Şikayet dilekçesi nasıl yazılır? Şikayet dilekçesi nasıl hazırlanmaktadır?

TAKİP ET

Şikâyet dilekçesi, bazı olumsuz durumlarla karşılaşıldığında yetkili mercilere durumu bildirmek için yazılan bir dilekçe türüdür. Peki şikayet dilekçesi nasıl yazılır? Şikayet dilekçesi nasıl hazırlanmaktadır?

Reklam
Reklam

Şikâyet dilekçesi, bazı olumsuz durumlarla karşılaşıldığında yetkili mercilere durumu bildirmek için yazılan bir dilekçe türüdür. İstenmeyen bir durum ya da durumlar meydana geldiğinde veya yanlış bir olayın oluşuna şahit olunduysa bunu emniyet güçlerine haber vermek amacıyla şikâyet dilekçesi yazılır.  

Suç duyurusu dilekçesi; herhangi bir suçtan dolayı zarar gören kişi ya da kişilerin, tanık oldukları, zarar görmelerine sebep olan olaylar hakkındaki bildiklerini ve delilleri içermektedir. Suç duyurusunda bulunulduğunda yetkili olan mercilerin soruşturma yapabilmeleri için suçu oluşturan fiillerin suç duyurusunda bulunan kişi tarafından net bir şekilde tespit edilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Savcılığa yazılacak olan şikâyet dilekçesi, soruşturmanın salahiyeti açısından alanında uzman kişiler, avukatlarla birlikte yazılması gereken dilekçelerdendir. 

Hangi konularda şikâyet dilekçesi yazılır? 

Suç duyurusunda bulunmak için yazılan dilekçelerde yazılırken dikkat edilmesi gereken birtakım önemli noktalar vardır. Suç duyurusunda bulunulması için belirli bir zaman dilimi arasında bunun yapılması gerekmektedir. Bu zaman ise olayın yaşandığı zaman dilimidir.

Olay zaman aşımına uğramadan, emniyet güçlerinin araştırma yapabilmeleri için olay gerçekleştiği an suç duyurusunda bulunarak dilekçe yazılmalıdır. Geçmişe yönelik olan olaylar için şikâyet dilekçesi yazılamamaktadır. 

Şikâyet dilekçesine tabi suçlar şöyle sıralanbilir; 

Cinsel taciz suçu, 

Karşılıksız yararlanma suçu, 

Başkasının malına zarar verme suçu, 

Dolandırıcılık suçu, 

Alıkoyma ve çocuk kaçırma suçu, 

Birini yaralama suçu, 

Güvenin kötüye kullanılması suçu, 

Yaşı tutmayan biriyle cinsel ilişkide bulunma suçu, 

Hileli ya da taksirli iflas suçu, 

Haberleşmenin gizliliği suçu  

Avukat olmadan da suç duyurusunda da bulunulabilir mi? 

Suça maruz kalan herhangi bir kimse ya da tanık, avukat olmadan da bizzat savcılığa giderek suç duyurunda bulunabilir. Fakat savcılığa yazılacak Şikâyet dilekçesi ya da suç duyurusu yazmak konusunda profesyonel bir destek alınması her zaman önemlidir.

Bunun en büyük nedeni ise alınan profesyonel yardımla yazılan dilekçe yazım usulüne dikkat edilerek, kurallara uygun bir şekilde yazılacağı için süreç daha hızlı ilerleyebilir. Bu nedenle suç dilekçesi yazılırken hitap şekline dikkat edilerek doğru ifadelere yer verilmesi gerekir. 

Şikâyet dilekçesi nasıl hazırlanmaktadır? 

Dilekçede şikâyet te bulunan kişinin ismi, soy ismi, kimlik bilgileri, imzası, adresi ve dilekçenin yazılmış olduğu tarihin bulunması gerekmektedir. 

Maruz kalınan suça ilişkin detaylara, suçu işleyen kişiye ve suçun ne zaman işlendiğine dair net bilgiler verilmelidir.  

Suç duyurusunda bulunulan dilekçe için şikâyete konu olacak olayın tüm açıklığı ve netliğiyle doğru bir şekilde ifade edilmesi gerekir.   

Meydana gelen suçla ilgili savcılık makamının açık adı, kesinlikle dilekçede belirtilmelidir.  

Şikâyet dilekçeleri adliyelerde bulunan müracaat savcılığı makamı tarafından alınmaktadır. Şikâyetin yapılması durumunda Cumhuriyet Savcısı eğer gerek görürse soruşturma dosyası oluşturur ve soruşturmayı başlatır.

Dilekçe örneği:

şikayet dilekçesi şikayet dilekçesi nasıl yazılır