Sıcak hava dalgası geliyor! Avrupa resmen yanıyor, Türkiye'de son durum

TAKİP ET

Yağışlı geçen bir haftanın ardından hava sıcaklıkları Türkiye genelinde artmaya başladı. Avrupa'da ise Yaz aylarının ilk sıcak hava dalgası etkili oluyor. Avrupa'da iklim değişikliğine paralel olarak sıcaklıklar artarken yakıp kavuran sıcaklarla ilgili alarm durumuna getirdi. Aşırı sıcaklar nedeniyle Fransa açık havada etkinlik yapmayı yasaklarken İspanya'da ise orman yangınları çıktı. Peki, sıcak hava dalgası Türkiye'de etkili olacak mı?

Reklam
Reklam

Avrupa resmen sıcak havalara teslim oldu. Yağışlı geçen haftanın ardından bir anda sıcaklık artışı yaşanırken olumsuz hava koşulları nedeniyle kuraklık ve orman yangınları da görülüyor. İspanya'da yüksek sıcaklıkların yol açtığı orman yangınları ülkenin gündemine oturdu. Batı Avrupa'da ise turuncu alarm verildi. Özellikle yaşlı ve sağlık sorunları olanlar için sokağa çıkmama uyarısı yapılırken Uzmanlar bol bol sıvı alımını tavsiye ediyor.
 

Avrupa kavruluyor

İspanya'da son 20 yılın en sıcak Haziran ayı yaşanıyor. Yaklaşık bir haftadan bu yana ülke genelinde sıcaklıklar üst seviyeye çıkarken bazı bölgelerde 44 dereceye Varan sıcaklık ölçüldü. İspanya'nın Sevilla kentindeki bazı öğrenciler ve aileleri aşırı sıcaklara rağmen Okulların tatil edilmemesini protesto etti. Ülkenin bazı bölgelerinden de yangın haberleri geliyor. Sıcak hava dalgası nedeniyle İspanya'da yangın çıkan bölge sayısının 16'ya ulaştığı öğrenildi.
 

Fransa açık hava etkinliklerini yasakladı

Sıcak hava dalgasının etkili olduğu diğer bir ülke olan Fransa'da ise açık havada yapılacak olan etkinlikler yasaklandı. Uzmanlar yaşlılar ve çocukları sokağa çıkmama konusunda uyarırken aynı zamanda sıcaklıklar tarafında bol bol sıvı alımını tavsiye etti. Ayrıca Fransa'da bazı şehirlerde sıcak hava nedeniyle belirli saatlerde hız sınırı düşürüldü.

Tüm Avrupa yanıyor

Sıcak hava dalgası Tüm Avrupa genelinde etkili olmaya devam ederken Almanya, İngiltere, Belçika, İtalya gibi ülkelerde de son 20 yılın en sıcak havası görülüyor. Yaz mevsimini erken hissetmeye başlayan bu ülkelerde alarm durumuna geçirdi. Özellikle kuraklık ve küresel ısınma konusunda tedbirler yeniden gündeme geldi.
 

Türkiye sıcak hava dalgasından etkilenecek mi?

Türkiye'de ise son günlerde sağanak yağış ve sel felaketleri peş peşe geldi. Avrupa'da etkili olmaya devam eden ve birçok ülkenin alarm durumuna geçtiği sıcak hava dalgasının Türkiye'deki etkisi de merak konusu oldu. Uzmanlara göre Türkiye'de Haziran ayının son haftasında sıcaklıklar artacak. Türkiye'de beklenen sıcak hava dalgası ise temmuz ve ağustos aylarında olacak.
Türkiye'de bu ay aşırı sıcak hava dalgasının beklenmediğini belirten Uzmanlar, asıl sıcakların temmuz ve ağustos aylarında Türkiye'yi vuracağını söyledi.