Sigorta başlatılması için gerekli evraklar nelerdir, nereden alınır?

TAKİP ET

Sigorta için gereken evraklar özellikle yeni işe başlanacağında, iş yerinin talep ettiği şekilde toplanarak teslim edilen evraklardır. Peki, sigorta başlatılması için gerekli evraklar nelerdir, nereden alınır? Merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde...

Reklam
Reklam

Yeni işe giren kişiler iş yeri tarafından talep edilen evrakları hazırlarken evrakların güncelliğine ve hızlı hazırlanmasına dikkat etmeliler. İşte, sigorta başlatılması için gereken evraklar ve nereden alınacağına dair detaylar...

Sigorta başlangıcı için gereken evraklar nelerdir?
- Adli sicil kaydı,
- Aile bildirim formu,
- İkametgâh belgesi,
- İki tane vesikalık fotoğraf,
- Sağlık raporu,
- Diploma fotokopisi ya da mezuniyet belgesi,
- İlgili iş yerinin verdiği ve doldurulması gereken form
Sigorta başlangıcı için gereken evraklar nereden alınıyor?
- Sigorta başlangıcı için gereken evrakların nereden ve nasıl alınacağı gerek iş verenler gerek ise işe girecek kişiler tarafından oldukça önemli bir konu. Bu evraklar arasında en çok merak edilen ise sağlık raporudur. Özellikle tehlike arz eden iş yerlerinde zaruri olarak istenilen bu raporun iş değiştirildiği zaman, sağlık nedeninden dolayı işten uzaklaştırma yaşandığında, işyerinin tehlike sınıfı doğrultusunda bellir aralıklar ile alınması gerekiyor. İşe girerken alınması gereken sağlık raporunu  özel hastaneler vermiyor. Aynı zamanda hekimlerin OSGB işyeri hekimi olması da şart.
- Yeni işe girerken istenilen ikametgah bilgisi içinse 2 alternatif var. Bu alternatiflerin ilki nüfus cüzdanıyla beraber nüfus müdürlüğüne gidip ikametgah talebinde bulunmak. Diğer seçenekse, e devlet üzerinden bu belgeyi almaktır. E-devlet şifresi olanlar sistemden ikametgah talebi oluşturarak rahatlıkla ikametgah belgelerini alabilir.
- Adli sicil kaydı, genellikle sabıka kaydı olarak biliniyor ve alması oldukça kolaydır. Kişilerin devletçetutualn suç kaydına dair bu kayıtları e-Devlet sisteminden almak oldukça kolay.
- Sigorta kaydı için gerekli olan belgelerden bir diğeri ise diploma. Elinde diploması olanlar evrak dosyasına diploma fotokopisini eklemeli. Fakat, elinde diploması olmayan kişilerin e-Devlet sistemi üzerinde diploma talebi oluşturması şarttır.
- Sigorta kaydı için gereken evraklar arasında yer alan bir diğer evrak ise vesikalık fotoğraftır. Kişinin fotoğrafının güncel olması, sigortanın başlangıcı ile işe giriş esnasında kullanılacağından dolayı oldukça önemlidir. Özellikle son altı ayda çekilmiş bir fotoğrafı iş yerleri kabul ediyor. Vesikalık fotoğrafta da belli başlı birkaç kural bulunuyor. Fotoğraf çekildiği anda arka fonun beyaz olması tercih ediliyor. Kişinin sigorta için hazırladığı evraklarından güncel olmayan evrak var ise, işveren bunları tespit ederek güncelleme talebinde bulunacaktır.
Sigorta başlatılması için gereken evrakların tamamlanması sonrasında işe giriş ile sigorta başlangıcı yapılır. Sigorta başlangıcı kişiler için oldukça önemlidir. Emekliliğin belirleyicisi olan sigorta başlangıç tarihi ne kadar erken olursa emeklilik tarihi de o kadar erken olur ve emeklilik şartları kolaylaşır.

sigorta başlangıcı için gerekli evraklar nelerdir sigorta başlangıcı için gerekli evraklar nereden alınır