SON DAKİKA I Omicron nasıl ortaya çıktı?

TAKİP ET

Son 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan kornavirüs nedeniyle aşılanmalar devam ederken oluşan varyantlar korkutmaya başladı. Son zamanlarda adını duyuran Omicron virüsü kısa sürede etkisini gösterdi. Herkesin merak ettiği Omicron virüsü nasıl çıktı sorularının yanıtı ise haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Koronavirüsin çeşitli mutasyonlara uğrayarak oluşturduğu varyantınların etkileir devam ederken adından bahsettiren omicron varyantını kısa sürede dünyayı etkisi altına almayı başardı. Bu varyatının nasıl çıktığı ise merak edilen konular arasında yerini aldı. 

Omicron varyantını ilk olarak kasım ayında Güney Afrika'da görülmüştür. Yeni oluşan varyantın üzerine araştırma yapan bilim adamları bu durumun nasıl geliştiğine dair henüz kesin bilgiler veremedi. California'daki Scripps Araştırma Enstitüsü'nde bir immünolog olan Profesör Kristian Andersen, Omicron'un kemirgenlerde evrimleşmiş olabileceğini öne sürdü. Fakat geçen sene ortaya çıkan Covid varyantlarından bunun farklı olduğu da söylenmektedir. Profesör Andersen genomik örneklemenin Ekim ayında insanlarda dolaşmaya başladığı sonucuna ulaştı.

Omicron mutasyonunun fare ve hamster gii kemirgen hayvanlar üzerinden bulaşmış olduğu tespit edildi. Diğer varyantlardan farklı olarak bağışıklığı ciddi şekilde etkilen bu mutasyonun ise hızlıca yayıldığı görülmektedir. 

Baskın varyant haline gelecek

Dr. Nam, Street Signs Asia'ya verdiği demeçte ortaya çıkan yeni türlere karşı aşıların hızla geliştirilebilmesine rağmen, varyanta karşı bağışıklık sağlayabileceklerini kanıtlamak için üç ila altı ay boyunca test edilmeleri gerektiğini söyledi.

omicron nedir yeni virüs koronavirüs