Sinop Boyabat nerede? Sinop Boyabat'ın nesi meşhurdur?

TAKİP ET

Milattan önce Romalıların, milattan sonra ise Bizanslıların eline geçen Sinop 1214 yılında Selçukluların, 1461 yılında ise Osmanlıların toprağı olmuştur. Hem tarihi hem de doğal güzelliklerin bulunduğu Boyabat ise Sinop'un bir ilçesidir. Peki Sinop Boyabat nerede? Sinop Boyabat'ın nesi meşhurdur? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Milattan önce Romalıların, milattan sonra ise Bizanslıların eline geçen Sinop 1214 yılında Selçukluların, 1461 yılında ise Osmanlıların toprağı olmuştur. Hem tarihi hem de doğal güzelliklerin bulunduğu Boyabat ise Sinop'un bir ilçesidir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Sinop, Kastamonu, Çorum ve Samsun illeriyle komşudur. Boztepe burnunun karayla birleşme noktasında kalan Sinop yarımadası en kuzeyde yer alır. 

Boyabat nerede? 
Sinop şehrine bağlı olan Boyabat, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ilçedir. M.Ö 600 yıllarında Gaşkalar tarafından kurulduğu düşünülen Boyabat'ın eski adı Germanikopolis'tir. Boy ve abat kelimelerinden meydana gelen boy, uzunluk veya kabile, soy, aşiret; abat kelimesi ise mağrur, imar edilmiş anlamına gelir. Bir başka anlamıyla Boyabat uzun ova anlamına gelir. Sırasıyla Gaşka, Hitit, Paflagonya, Lidya, Pers, Makedonya, Roma, Bizans egemenliklerine giren Boyabat yöresi Danişment hükümdarı Gümüş Tegin tarafından Türk İdaresine katılmış, Selçuklu, Candaroğulları dönemlerinden sonra nihayet 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı hâkimiyetine girmiştir.
Osmanlı zamanında Kastamonu Sancağına bağlı bir kadılık olan Boyabat Tanzimat döneminde nahiyeye çevrilmiştir. 1868 yılında kaza olan Boyabat'ta Osmanlı Devleti'nden kalma birçok eser vardır. Boyabat ilçesinde Akmescit Camii, şu anda harabe halinde olan Çay Mahallesindeki Medrese, Daylı Türbesi, Aşıklı Tekke Türbesi, Büyük Cami, Bekir Paşa Su Kanalı gibi tarihi eserler bulunmaktadır. Boyabat ilçesi Cumhuriyet döneminde Sinop iline bağlı bir ilçe olurken hızla gelişmektedir.

Sinop'ta gezilecek tarihi yerler 
Sinop merkez olmak üzere; Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli ilçeleriyle ülkemizin en kuzeyinde yer alan bir ildir. 
Sinop Kalesi
Roma döneminden kalmış olan Sinop Kalesi, Bizans ve Anadolu Selçukluları tarafından da onarılarak kullanılmıştır. Kalenin duvarları 2050 metrelik bir alandır. Duvarların yüksekliği 25 metre, genişliği ise 3 metredir. Sinop Kalesi'nin iki ana girişi vardır. 2013 yılında UNESCO tarafından "Dünya Mirası Geçici Listesi"ne dahil edilen Sinop Kalesi çevresinde bulunan kitabelerde, şehrin önemli kumandanlarının ismi yer almaktadır. 

Sinop Tarihi Cezaevi
Selçuk Dönemi'nde tersane olarak kullanılan kalenin bir kısmı 1560 yılından itibaren zindan olarak kullanılmıştır. 1999 yılına kadar da cezaevi olarak kullanılmaya devam edilen Sinop Tarihi Cezaevi'nde Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Kerim Korcan, Eşber Yağmurdereli, Burhan Felek, Osman Deniz, Osman Cemal Kaygılı, Zekeriya Sertel ve Refi Cevat gibi birçok yazar ve şairimiz hapis yatmıştır. Sabahattin Ali, Hapishane adlı şiirini burada yazmıştır. Aldırma Gönül Aldırma olarak ta bilinen şiir şarkı olarak dilde dile dolaşmaktadır. 199 yılından sonra müze olarak kullanılmaya devam eden tarihi cezaevi bazı dizilerde kullanılmıştır. Sinop merkezde bulunan Tarihi Balatlar Kilisesi, Etnografya Müzesi ve Sinop Arkeoloji Müzesi dikkat çeken tarihi bölgelerdendir. 

Boyabat Kalesi
Gökırmak Vadisi üzerine kurulmuş olan Boyabat ilçesi heybetli bir kaleye sahiptir. Geç Roma Dönemi'nden Osmanlı Dönemine kadar kullanılan kale her iki medeniyetin de izlerini taşımaktadır. İlk yapımı milattan önce altıncı yüzyıl başlarında Paflagonyalılar zamanında olmuştur. Kalenin mağara kısmı turistlerin çok dikkatini çekmektedir. 

Paşa Tabyaları
Sinop merkezinde bulunan tabya, deniz yolundan gelebilecek tehlikelere karşı limanda bulunan gemileri korumak için yapılmıştır. Bölgede 11 tane top yuvası, cephanelik, koğuş ve mahzen bulunmaktadır. Sinop Tarihi Cezaevi yakınlarında bulunan ünlü Yunan filozof Diyojen heykeli bulunmaktadır.   


Sinop'ta gezilecek doğal güzellikler 
Hamsilos Tabiat Parkı 

Ria tipi kıyı oluşumuna örnek olan Hamsilos Tabiat Parkı düzgün kıyıları ve temiz doğasıyla dikkat çekmektedir. Halk arasında Hamsaroz olarak ta bilinen tabiat parkı il merkezine 14 km uzaklıkta bulunmaktadır. Sit alanı olarak koruma alıntına alınan Hamsilos Tabiat Parkı İskandinav fiyortlarına benzetildiği için çokça ilgi görmektedir. Arkeolojik döneme de tanıklık etmiş olan Hamsilos Tabiat Parkı'nın bitki örtüsü çok zengin olmakla birlikte 6 endemik bitki türü ve 150 kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. 

Bazalt Kayalıkları
Boyabat ilçesine 15 km uzakta bulunan kayalıklar yaklaşık 40 metre yüksekliğindedir. Kayalıklara üst kısımdan bakıldığında çokgene benzeyen Bazalt Kayalıklarının 4 milyon yaşında olduğu düşünülmektedir. 

İnaltı Mağarası
Ayancık ilçesine 40 km uzaklıkta bulunan İnaltı Mağarası denizden 1070 metre yükseklikte yer almaktadır. 658 metre uzunluğa sahip olan mağaranın 425 metresi turizme açıktır. İnaltı Mağarası içerisinde dikit, sarkıt, sütün, örtü, duvar damlataşları ve damlataş havuzları vardır. 

Sarıkum Tabiat Koruma Alanı
Ayancık ilçesinde yer alan Sarıkum Tabiat Koruma Alanı deniz seviyesindedir. 1991 yılında birinci sit alanı ilan edilen Sarıkum Gölü, tektonik hareketler sonucu oluşmuş, kıyı kumulları tarafından kapatıldığı için lagün gölü örneği olmuştur. 

Kaya Mezarları
Sinop'ta pek çok kaya mezarı vardır. Milattan önce yedinci yüzyıldan kaldığı tahmin edilen kaya mezarlarının içerisinde mezar anıtı, mezar odası ve sandukalar vardır. Sinop'ta Terelek Kaya Mezarı Durağan, Ambarkaya Kaya Mezarı Durağan ve Salar Köyü Kaya Mezarı Boyabat olmak üzere 3 tane kaya mezarı vardır. 

Erfelek/Tatlıca Şelaleleri 
Erfelek ilçesinde bulunan vadi 28 adet şelaleden oluşmaktadır. 2 saat trekking imkânı sunan bölgede kayın ormanları eşliğinde şelalelerin tepe noktalarına çıkılabilir. 

Sinop Plajları
Sinop merkezinde birçok sahil vardır. Bu sahillerin bazıları halka açıkken bazıları işletmelere aittir. Sinop'ta en çok ziyaretçi ağırlayan plajları şunlardır: Hamsilos Koyu, Akliman Plajı, Sarıkum Plajı, Büyük Gerze Plajı, Karakum Plajı, Türkeli Plajı

Sinop'un nesi meşhurdur?
Gazidere domatesi Sinop'un coğrafi işaret tescili alan ürünlerindendir. Sinop usulü Prenses tatlısı vardır. El yapımı bıçakları vardır. Gemi, tekne modelleri ve kotralar 1950'li yıllarda Sinop Cezaevi'nde yatan mahkumların ilk adımını attığı el sanatıdır.

Mahrama havlu veya bel kuşağı olarak kullanılan dokumalara yöresel şekiller verilir. Çember yörede başörtü olarak kullanılan bir dokuma türüdür. Peşkir el ve yüz havlusu olarak işlev görür. 

Sinop'ta hangi yemekler yenir?

Sinop Mantısı

Hamursuz Tatlısı

İçli Tava

Nokul

Katlama
Sinop'ta düzenlenen festivaller

Lakerda Festivali

Boyabat Domates Festivali

Kuzey Fest

Gerze Kültür ve Sanat Festivali

Mutluluk Festivali

Erfelek Tatlıca Şelaleleri Festivali

sinop Sinop Boyabat Sinop Boyabat nerde Sinop Boyabatın nesi meşhur