Shell LNG tesislerinden sevkiyatı kesti! Doğalgaz fiyatları artabilir

TAKİP ET

Doğalgaz fiyatlarını etkileyecek önemli gelişme az önce duyuruldu. Ödeme konusunda bir süredir işçilerle sorun yaşayan Shell, anlaşma sağlanamayınca dünkü son vardiyanın ardından doğalgaz sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.

Reklam
Reklam

Uluslararası enerji şirketi Shell, dev doğalgaz tesisi LNG’den sevkiyatı durdurduğunu açıkladı. Alınan bilgiye göre bir süredir işçilerle ödeme konusunda anlaşmazlık yaşayan şirket, anlaşma sağlanamaması nedeniyle 11 Temmuz tarihinden itibaren kargo sevk edilmeyeceğini bildirdi. Dünkü son vardiyanın yapılmasıyla birlikte dev tesisten doğalgaz sevkiyatı da durdu.

Doğalgaz fiyatları artabilir

Shell tarafından doğalgaz sevkiyatının durdurulmasına ilişkin yapılan açıklamada, Prelude LNG terminalinden gönderilen kargoların büyük kısmının Asya pazarına gittiği ifade edilirken söz konusu anlaşmazlık sebebiyle duran sevkiyatların küresel doğalgaz fiyatlarında artışa sebep olabileceği ifade edildi.

2019’dan bu yana faaliyetteydi

Avustralya'da kurulan Prelude LNG tesisinden 2019 yılının Haziran ayında ilk kargosunun sevkiyatını yapmıştı. Prelude, dünyada ilk yüzer LNG platformu olurken Avusturalya’da son 10 yılda kurulan 8 LNG projesinin de sonuncusu oldu.

Prelude yüzer LNG üretim tesisinin yüzde 67,5 hissesi Shell’de bulunuyor. Diğer hisseler ise yüzde 17,5 ile Japon Inpex'in, yüzde 10 ile Güney Koreli Kogas'ın, yüzde 5 ile Tayvanlı CPC'nin elinde bulunuyor. Tesisin 2044 yılına kadar Batı Avustralya kıyılarında kalması planlanırken yılda 3,6 milyon ton LNG, 400 bin ton LPG ve 1,3 milyon ton ise kondesat ihraç ediyor.