim İadesi Yapacak
Emekli olmak isteyen kişilerin her ay SGK’ya belirli bir sigorta primi ödemesi yapması gerekmektedir. Sigortalı olarak çalışanların primleri genellikle onların işverenleri tarafından ödenmektedir. SGK yaptığı son dakika açıklamasıyla emekli olamayan vatandaşlara prim iadesi yapacağını açıkladı. 
SGK’nın prim iadesi fırsatından yararlanmak isteyen kişilerin belirli bazı şartları karşılaması gerekmektedir. İşte o şartlar:
- Sigortalı olarak bir işte çalışmamak
- Kendine ait ticari iş yerinin olmaması
- Emekli olmak için gerekli yıl, yaş ve prim şartlarını yerine getirmek
- 9 Eylül 1999 tarihinden daha önce sigortalı olarak çalışan vatandaşlar için 3600 prim gün ödeme şartlarının tamamlanması gerekli şartlar arasında bulunmaktadır.
Sigortalı olarak çalışan bir kişinin ödemesi gereken sigorta primi maaşının yüzde 9’una den gelmektedir. Bu miktar yaklaşık 148 TL’ye denk gelmektedir. 18 aylık bir prim iadesi ise 2.664 TL olacaktır. 

SGK prim iadesi sigorta primi sigorta ödeme emekli