Siyah pirincin sağlığa faydaları

TAKİP ET

Daha önce siyah pirinç yediyseniz, aromalı, hafif tatlı tadı, çiğnenebilir dokusu ve egzotik mor-siyah tonunu takdir edebilirsiniz. Ancak bu eşsiz pirinç, lezzetli olmanın ötesinde, inanılmaz derecede sağlıklı ve giderek pirinç arasında bir 'süper gıda' olarak görülüyor.

Reklam
Reklam

Diyetisyen Beth Czerwony, RD, "Siyah pirinç Asya dışındaki yerlere geçmekte yavaştı, ancak sonunda sağlıklı, iştah açıcı ve güzel bir yemek olarak faydalarını anlamaya başlıyoruz" diyor.

Czerwony, siyah pirincin tarihine ve sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğine dalıyor.

Siyah pirinç nedir?

Siyah pirinç, binlerce yıldır Asya diyetinin bir parçası olan bir tür yadigarı pirinç anlamına gelir. Diğer çeşitleri Endonezya siyah pirinci ve Tay yasemin siyah pirincini içeren Oryza sativa türüne aittir.

Siyah pirinç, uzun taneli, orta veya kısa taneli olabilir. Küçük ölçekte yetiştirilen siyah pirinç, beyaz, kahverengi ve kırmızı pirinç dahil olmak üzere diğer türler kadar yaygın olmamıştı.

Erken araştırmalar, siyah pirincin antioksidan etkilerinde yaban mersinden bile daha güçlü olduğunu gösteriyor (bunu hayal edebiliyorsanız). Ayrıca bağışıklığı artırmaya ve vücudunuzu kardiyovasküler hastalık, diyabet ve diğer koşullara karşı korumaya yardımcı olabilir.

Siyah pirinç neden 'yasak' pirinç olarak adlandırılıyor?

Siyah pirinç (yasak siyah pirinç veya imparator pirinci olarak da bilinir) geleneksel Çin tıbbında kullanılır. Bir zamanlar sağlıklarını ve uzun ömürlerini sağlamak için yalnızca zengin ve güçlülere ayrılmıştı. Başka kimsenin yemesine izin verilmedi.

Neyse ki, artık durum böyle değil ve siyah pirinç restoranlarda, marketlerde ve internette yaygın olarak bulunuyor.

Siyah pirince koyu rengini veren nedir?

Siyah pirinç, diğer pirinç türlerine kıyasla besin açısından özellikle yüksektir. Ancak özellikle antosiyaninler açısından zengindir - vücudunuzun hücrelerini hasardan koruyan güçlü antioksidan pigmentler. Antosiyaninler, bu pirinci patlıcan, açai meyveleri, yaban mersini ve Concord üzümlerine benzer sıra dışı rengini veren şeydir.

Siyah pirincin sağlığa faydaları

Siyah pirinçle ilgili bir araştırma incelemesi, aşağıdakilere yardımcı olmak gibi sayısız faydayla bağlantılı olduğunu gösteriyor:

Kilo kontrolüne yardımcı olun.

Göz sağlığını artırın.

Kansere, diyabete ve kalp hastalıklarına karşı korur.

Enflamasyonu azaltın.

Daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var, diyor Czerwony, ancak siyah pirinç beslenmesine yönelik erken çalışmalar umut verici.

“Yasak pirincin, vücudumuzu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olan besin maddeleri ve antioksidanlar açısından yüksek olduğunu biliyoruz” diye devam ediyor. "Ayrıca şeker, yağ ve tuz bakımından da düşük, bu da diyetlerimizi iyileştirmek ve sağlığımızı korumak istediğimizde önemli."

Siyah pirinç şunlara yardımcı olabilir:

1. Beslenmeyi iyileştirin

Siyah pirinç, E vitamini, kalsiyum ve potasyum gibi vücudunuzun düzgün çalışmasına yardımcı olan bir besin takviyesi içerir. Diğer pirinç türlerinden daha fazla protein, lif ve demir içerir ve yüksek düzeyde içerir:

Amino asitler.

Antioksidanlar.

Yağ asitleri.

Örneğin, bir fincan porsiyon (100 gram) hazırlanmış siyah pirinç, 2,4 miligram demir içerir; bu, zenginleştirilmemiş beyaz pirinçteki miktarın 10 katından fazladır. Ayrıca beyaz pirinçte 6.94 grama karşılık 8.89 gram protein içerir.

2. Göz sağlığını destekleyin

Karotenoidler (bir tür antioksidan), gözlerinizdeki sağlıklı hücrelerin, özellikle de retinalarınızın korunmasına yardımcı olur. Karotenoidlerin ayrıca ultraviyole (UV) radyasyonun potansiyel olarak zararlı etkilerini azalttığı ve kanserli hücrelerin büyümesini önlediği gösterilmiştir. Antosiyanin içindeki E vitamini, cildinizin ve bağışıklık sisteminizin yanı sıra gözlerinizin sağlığını da korur.

3. Diyabetin yönetilmesine yardımcı olun

Antioksidanlar ve bitki bazlı kimyasallar (fitokimyasallar) vücudunuzun insüline duyarlılığını artırabilir. Bu işlem, glikozu daha iyi kullanmanıza yardımcı olur. Vücudunuzun şekeri emme hızını yavaşlatır ve kanınızdaki şeker seviyelerini düşürür.

4. Hastalığa karşı koruyun

Siyah pirinç tanesinin dış tabakası, diğer pirinç türlerinden ve diğer birçok gıdadan daha yüksek düzeyde antioksidan antosiyanin içerir. Antioksidanlar, kardiyovasküler hastalıkları önlemeye, beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye ve hücrelerinize zarar veren serbest radikallerin neden olduğu kansere karşı korunmaya yardımcı olur.

Siyah pirinçteki protein ve lif ayrıca şunlara da yardımcı olabilir:

Sindirim sistemi sağlığınızı iyileştirin.

Obeziteyi önleyin.

Kilo kaybını teşvik edin.

5. Enflamasyonu azaltın

Siyah pirinçte bulunan bitki bazlı besinler ve antioksidanlar vücudunuzdaki şişliği azaltmaya yardımcı olur. Czerwony, daha fazla araştırmaya ihtiyacımız olmasına rağmen, siyah pirinç yemenin artrit ve dermatit gibi iltihaplı durumların semptomlarını hafifletebileceğini söylüyor.

Siyah pirinç glüten içerir mi?

Siyah pirinç, doğal olarak, belirli pirinç türlerinde (hazır ve aromalı pirinç gibi) ve buğday, çavdar ve arpa içeren tam tahıllı ürünlerde bulunan bir protein olan glüten içermez. Czerwony, “Çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan kişiler güvenle siyah pirinç yiyebilir” diyor.

Siyah pirincin riskleri nelerdir?

Siyah pirinç genellikle güvenli olsa da (ve artık imparatorlarla sınırlı değil), tüm pirinçlerde olduğu gibi ağır metal arsenik içerir. Çok fazla arsenik yeme riskinizi azaltmak için, pişirmeden önce siyah pirinci kuruyken durulayın. Siyah pirinci aşırıya kaçmadan yemek de en iyisidir çünkü çok fazlası mide rahatsızlığı, şişkinlik veya gaz gibi gastrointestinal etkilere neden olabilir.

Siyah pirincin lezzetli faydalarının tadını çıkarın

Yasak pirinci nasıl pişireceğinizi mi merak ediyorsunuz? Çiğnenebilir dokusu nedeniyle pirinci 30 dakika ile 60 dakika arasında önceden ıslatmak en iyisidir. Daha sonra siyah pirinci kaynatın, kızartın, buharda veya hatta basınçla pişirin, ancak pişirmek genellikle diğer türlerden daha uzun sürer (tipik olarak 30 dakika ila 60 dakika). Belirli bir pirinç markası ve tarifiniz için talimatları izleyin.

Pişmemiş siyah pirinci, altı aya kadar serin, kuru ve karanlık bir yerde hava geçirmez bir kapta saklayın. Pişmiş yasak pirinç, buzdolabında hava geçirmez bir kapta üç ila beş gün saklanabilir.

Çorba ve salatalarda, patates kızartmasında veya tatlılarda siyah pirinç kullanın. Çıtır tadına, çiğnenebilir dokusuna ve besleyici desteğine çok yakında aşık olacaksınız - tabağınızda ne kadar göz alıcı göründüğünden bahsetmiyorum bile!