Sizin için en iyi akıl sağlığı uygulamasını nasıl seçersiniz?

TAKİP ET

Oyun oynamak, sosyal medyaya fotoğraf göndermek ve çevrimiçi alışveriş yapmak için bir uygulama kullanıyorsunuz. Peki ya zihinsel sağlığınıza yardımcı olacak bir uygulama kullanmaya ne dersiniz?

Reklam
Reklam

Sağlık uzmanı MD, MPH Robert Saper, “Ruh sağlığı, fiziksel sağlık, zindelik ve dayanıklılık için kullanılabilen mobil uygulamaların sayısında hızlı bir artış oldu” diyor. "Ruh sağlığı uygulamaları, insanlara sağlık yolculuklarında yardımcı olacak çok umut verici araçlar."

Hafif ila orta dereceli anksiyete, depresyon veya diğer zihinsel sağlık sorunlarınız varsa, konuşma terapisi, kişisel bakım ve dikkat, meditasyon ve nefes egzersizleri gibi diğer sağlıklı yaşam uygulamalarıyla birlikte bir zihinsel sağlık uygulaması kullanılabilir.

Peki, hangi uygulamanın sizin için doğru olduğunu nasıl bileceksiniz? Psikiyatrist Leopoldo Pozuelo, MD ve Dr. Saper, akıl sağlığı uygulamalarının nasıl çalıştığını açıklıyor.

Akıl sağlığı uygulamaları ne yapar?

Sizi sakinleştirmeye veya uykunuzu takip etmeye odaklanan ünlüler tarafından onaylanmış sağlık uygulamaları görmüş olabilirsiniz.

Akıl sağlığı uygulamalarını bu kadar popüler yapan şey, özelliklerine her yerden kolayca erişebilmenizdir. Büyük bir iş toplantısından önce stresli mi hissediyorsunuz? 1 dakikalık derin nefes alma seansı için bir uygulama açın.

Ancak her uygulamanın sunduğu özellikler farklılık gösterebilir. Bazıları indirmek ve kullanmak ücretsiz olsa da, diğerlerinin aylık planların yanı sıra premium içerik ve özellikler için bir ücreti vardır.

Dr. Pozuelo, “Bazıları meditasyon ve rehberli görüntüler sunabilir ” diyor. "Ve sonra terapistlerle video koçluğu da içeren bazı uygulamalar var. Hatta bazıları sizi bölgenizdeki bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirebilir.”

Akıl sağlığı uygulamalarının geleneksel tedavilerin ve terapinin yerini almaması gerektiğini bilmek önemlidir. Ve bir teşhis sağlamak için tasarlanmamışlardır.

Dr. Saper, "Bu uygulamalar geleneksel bakıma yardımcı bir katkı olarak hizmet ediyor" diyor. "Yani, klinik randevular arasında uygulama, destek ve eğitim için uygulamaya bakabilir ve güvenebilirsiniz."

Sizin için en iyi ruh sağlığı uygulamasını nasıl seçersiniz?

Sadece rahatlamanın yollarını mı arıyorsunuz? Yoksa rehberli meditasyon mu? Uygulama deneyiminden ne istediğinizi bilmeniz sizin için çok önemli.

Dr. Pozuelo, “Gerçekten kapsamlı zihinsel sağlık sağlayan çok az uygulama var, yani size metin yoluyla koçluk teknikleri veriyorlar, terapi için modüller var ve terapistlerle canlı etkileşimler kurabiliyorsunuz” diye açıklıyor. "Ve eğer ihtiyacın olursa, bir psikiyatristle canlı etkileşime girebilirsin."

Bu terapi uygulamalarından bazıları bilişsel davranışçı terapi (CBT) tekniklerini kullanır ve TSSB , obsesif-kompulsif bozukluk ve daha fazlasıyla ilgilenen özellikler sunabilir . Size bir akıl sağlığı sorunu teşhisi konduysa, bu uygulamalardan birinin tedavinizi nasıl iyileştirebileceği konusunda doktorunuzla konuşun.

Endişeli veya depresif hissediyorsanız, akıl sağlığı uygulamalarını her derde deva olarak düşünmemek önemlidir. Anksiyeteniz veya depresyonunuz yaşam kalitenizi etkilemeye başlarsa, her gün yapılan işleri yapmakta zorlanıyorsanız veya ilgi eksikliği yaşıyorsanız, teşhis koyabilecek ve tedavi önerebilecek bir doktorla konuşmanın zamanı gelmiştir.

Dr. Pozuelo, "Yüksek düzeyde kaygı ve yüksek depresyon düzeyine sahip olduğunuz ve bunun yaşam kalitenizi etkilediği senaryolarda, bu uygulamalar bir doktora görünmenin yerini tutamaz" diyor.

Akıl sağlığı uygulamaları işe yarıyor mu?

Her zaman sunulan yeni yenilikler ve yeni uygulamalarla, akıl sağlığı uygulamalarının sağlık yolculuğunuza nasıl fayda sağlayabileceği konusunda henüz çok fazla araştırma olmadığını hatırlamak önemlidir.

Bazı ilk araştırmalar, bu uygulamaların kullanılmasının zihinsel sağlık koşullarının yönetilmesine yardımcı olabileceğini ve kullanım kolaylığı ve etkileşimi nedeniyle işe yarayabileceğini gösteriyor.

Pek çok doktor hala akıl sağlığı uygulamalarını uygulamalarına nasıl dahil edecekleri üzerinde çalışıyor. Amerikan Psikiyatri Birliği, akıl sağlığı profesyonellerinin akıl sağlığı uygulamalarının etkinliğini ve risklerini değerlendirmesine yardımcı olacak bir uygulama derecelendirme sistemine sahiptir.

Dr. Saper, “Akıl sağlığı uygulamalarını yaygın bir düzeyde kullanarak ele almamız gereken bir zorluk, insanların katılımını nasıl artıracağımızdır” diyor. “İkinci zorluk dijital eşitlik. Irk, eğitim, gelir ve coğrafyaya dayalı olarak dijital cihazlarla ilgili erişim ve okuryazarlık açısından önemli farklılıklar vardır. Bir akıl sağlığı uygulamasından en çok yardıma ihtiyaç duyabilecek kişiler, ona erişme olasılığı daha düşük olan kişiler olabilir.”

Ancak açık olan bir şey var ki, akıl sağlığı uygulamaları popüler. Kolay ve rahat bir şekilde rehberlik ve destek sağlayabilirler. Ayrıca geleneksel bir ortamda yardım istemekten rahatsız olanlar için güvenli bir alan sağlayabilirler.

Dr. Pozuelo, "İnsanlar kendilerini güçlendirmenin ve stres yönetimini daha iyi ele almanın yollarını arıyorlar" diyor. "Ve bu uygulamalar, kendilerini daha rahat hissetmelerine ve başarılı olmalarına yardımcı olacak bir araç olabilir."