SMA taraması nedir? SMA taraması ne zaman başlayacak?

TAKİP ET

SMA hastalığı son yıllarda çok fazla yaygınlaşmıştı. SMA taramasına ilişkin açıklama Sağlık Bakanı tarafından yapıldı. SMA taraması uygulamasına ne zaman başlanacak? SMA hastalığının ne olduğu da araştırılmaktadır. SMA nedir? Bu haberimizde SMA ile ilgili detayları sizler için derledik. İşte SMA taraması ve SMA ile ilgili detaylar...

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda yaygınlaşan SMA hastalığı için tarama testi şartı getirdi. Bu nedenle evlilik öncesi gerekli kontroller bu hastalığı önlemek için önemli bir önlemdir. Vatandaşlar, bu konuya ilişkin araştırmalarını sıklaştırdı. ''SMA taraması ne zaman başlayacak? Evlilik öncesi SMA taraması nedir?

SMA  taraması müjdesi geldi

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, evlilik öncesi SMA testi gerekliliklerine ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Koka, testin bugün başlayacağını duyurdu.Sağlık Bakanı Koka, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugünden itibaren aile hekimliğimiz SMA hastalığını önlemeye ve çiftlerin evlilik öncesi taşıyıcılık testinden geçmesine yönelik bir tarama programı uyguluyor. Kan örnekleri laboratuvarda olacak. Kabul 27 Aralık 2021 Pazartesi başlayacak.Ülkemize hayırlı olsun” açıklamasını yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde SMA konusuna ilişkin Bilim Kurulu toplantısının ardından şunları söyledi:

"Günümüzde kesin tedavisi olmayan genetik bir hastalık olan SMA önlenebilir bir hastalıktır. Bu amaçla tüm çiftlere ve yeni doğan bebeklere evlilik öncesi tarama programı uyguluyoruz. Evlilik öncesi SMA taraması zorunludur. Bebekler SMA ile dilerlerse çocuklarını bu riskten uzak tutmak için tüp bebek kullanabilirler.Maliyeti devletimiz tarafından karşılanır.Ayrıca SMA hastalığı yenidoğan genetik taramasına dahil edilir "Bebek hastalığı yani erken tedavi etkili. "Önümüzdeki dönemde yetişme şansı var. Araştırma ay sonunda yapılıyor." açıklamasını yapmıştı.

SMA hastalığı nedir?

SMA, merkezi sinir sistemini ve iskelet kası dokusunu etkileyen genetik bir nöron hastalığı olan nadir bir hastalıktır. Aynı zamanda "gevşek bebek sendromu" olarak da adlandırılır. SMA (spinal müsküler atrofi), omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek onların temel yürüme, yemek yeme ve nefes alma yeteneklerini yok eder. Bebek ölümlerinin bir numaralı genetik nedenidir. Bu, kas atrofisine ve zayıflığına neden olabilen nadir bir hastalıktır. Bu hastalık, aktiviteyi etkilemek için vücudun birçok kasını etkiler ve bebeklerin  yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürür.

SMA nedir? SMA taraması ne zaman? SMA taraması zorunlu mu?