Sıcaklardaki gizli tehlike, bu hastalığa dikkat!

TAKİP ET

Gıda zehirlenmesi özellikle yaz mevsimlerinde sıkça görülen hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bunun sebebi ise mikropların sıcak havalarda daha fazla üreyip çoğalması. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre her yıl yaklaşık 6 milyon kişi gıda zehirlenmesi şikayeti ile sağlık kuruluşlarına başvuruyor.

Reklam
Reklam

Mikropları içeren besinlerin tüketilmesi sonucu oluşan rahatsızlıkların çoğu birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçse de çocuklar, ileri yaştaki bireyler, hamileler ve kronik rahatsızlığı olan kişilerde bu durum hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilmektedir.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ozan Kocakaya, gıda zehirlenmelerine karşı en önlemi şeyin vücudu susuz bırakmamak olduğuna dikkat çekiyor. Organlara kan akışının engellenmemesi vücudun sucu dengesinin korunmasıyla mümkün. Sağlıklı düşünebilmekten vücuttaki idrar çıkışına kadar tüm biyolojik fonksiyonlar vücuttaki sıvı dengesi ve susuz kalmamakla bağlantılı bir durum. Bu yüzden gün içerisinde susamayı beklemeden bolca sıvı tüketimi özellikle de vücudun suya en fazla ihityaç duyduğu sıcak yaz aylarında alışkanlık hâline getirilmeli. Ayrıca hasta ve ödemli mide kapasitesini zorlamamak amacıyla küçük, hafif ve az yiyecekler tüketilmeli, mide boşalmasını geciktirecek yağlı besinlerden uzak durulmalı ve dikkat edilmesi gereken üçüncü kural ise vücudun dinlenmesi, tavsiyelerinde bulunuyor.

MİKROPLAR BESİNLERE NASIL BULAŞIR?

Besin zehirlenmesine yol açan mikroplar; virüsler (noravirüsler ya da rotavirüsler), bakteri (salmonella, E.coli) veya parazit (küçük kurtlar gibi) olabilmekte. Dr. Ozan Kocakaya, mikropların besinlere nasıl bulaştığını; Hasta olan kişilerin yiyecekleri hazırlarken ve servis ederken temas aracılığı ile besinlere bulaştırabilirler. Hazırlanmış yiyecekler uygun olmayan koşullarda saklanmaya çalışırsa mikroplar oluşabilir. Oluşan mikroplar besin üzerinde tutunabilir, orada yaşar ve ürerler. Besinler düzgünce yıkanmadıysa ya da içerisindeki bakteriler ölene kadar düzgünce pişirilmediyse hastalık oluşturabilir. Mikroplar besinlerde yer değiştirebilir. Yiyeceklerin hazırlanma aşamasında kesme tahtası veya bıçak doğru temzilenmediyse yiyeceklerdeki mikroplar başka yiyeceklere geçebilir, ifadeleriyle dinleyenlerini gıda zehirlenmesinin azami miktarda önüne geçebilmek için vatandaşı bilgilendirdi.