SON DAKİKA Asgari ücretli çalışanların yardım alması mümkün mü?

TAKİP ET

Asgari ücret ile çalışanların gözleri yeni alınacak kararlara çevirdi. Asgari ücretli para yardımı alabilir mi soruları sıklıkla sorulmaya başlandı. Asgari ücret ile çalışanlar hangi yardımlardan yararlanabilir sorularının yanıtları haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Valilik ve Kaymakamlık tarafından düzenlenen sosyal yardımlar ihtiyaç sahiplerine yardım etmektedir. Yardım yapılan alanlarda farklılık gösterilmektedir. Fakat bu başvurulardan yararlanabilmek için öncelikle başvuru yapılması gerekmektedir. 

Asgari ücretli yardım alabilir mi?
Asgari ücret ile çalışanlar yardımlardan yararlanabilir fakat belli başlı şartlara uymak zorundadır. Asgari ücretlilerin yardım alabilmesi için gelir ve gider hesaplamasını yapması gerekmektedir. Kaymakamlık tarafından verilen sosyal yardımlardan faydalanmak için en önemlisi ise kişinin ikametgah ettiği konutta aynı soyadında bulunan kişi sayısı önemlidir. Ve bu kişilerin toplam maaşları belirlenmelidir. 
Kanunen kişinin yardım alabilmesi için muhtaçlık sınırı belirlenmiştir. Kişinin yardım alabilmesi için aynı hanede ve aynı soyadına sahip kişilerin gelirlerinin kişi sayısına bölündüğünde çıkan tutar önemlidir.

Asgari ücretli para yardımı başvurusu yapabilir mi?
Asgari ücret ile muhtaçlık sayıları doğru orantılıdır. Kanun ile belirlenen duruma göre hane içinde bulunan kişi sayısı ve toplam gelir bölündüğünde ortaya çıkan tutar asgari ücretin 3/1 oranından az olmak zorundadır. Bu şartlara uyulduğunda asgari ücretli çalışanlar yardımlara başvuru yapabilir. 
Örnekle açıklarsak 2021 yılında asgari ücret 2825 olarak belirlenmişti. Asgari ücretin 3 e bölündüğünde çıkan tutar 941 TL dir. Yani Asgari Ücretli Yardım Alabilmek için 4 kişilik aile için hesaplayalım.
2825 / 4 = 706 TL dir. 4 kişilik bir asgari ücretle çalışan hanenin geliri muhtaçlık sınırı olan 941 TL altında olduğundan dolayı yardım başvurusunda bulunabilir. ancak yardım konusunda Sosyal yardımlaşma Vakıfları Mütevelli Heyetleri Yetkilidir. Yardım başvurusu yaptıktan sonra Mütevelli heyeti uygunluk durumunu inceler ve karar verir.

İnternetten yardım başvurusu yapılabilir mi?
Artık yardım başvurular kolaylıkla e devlet üzerinden yapılabilmektedir. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle pandemi döneminde online işlemler yoğun ilgi görmektedir. Sosyal Yardımlaşma Vakıfları İnternet Siteleri aracılığı ile online yardım başvurusu almaya başlamıştır. Öncelikle bağlı olduğunuz il veya ilçedeki sosyal yardımlaşma vakfının internet sayfasına giriş yaparak kontrol edebilirsiniz.

asgari ücret yardımı asgari ücret