Siber güvenlik uzmanı nasıl olunur? Siber güvenlik uzmanı maaşı ne kadar?

TAKİP ET

Teknolojinin her geçen gün hızla ilerlemesiyle birlikte birçok genç yeni meslek kolu olan Siber güvenlik uzmanı mesleğine yöneliyor. Birçok kişi tarafında merak edilen siber güvenlik uzmanı nasıl olunacağı ve maaşının ne kadar olduğunu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Son dönemde hızla gelişen teknoloji ile beraber pek çok işlem intenet üzerinden kolayca yapılıyor. Durum böyleyken verilerin depolanması ve güvenliğinin sağlanması için yeni meslek dallarından biri Siber Güvenlik Uzmanı mesleği öne çıkıyor.

Siber Güvenlik Uzmanı nedir?

Çalıştığı/hizmet verdiği kurumun elektronik bilgi sisteminin korunmasını sağlayan kişidir. Özel veya devlet kurumlarında çalışabilirler.

Türkiye’de özellikle sosyal medya sistemleri, dijital sistemler ve bankacılık sistemleri gibi bir çok sistemde veri güvenliği çok önem arz etmektedir. Özellikle bankacılık sektöründe siber güvenlik konusu son derece büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla günümüzde nitelikli siber güvenlik ve veri güvenliği uzmanı mesleğine duyulan ihtiyaç da ciddi anlamda ön plana çıktı.

Siber güvenlik, kendi içerisinde bir çok farklı başlığı ve uygulamaları içine alır. Bu sebeple bilgisayar teknolojileriyle alakalı olarak çok yönlü seçeneklerde kendisini göstermektedir.

Siber Güvenlik Uzmanı nasıl olunur?

Siber güvenlik uzmanı olmak için günümüz uzmanlarını analiz ettiğimizde durum biraz karmaşıktır. Bu dönemde özellikle siber güvenlik şirketlerinin kadrolarına bakıldığında geçmişi siyah veya beyaz şapkalı hacker olarak çalışan kişilerin sunduğu hizmet alanlarına yönelik altenatifler kendisini göstermektedir. Bu kişiler, ağ yapıları ve sistem yazılımları konusunda da bir çok farklı seçenek kendisini göstermektedir. Siber güvenlik uzmanında aranan niteliklerde yine bir o kadar yüksek kapasitelidir. Siber güvenlik olmak için yapılması gerekenlerin bazıları şöyledir;

-İlk olarak TCP/IP’yi çok iyi hakim olmalısınız. Bir IP paketinin yapısından paket içindeki Type of Services tiplerinden, TTL değerine kadar neyin ne olduğunu veya ICMP tipleri ve anlamlarına kadar öğrenmelisiniz.

-Linux komutlarını son derece iyi bilmeli, özellikle sızma testlerinde kullanılan araçların birçoğu da Linux tabanlı olur. Bu yüzden de Linux komutlarının sık kullanılanlarını hiç unutmamalısınız.

-Programlama dili olan Pythonu’u öğrenmeli ve yine sızma testleri için yeri geldiğinde kendi kodunuzu yazabilecek kadar bilmelisiniz.

-İşletim sistemlerinin mantığını kavramalısınız.

-Bütçenize göre bir iyi bir kurs alabilirsiniz.

-Araştırmacı bir yapıya bürünmeli ve elde ettiğiniz bilgileri analiz edebilecek bilgiye sahip olmalısınız.

-Video eğitim setlerini seyretmeli ve oldukça pratik yapmalısınız.

-LPT, CEH, OSCP, OSWP, GWAPT, GPEN eCPPTv2, eWPT sertifikalarından en az birini almanız gerekmektedir.

2022 Siber Güvenlik Uzmanı maaşları ne kadar?

Son dönemlerin en önemli meslek gruplarından biri haline gelen Siber Güvenlik Uzmanı, özellikle dijitalleşen dünyada çok ciddi anlamda fark yaratan bir seçenek olduğunu net olarak gözlemleniyor. Bu noktada da günümüzde ortalama maaşlarla ilgili araştırmalar yapılıyor.

Siber güvenlik uzmanı maaşı, 5.100 TL ile 20.500 TL arasında değişiyor. Hizmet yılı, deneyim ve görev yapılan kurumun maaş politikası gibi hususlara bağlı olarak rakamlar değişiyor.

 


 

siber güvenlik uzmanı siber güvenlik uzmanı maaş siber güvenlik uzmanı nasıl olunur siber güvenlik uzmanı taban puanları siber güvenlik uzmanı iş ilanları