Şirket vergi borcu nasıl ödenir?

TAKİP ET

Vergi ödemesi birçok kişi tarafından yapılmaktadır. Şirketler de vergi borcu ödemesi gerçekleştirir. Şirket vergi borcu ödemesine ilişkin detaylar araştırılmaktadır. Şirket vergi borcu nasıl ödenir? Bu haberimizde şirket vergi borcu ödemesine ilişkin detaylar haberimizde yer alıyor. İşte şirket vergi borcu ödeme detayları...

Reklam
Reklam

Mükellefler açısından dikkat edilmesi gereken konuların başında gelen vergi borçları, vergi takibinin ihmal edilmesi durumunda belirli cezaları beraberinde getiriyor. vergi borcu nasıl ödenir  ve ödenmezse cezası ne kadar oluyor?

Vergi borcu 

Vergi kavramı; Kamu hizmetlerini yerine getirmek için kişi ve kurumlar tarafından yasal yollardan alınan vergileri ifade eder. Vergi, anayasada  bir kavram olmasına rağmen, her vatandaşın ödeme gücüyle doğru orantılı olarak ödenebilecek miktardır.   Borçlu olayın gerçekleşmesi vergi borcu doğurur Vergi borcu,  beyanname ile belirtilen tarihlerde beyanname ile aynı zamanda verilen tarihlerde ödenir. İdari para cezaları, mahkeme masrafları, trafik cezaları gibi vergi idaresine intikal eden tüm borçlar  vergi borcudur.

Şirketler vergi borcunu nasıl öder?

Kurumlar Vergi borcu sorgulamasına ilişkin  gerekli bilgileri girerek İnternet Vergi Dairesi veya  Vergi Dairesine bağlı e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak mümkündür.Her iki yöntemde kimlik bilgilerinizi doğrulamanızı gerektirecektir. . başvuru ve ödeme sayfasında vergi türünü seçin ve borçlarınız hakkında bilgi isteyin.   Genel Alacaklar ve İadeler Sekmesi Sorumluluğu aranılan vergi, idari para cezası, motorlu taşıt vergileri, harç ve cezaları veya yapılandırılmış borç türleri hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Vergi borçlarınızı   6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırdıysanız, gerekli bilgilere Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden veya eDevlet sisteminden sorgulayarak  ulaşabilirsiniz.

Kuruluş, belirlenen tarihlerde gelirini beyan etmek için önce beyanname verir. Bu beyanname mali müşavir tarafından işletmenin hesaplarına göre düzenlenir ve vergi dairelerine gönderilir. Vergi idaresi, beyannameyi hazırladıktan sonra bu organa bir yetki belgesi verir.Vergi alacaklarının ödemeleri bu yetkiye tabidir, banka şubeleri, İnternet bankacılığı veya vergi daireleri  veya İnternet Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla ödeme gerçekleştirilir.

Vergi borcu yapılandırma 

kurumlar vergisi yapılandırması; Firmaların ekonomik olarak zorlu dönemlerden geçtiği ve vergi borçlarını düzenli olarak ödeyemediği durumlar olabilir. Zamanında ödenemeyen vergi borçları nedeniyle bu borç katlanarak devam etmektedir. Bu durumlarda, borçlar ödemeyi kolaylaştırmak için yapılandırılabilir. ideal olarak, borcunuzu yeniden yapılandırmanız mümkün olacaktır.   Vergi daireleri vergi borçlarını halletmek için Vergi Dairesi ile iletişime geçebilir veya web üzerinden talepte bulunabilirsiniz. İnternet üzerinden  yapacağınız işlemlerde T.C. kimlik numarası gereklidir.

Vergi borcu ödenmezse ne olur?

Vergi borçlarını ödemeyen mükellefler, kanunen vergi ziyaı suçu işlerler ve kanunda belirlenen esaslara göre cezalandırılırlar. Vergi ziyana suçunu işleyenler, vergi kayıplarının bir katı kadar para cezası ile cezalandırılır.   Kanunun 359ç maddesindeki yazıların sebep olduğu vergi zararı hâlinde ceza üç defa, fiile iştirak edenler hakkında ise katlama şeklinde uygulanır.   Yasal sürenin bitiminden sonra verilen gelir vergisi beyannameleri için bu maddeye göre verilen ceza %50 oranında uygulanır. Ancak vergi denetimi başlamış veya komisyona havale edilmiş ise bu oran uygulanmaz.

Vergi borcu vergi borcu sorgulama şirket vergi borcu ödeme