Sokağa çıkma yasağı cezası itiraz dilekçesi nasıl yazılır?

TAKİP ET

Sokağa çıkma yasağı ihlal edildiği zaman ceza yazılmaktadır. Sokağa çıkma yasağı cezası itiraz dilekçesi araştırılıyor. Sokağa çıkma yasağı cezası itiraz dilekçesi nasıl yazılır? Bu haberimizde sokağa çıkma yasağı cezası itiraz dilekçesine ilişkin detayları sizler için derledik. İşte sokağa çıkma yasağı cezası itiraz dilekçesi detayları...

Reklam
Reklam

İlk olarak, cezayı aldıktan sonra 15 gün içinde yetkili mahkemeye ayrı bir başvuruda bulunmalısınız. Bu süreyi kaçırırsanız, para cezasına çarptırılırsınız ve iptal başvurusunda bulunamazsınız. Sokağa çıkma yasağı cezasına itiraz dilekçesi nasıl yazılır?

Sokağa çıkma yasağı cezası

Covid-19 pandemisi ilerledikçe ülkemizde ve dünyada çeşitli önlemler alınmış ve uygulanmaya devam etmektedir. Bu önlemlerin başında sokağa çıkma yasağı geliyor. Sokağa çıkma yasağının tarih ve saatleri arasında ihlaller meydana gelebilir. Bu ihlaller sadece bireyleri ilgilendirmediği için bunların olmaması için para cezası uygulanmaktadır. Polis ve jandarma, sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlara minimum 789 liradan maksimum 3180 liraya kadar değişen para cezası vermektedir.. Ancak karar verildikten sonra cezanın caydırıcı olması beklendiği için azami miktardan (yani 3.180 liradan) başlanarak para cezası verilir.

Sokağa çıkma yasağına itiraz dilekçesi örneği 

….. NÖBETÇİ SULH CEZA MAHKEMESİNE

İDARİ PARA CEZASINA

İTİRAZ EDEN                   :

TEBLİĞ TARİHİ              :

TALEP KONUSU             :…… Emniyet Müdürlüğü tarafıma uygulanan ….. tarihli …… nolu İdari Yaptırım Kararına itirazım ve işbu karar doğrultusunda karar verilen 3.180,00 TL idari para cezasının iptaline karar verilmesi isteminden ibarettir.

İTİRAZ NEDENLERİ        :

1-………….. Emniyet Müdürlüğü devriye ekiplerince tarafıma 3.180,00 TL idari para cezası kesilmiştir………….. Emniyet Müdürlüğünce kesilen işbu itiraza konu  idari para cezası hukuka ve usule aykırıdır. Şöyle ki;

2-Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu ……. tarihinde tarafıma idari para cezası kesilmiş ve cezanın delilleri olarak ‘‘maskesiz dolaşma ve ikazlara uymama’’ yazılmıştır. Ancak söz konusu ceza, çalıştığım market olan …… A.Ş. ‘deki mesleki faaliyetlerimi gerçekleştirmek için dışarıda bulunduğum saatlerde yazılmıştır. Sokağa çıkma kısıtlaması istinası içerisinde bulunan mesleki faaliyetimi gerçekleştirdiğimden tarafıma idari para cezası uygulanması hukuka ve usule aykırıdır. Sokağa Çıkma Kısıtlaması Genelge’sinde açık olacak işyeri, işletme ve kurumlarda yönetici, görevli veya çalışanlar, özel güvenlik görevlileri dahil kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar istisna kapsamında olacağı belirtilmiştir. Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı gün ve hali hazırda istisna kapsamında bulunan ve market vasfında olan …..A.Ş. ‘de çalışmakta olduğumdan tarafıma idari para cezası uygulanması usule ve yasaya aykırıdır.(Ek1: A.Ş. Çalışma Belgesi)                                                                       

3-Yukarıda belirttiğim üzere cezanın delilleri olarak ‘‘maskesiz dolaşma ve ikazlara uymama’’ yazılmıştır. Maske takmadığım hususundaki aleyhime olan iddiaları kabul etmemekle beraber,  tarafıma cezai işlem uygulayan kolluk görevlileri maske takmadığım için 350 TL ceza kestiklerini belirtip ceza tutanağını imzalatmışlardır. Sonrasında yapılan tebliğ işlemi ile tarafıma 3.150,00 TL idari para cezası uygulandığını öğrenmiş bulunmaktayım.Kolluk memurlarının tarafıma idari para cezasını 350 TL olduğunu belirtmeleri dahi idari para cezasının iptalini gerektirdiği kanaatindeyim.Ayrıca mahkemenin takdir edeceği üzere  maske takmamaktan dolayı 3.180,00 TL idari para cezası uygulanması abesle iştigaldir hukuka ve usule aykırıdır.                                                                                                                                          

4-Sokağa Çıkma Yasağı Kısıtlamasını İhlal ettiğimi ve diğer aleyhime olan iddiaları kabul etmemekle beraber İçişleri Bakanlığı tarafında yayımlanan genelge kapsamında sokağa çıkma kısıtlamasının hukuki gerekçesi olarak İl Özel İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72. Maddeleri gösterilmektedir. İlgili maddelerde yer alan durumların Anayasanın 13. Maddesi ile 15. Maddesine göre aykırı olduğunu d. Anayasanın 13. Maddesinde yer alan temel hak ve hürriyetlerin belli başlıklar halinde kısıtlanması ve yine Anayasanın 15. Maddesi incelendiğinde kişinin temel hak ve hürriyetlerinin kısıtlanmasının mümkün olduğu durumlardan savaş, seferberlik veya olağanüstü konuların meydana gelmesi gerekmektedir. Ancak korona virüs salgın bir hastalık niteliğinde olmakla beraber Anayasa belirtilen durumları sağlamamakta Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72. Maddeleri ile çelişmektedir.İl İdare Kanunun ile Umumi Hıfzıssıhha Kanunu kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağının Anayasa maddelerince aykırı olduğunun kanaatindeyim.

Tüm bu sebeplerden dolayı tarafıma ödemekle yükümlü olduğum idari para cezasının iptal edilmesini talep etmekteyim.

SONUÇ VE İSTEM            :     Yukarıda kısaca açıklanan nedenlerle, itirazımın kabulü ile, yasalara aykırı olarak düzenlenen 3.180,00 TL idari para cezasının iptaline karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…

Ad Soyad

İmza

EKLER:

      1-….. A.Ş. Çalışma Belgesi,Hastane Randevu Belgesi v.b

      2-……. Emniyet Müdürlüğü İdari Yaptırım Kararı

sokağa çıkma yasağı cezasına itiraz dilekçesi itiraz dilekçesi