Sigorta sorgulama işlemi nasıl yapılır? e-Devlet üzerinden sigorta sorgulama işlemi nasıl yapılır?

TAKİP ET

Sigorta sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını merak eden birçok kişi bu konuyu araştırıyor. Sigorta işlemlerinin nereden ve nasıl sorgulandığını merak edenler bu konuyu araştırıyor. Peki, sigorta sorgulama işlemi nasıl yapılır? e-Devlet üzerinden sigorta sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Sigorta sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını merak eden birçok kişi bu konuyu araştırıyor. Sigorta işlemlerinin nereden ve nasıl sorgulandığını merak edenler bu konuyu araştırıyor. Sigorta sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılır. 

SGK sigorta sorgulama 

Sigortalı çalışan olarak bir işte çalışıyor ve sigorta bilgilerinizi merak ediyorsanız, 4A hizmet dökümü sorgulama işlemi yapmanız gerekmektedir. Hizmet dökümünüzde, 

Kimlik bilgilerine 

İlk kez sigortalı olarak çalışma gösterilen tarihe 

Çalıştığınız iş yerlerindeki işe başlama ve çıkış tarihlerine 

Çalıştığınız kurumlardaki çalışma süresine  

Her ay yatan primlere ve sigorta ödeneklerine 

Güncel olarak çalışma gösterdiğiniz şirket bilgilerine ulaşabilirsiniz.  

SGK sigorta sorgulama işlemi için e-Devlet'e giriş yapmalısınız. Eğer e-Devlet şifreniz yoksa PTT üzerinden şifrenizi alabilirsiniz. Şifrenizle birlikte e-Devlet'e giriş yapınız. Ardından “4A Hizmet Dökümü” kısmına giriş yaparak gerekli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. 

Çalıştığınız iş yerinde sigorta kaydınızın yapılıp yapılmadığını, primlerinizin zamanında ödenip ödenmediğini, sizin bilginiz dahilinde olmadan işlem yapılma olasılığını denetleyebilmek için sigorta girişi sorgulama işlemi yapabilirsiniz.  

Araç sigorta sorgulama 

Birçok kişisinin sigorta sorgulama hakkında yaptığı diğer bir araştırma konusuysa olan araç sigorta sorgulama işlemidir. Araç sahibi olan her insanın sigorta takibi ve sigorta sorgulama işlemini mutlaka yapması gerekir. Bu durumun en büyük nedeniyse bir kaza olması durumunda can ve mal kayıplarının sigorta şirketi tarafından karşılanarak sizlere ekstra bir yük olmasının önüne geçmektir. 

Ülkemizde bulunan ve trafiğe çıkmasa dahi her araç sahibinin yaptırmak zorunda olduğu Zorunlu Trafik Sigortası bulunur. Sorumluluk sigortası kapsamında bulunan bu sigortayla araç sahipleri üçüncü kişilere verecekleri zararları güvence altına alır. Bir başka deyişle araç sahibinin kendi aracına verdiği zararlar Trafik Sigortası’ndan karşılanmaz. Durum böyleyken araç sahibi olan insanlar araçlarına yaptırdıkları sigortaların geçerlilik tarihlerini ve sözleşme genel şartlarını öğrenebilmek adına sigorta kontrol işlemleri gerçekleştirir.  

Genellikle 1 yıl olarak belirlenen sigorta poliçeleri, yenilenmediği takdirde geçersiz sayılır. Bir kazanın oluşması durumunda araç sahibinin sigorta şirketi üçüncü tarafın araç masraflarını karşılayabilmesi için söz konusu tarihte Trafik Sigortası’nın yürürlükte olması gerekir 

Önceden sigorta şirketleriyle iletişime geçilerek öğrenilen sigorta işlemleri, günümüzde internet ortamından da kolayca öğrenilebilmektedir. 

Sigorta öğrenme işlemleri genellikle kaza durumlarında ve ikinci el araç satışında gerçekleşir. Oluşabilecek herhangi bir kaza durumunda sigorta poliçesinin kapsamını bilmeyen ve meydana gelen hasarın sigorta şirketleri tarafından karşılanma oranı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, araç sigortalarını isterse anlaşma yaptıkları sigorta şirketinden isterse de e-devlet üzerinden sorgulatabilme imkanına sahiptir.  

Diğer durum olan ikinci el satışlarda sigorta sorgulama işlemi için TRAMER’den bilgi alınabilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından sunulan TRAMER, araçların şu anlık durumlarının yanı sıra geçmiş dönemdeki durum ve olayları açısından kişilere fikir verir. Online, SMS ya da çağrı merkezi aracılığı ile araç plakasından sorgulama kabul eden sistemde; aracın hasar kaydı, geçmiş kaza tespit tutanakları, değişen parçalarına dair geniş kapsamlı araştırma yapılabilir.

sigorta sigorta sorgulama sigorta sorgulama işlemi sigorta sorgulama işlemi nasıl yapılır araç sigorta sorgulama sgk sigorta sorgulama edevlet sigorta sorgulama edevlet