Son düzenleme ile Google reklam gelirleri nasıl vergilendirilecek?

TAKİP ET

Geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya geçen reklam gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda araştırmalar sürüyor. Kullanıcılar son düzenleme ile Google reklam gelirlerinin nasıl vergilendirileceğini merak ediyor. İşte konuya ilişkin son gelişmeler.

Reklam
Reklam

Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, reklam gelirlerinin vergilendirilmesi konusundaki sorunları yıllar sonra açıklığa kavuşturdu. 26 Ekim 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 7338 Kanun Numaralı V.U.K. ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile website içeriklerinden, Youtube içeriklerinden ve diğer içeriklerden Google adsense geliri elde edenlerin bu gelirleri vergilendirebilmesinin önü açıldı. Düzenleme ile hem devlet hem de gelir elde eden kişiler avantajlı konumda olacak.
Google adsense nedir?
Google adsense, yazılı ve video içeriklerden çevrimiçi kazanç sağlama yollarından biridir. Youtube’dan para kazananların neredeyse hepsi bu sistem ile gelir sağlarlar. Web siteler de aynı şekilde Google adsense ile reklam verenler sayesinde para kazanırlar. Ziyaretçilerin tıkladığı her bir reklamdan website ya da youtuber reklam gelirinin bir kısmını alır. Örneğin reklam veren kişi 1 liralık reklam verdiğinde, her ziyaretçi tıklamasında Google bu reklamın 0,10’luk kısmını içerik üreticisine verir. Geri kalanını ise kendi alır.
Yeni sistemde Google adsense vergisi nasıl ödenecek?
Yeni sisteme göre Google adsense vergilendirme kuralları şöyledir:
-Kanunun yürürlük tarihi 1 Ocak 2022’dir. Bu tarihten önceki gelirler kapsam dışındadır.
-Bu kapsamda gelir elde edenlerin takvim yılı içerisinde elde ettikleri gelirler, gelir vergisi diliminin 4’üncü dilimine kadar istisna kapsamında olacak.
-Bu durumdan yararlanabilmek için Türkiye’deki bankaların birinde hesap açılmalı ve bu hesabı yalnızca bunun için kullanılacağı bildirilmelidir. Çünkü bu beyan ile birlikte hesaba giren tüm paralar direkt vergiye tabi olacaktır.
-Bankalar bu hesaplara aktarılan ödemeden aktarım tarihi itibariyle kaynakta %15 kesinti yapacak ve kesinti yaptığı kısmı ilgili kuruma aktarmakla yükümlü olacaktır.
-İstisna kapsamında olanlar gelir vergisi beyannamesi vermeyecek, mükellef sayılmayacak, bağkur ödemeyecek, stopaj ve benzeri giderleri olmayacaktır.
Youtube gelirleri nasıl vergilendirilecek?
Google adsense başta olmak üzere tüm gelir getirici faaliyetlerden elde edilen gelirler, 7338 kanun kapsamında vergilendirilecektir. Bu nedenle gelir vergisi 4.dilimi altında kalan youtube kazançlarını yukarıda anlattığımız yolları kullanarak vergilendirebilirsiniz.
Google adsense vergi cezası uyguluyor mu?
1 ocak 2022 tarihinden sonra yeni sisteme geçilmesiyle birlikte yukarıda belirtilen usullere göre bildirim yapanlar hakkında cezai işlem uygulanmayacaktır. Fakat gelirlerin 4.dilimi aşması ve buna rağmen mükellefiyet açılmaması veya gelirlerin hiç beyan edilmemesi ve bunun tespit edilmesi halinde ödeme alınan her ay için ceza uygulanacak olup, her ay için geriye dönük olarak faizi ile vergi tahakkuku yapılacaktır.
 

google reklam gelirleri google reklam vergisi google adsense