Sigortanız ve emekliliğiniz iptal olabilir! E-devletten kontrol edilmeli!

TAKİP ET

Milyonlarca emekli olacak ve sigortalı kişiyi etkileyen uyarı geldi. E-devlet üzerinden hizmet dökümüne baktığınız zaman sigorta primlerinizin olduğu listede S, Ş, K harflerini görüyorsanız sigortanızın ya da emekliliğinizin iptal edilme durumu var.

Reklam
Reklam

Emeklilik için kendi işini yapmak veya çalışan olmak ya da isteğe bağlı sigorta primi yatırmak gerekiyor. Prim sayısı işe ilk girilen günden başlayarak belirleniyor. E-devlet üzerindense bu hizmetlerin ve primlerin dökümünü görebiliyoruz. Kontrol ettiğiniz zaman karşınıza çıkan bazı harfler emeklilik ve sigortanızın iptal edilebileceğinin göstergesi olabilir
SGK kodlama yapıyor
Bu harflerin tanımlarıysa şöyle; S sahte işyeri, Ş şüpheli işyeri, K kontrollü işyeri. Ş harfindeki şüpheli işyeri, hakkında inceleme ya da denetim yapılıyor anlamını taşımakta.
Denetim ise mevcut iş yerinde sahte sigorta yapılıp yapılmadığının tespitine ilişkin yapılmaktadır.
Denetimin sonucuna bağlı olarak sahte sigorta durumu tespit edilirse Ş kodu S’ye çevrilmektedir. Yani sahte iş yeri olarak kodlanır. Dolayısıyla bu iş yerinden yapılan sahte bildirimler de iptal edilmektedir.

Denetim sonucu herhangi bir sahte bildirim olmadığı yönündeyse Ş kodu kaldırılır. Eğer Ş kodlu bir iş yerindeyseniz emeklilik talebinde bulunup aylıklarınızı alabiliyorsunuz.
Fakat deneyim sonucunda işyeri sahte olarak belirlenirse emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesilmekte ve yersiz ödenen aylıkları ise geri istenmektedir.
Eğer adınıza yapılan bildirimler fiili çalışmaya dayanıyorsa, Ş harfiyle kodlanmış olan iş yeri için endişe verici bir durum söz konusu değildir.
SGK’dan ya da e-devlet üzerinden durumunuzu kontrol ederek inceleme sonucunu takip edebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gerekenler
Fiilen çalışmaya başlamadan önce kendinizi o iş yerinde sigortalı olarak göstermemelisiniz.
Eğer iş yeri sahibi sizseniz kimseye ‘Hatır sigortası’ yapmamalısınız.
Piyasada bazı sigorta vaadiyle dolaşan dolandırıcılar bulunuyor, bunlara kanıp paranızı kaptırmamalısınız.
Sigorta hizmet dökümünüzü sık sık inceleyip kontrol edin.