Sınava ehliyet ile girilir mi? Ehliyet kimlik yerine kullanılır mı?

TAKİP ET

Nüfus cüzdanı veya kimlik kartını kaybeden kişiler onun yerine başka bir şey ile sınava girilip girilemeyeceğini merak ediyor. Ehliyet ile sınava girmeyi düşünen kişiler sınav için geçerli olup olmayacağını araştırıyor. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek isteyen pek çok kişi internette araştırma yapıyor. Peki, Sınava ehliyet ile girilir mi? Ehliyet kimlik yerine kullanılır mı? Hangi sınavlara ehliyet ile girilir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı…

Reklam
Reklam

Kimliğini kaybeden birçok kişi sınava nasıl gireceğini düşünmektedir. Ehliyet sahibi kişilerin ilk aklına gelen ise ehliyet ile sınava girmek oluyor. Ehliyet ile sınava girmeyi düşünen kişiler sınav için geçerli olup olmayacağını araştırıyor.  ÖSYM, Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi sınavlarına kesinlikle ehliyetle girilememektedir. Diğer sınavların ise yönergelerine göre hareket edilmesinde fayda vardır. Tekrar etmekte fayda görüyoruz ALES, KPSS, YKS, DGS gibi ÖSYM tarafınca yapılan hiçbir sınava ehliyet ile girilememektedir. Mutlaka yanınızda T.C. kimlik kartınızı ya da Nüfus Cüzdanınızı götürmeniz gerekmektedir. Peki, Sınava ehliyet ile girilir mi? Ehliyet kimlik yerine kullanılır mı? Hangi sınavlara ehliyet ile girilir? İşte merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde…

 

Ehliyet ile Sınava Girilir mi?

Kimliğini kaybeden birçok kişi sınava nasıl gireceğini düşünmektedir. Ehliyet sahibi kişilerin ilk aklına gelen ise ehliyet ile sınava girmek oluyor. Ehliyet ile sınava girmeyi düşünen kişiler sınav için geçerli olup olmayacağını araştırıyor. Hiçbir sınava ehliyet belgesiyle girilemez. Acilen dışarı çıktığımızda her zaman yanımızda kimliğimiz olamayabiliyor. Ehliyet taşımak daha kolay gelebiliyor. 

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ehliyet sisteminde bir değişim yapılmış oldu ve bu tarihten itibaren ehliyet alan her insana veya ehliyetini değişiklik yapmak isteyen her insana artık çipli ehliyet verilmektedir. Yeni çipli ehliyette tüm bilgiler çip içine saklanmaktadır. Bu yüzden çipi okuyacak sisteme sahip olması gerekmektedir muhatap olduğumuz kurum veya kuruluşun. Şu anda ise pek çok kurumda çip okuyacak sisteme sahip olmadığından ehliyetimiz içerisindeki bilgilere ulaşamıyorlar. Dolayısıyla da ehliyetler en azından bir süre daha kimlik yerine kullanılamayacaktır.

 

Ehliyet Kimlik Yerine Kullanılır mı?

Ehliyet sahibi kişiler ehliyetlerin kimlik yerine kullanılıp kullanılmadığını merak ediyor.  Eski ehliyetler pek çok yerde kullanılırken yeni çipli ehliyetler kullanılamamaktadır. Örneğin bankalarda kimlik yerine geçmekte olan eski ehliyetler yerine çipli yeni ehliyetler kullanılamamaktadır. Bunun nedeni olarak çipli ehliyetlerde şahsi malumat olarak yalnızca bireyin ismi soyadı T.C. hüviyet numarasının yer alması, anne ismi baba ismi cilt numarası benzer biçimde verilere ulaşılamaması gösterilmektedir. Bankalar İç İşleri Bakanlığı tarafınca yeni ehliyetlerde uygulanmakta olan hologram emniyet önlemlerinin bankalara ulaştırılana kadar müşterilerin ehliyetle muamele yapmalarına imkan tanınmayacağını açıkladılar.

 

 

Hangi Sınavlara Ehliyet ile Girilir?

Kimliklerini kaybetmiş kişiler ya da sınav esnasında kimliklerini unutmuş olan kişiler ehliyet ile sınavlara katılıp katılamayacağını araştırıyor. ÖSYM ve AÖF sınavlarına kesinlikle giremeyeceğiniz net. Onun dışındaki sınavlarda yönergelere göre hareket edilmek zorunludur.

Gireceğiniz sınavın sınava giriş belgesini çok dikkatli ve detaylıca okumanız gerekmektedir.

Sınava giriş belgesinde hangi belgelerle sınava girebileceğiniz detaylıca açıklanmıştır.

Açıklama kısmında yer almayan bilgiler doğrultusunda hiçbir sınava yeni ehliyet ile giremezsiniz.

 

KPSS Sınavına Ehliyet ile Girilir mi?

KPSS sınavına ehliyet ile katılıp katılamayacağını merak eden birçok aday var. Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır. Ehliyet Belgesi artık sınavlarda geçerli bir belge değildir.

 

Çipli Ehliyet ile Oy Kullanılır mı?

Bir diğer merak edilen soru ise yeni çipli ehliyetlerle oy kullanılıp kullanılamadığıdır.  Çip okuma sistemleri yeteri kadar yaygınlaşmadığı için çipli ehliyetle oy kullanılamamaktadır.

Sınava ehliyet ile girilir mi Ehliyet kimlik yerine kullanılır mı