Son dakika, dolar ve altın fiyatlarında geri sayım! Yatırımcılara uyarı! Fed faizi kararı her şeyi değiştirecek

TAKİP ET

Dolar ve altın fiyatlarını değiştirecek fed faiz kararı merakla bekleniyor. Bu akşam, saat 21.00'de açıklanacak. Gram altın üzerinde etkili olan ons altın bugün düşüşte gözüküyor. TL, dolar kurunda ılımlı bir gidişat var, spot altın fiyatındaki düşüş gram altın fiyatının 890 TL altında kalmasını bugün de sürdürdü. Peki, bugün dolar kaç TL, gram altın ne kadar? Altın fiyatı yükselecek mi, düşecek mi? Detaylar haberimizde…

Reklam
Reklam

Merkez bankaları yüksek enflasyon sebebiyle para politikalarında sıkılaşma sürecini hızlandırdı. Dolar ve altın üzerinde büyük etkisi olacak haber bugün ABD’den gelecek, akşam saat 21.00’de belli olacak. ABD Merkez Bankası Fed, herkesin merakla beklediği faiz kararını bugün açıklayacak. Ön görülen Fed’in fazileri 50 baz puan ile arttırması yönünde, haziran ayında 75, temmuz ve eylülde ise 50’şer baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda Fed 22 yılın en sert fazi artışını gerçekleştirmiş olacak.
Petrol, dolar ve altın fiyatları
Bugünkü karar öncesine kadar dolar endeksi  2 yıldır üst noktada seyretti. Çin’deki Covid-19 durumu, finansal koşullarda sıkılaşma, Ukrayna – Rusya savaşı gibi nedenler doları destekliyor. Dün, ABD 10 yıllık tahvil faizini 3’e yakın bir seviyede kapattı. Altının ons fiyatı 1,865 dolara gerilerken, petrolün varil fiyatı ise 106 doları aşmış durumda. Gram altın 887 TL’den değerlendirilmekte. Döviz kurunda ise yükseliş izleniyor. Dolar bu sabah 14.82 iken, Euro ise 15, 59 TL’de gözüküyor.
Finans Uzmanı Murat Özsoy, piyasaların takip ettiği kararlara ilişkin olası senaryoları değerlendirdi. Özsoy, faiz artırımının şu an piyasalarda fiyatlandığını söyledi. 50 bp’lık artış kararının duyurulduğu toplantıdan sonra Fed Başkanı Powell, dünyanın beklediği sorulara yanıt verirken piyasaların yeniden şekilleneceğini söyledi.
Artış yılın geri kalanında nasıl olacak?
Finans Uzmanı Özsoy, Mayıs ayındaki toplantıda faiz artışından ziyade merak edilen başka konular olduğuna değindi. Merakla beklenen bu haber, basın açıklama metninin içeriği ve Haziran ayından sonra geri kalan aylarda toplamda kaç baz puanlık bir artış olabileceğiyle ilgili.

Açıklama tamamen etkileyecek
Özsoy, Fed politikasının nasıl yol izleyeceğinin anlamını idrak etmek gerektiğini söylüyor. Küresel piyasalarda merakla beklenen ve ülkemizin büyük ölçekte ekonomi gündemini meşgul eden konu, ekonomik aktörleri tamamen etkileyecek. Genel ülke ekonomisinden başlayarak tüm büyük sanayi gruplarını, orta ve küçük boy işletmeleri, çalışanları ve hanehalkını etkileyeceğini belirtiyor Özsoy.
Fed’in faiz arttırması nasıl bir anlam ifade ediyor?
Fed bilançosu, pandemi öncesinde 4 trilyon dolardı. 9 trilyona yükselmesiyle birlikte dolar değer kaybettiği için Murat Özsoy, Fed tahvil geri alımını sonlandırmak adına elindeki tahvilleri geri satıp piyasada ABD dolarını çekme kararı aldı. Bunun sonucunda piyasadaki bol likidite yavaşça geri çekilmeye başlayacak. Ayrıca Fed faiz oranını yükselterek küresel çapta borçlanma maliyetinin de yükselmesine yol açacak. Özsoy, ABD Merkez Bankası’nın bu sebeplerden dolar üzerindeki enflasyonu azaltma planında ilerlediğini belirtiyor.
Sektörde kritik uyarı
Özsoy, Fed faiz artışının karara bağlanmasıyla dolarda hızlı bir yükseliş olacağını belirtiyor. Tüm bunlar ekonominin baş aktörlerini reel sektördekilerin kendini uzun vadeli sabit faizli TL cinsi kredi kullanma konusunda korumaya alması gerektiğini belirtiyor.
Ons altında dikkate değer çekilmeler olabilir
Altın yatırımcıları için Özsoy açıklama yaptı. Bugün açıklanacak olan Fed faiz kararının öncesinde küresel makro veri ajansı emtia piyasalarında oynaklık yaratacak bir veri gözükmediğini söylüyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan ya da beklenmedik bir haber durumu söz konusu olmazsa altın ve petrol fiyatlarında çok hareketlilik beklemediğini söyledi. Eğer Powell enflasyonun düşmesi için ikna edici bir konuşma yaparsa faiz artışının etkisi ons altında önemli gerilemeleri sağlayabilir. Bunun ötesindeki senaryolar için şimdiden bir öngörüde bulunulamayacağını, süreci izlemek gerektiğini ifade ediyor Özsoy.