Sosyal Medyaya Mola Vermeniz Gereken 8 İşaret

TAKİP ET

Şu senaryoyu düşünün: Bir dakika mutlusunuz, hayatınızın oldukça iyi gittiğini düşünüyorsunuz. Ayıracak birkaç dakikanız var, bu yüzden Facebook'u açıp kaydırmaya başlıyorsunuz…

Reklam
Reklam

İlk olarak, bir arkadaşınızın hayalindeki işi kabul ettiğini bildiren bir gönderi görüyorsunuz. Sonra bir iş arkadaşınızdan aşırı politik bir rant okudunuz. Kaydırmaya devam ediyor ve komşunuzun harika, tropik bir tatilde bir videosunu izliyorsunuz.   Ve şimdi, kuzenin az önce kalçalarını sonsuza kadar saklamak istemene neden olan bir öncesi ve sonrası fotoğrafı yayınladı. Bildiğiniz bir sonraki şey, ikinci olarak kariyerinizi tahmin ediyor, siyasete kızgın hissediyor, neden tatile paranızın yetmediğini merak ediyor ve devam edeceğiniz bir sonraki diyet için Google'a göz atıyorsunuz.
Bazı insanlar için sosyal medya, karşılaştırma, mükemmellik ve görüşlerin duygusal bir roller coaster'ına dönüştü. Peki, artık eğlenmiyorsak, yolculuğu nasıl durduracağız? Davranış sağlığı terapisti Jane Pernotto Ehrman, MEd, RCHES, ACHT, sosyal medya ile nasıl sağlıklı bir ilişki kurulacağını tartışıyor ve ara verme zamanının gelmiş olabileceğine işaret ediyor.

Ne kadar sosyal medya zamanı sağlıklı?

Sosyal medyanın günümüz yaşamının büyük bir parçası olduğu inkar edilemez ve bunun birçok olumlu ve olumlu yönü olabilir. Ayrıca, özellikle düzenli olarak görmediğimiz kişilerle bağlantıda olmak iyidir. Ancak sosyal medyanın depresyon, yalnızlık, kaygı ve düşük benlik saygısı için kaygan bir zemin olabileceğini de biliyoruz.

O halde sağlıklı denge nedir?

Bir araştırmaya göre, sosyal medya kullanımını günde sadece 30 dakikaya indirmek, zihinsel sağlığın ve esenliğin artmasına neden olabilir. Araştırmaya katılanlar, ironik görünen sosyal medyada geçirdikleri zamanı azalttıklarında depresyon ve yalnızlığın azaldığını bildirdiler. Ne de olsa, buna bir nedenden dolayı sosyal medya deniyor, değil mi?
Sorun şu ki, bu sosyal platformlarda büyük miktarda karşılaştırma oluyor. İnsanların filtreleri ve esprili açıklamaları görmeleri zor olabilir.
Ehrman, "Sosyal medya bizi kafamıza çekiyor" diyor. “Çevrimiçi gördüklerimizi yargılıyor, karşılaştırıyor ve hayal kuruyoruz, bu yüzden kendi hayatımızı tam olarak yaşamıyoruz. Bunun yerine, tam olarak göründüğü gibi olmayabilecek sanal bir dünyaya kapılmış durumdayız.”
Ancak sosyal medyayı sınırlamanın faydaları bir gecede gerçekleşmez. Aynı araştırmaya göre, sınırlı sosyal medya zamanının avantajlarını fark etmeye başlamak yaklaşık üç hafta sürüyor.
Bu nedenle, sosyal medyaya sınır koymaya karar verirken soğuk hindi olmak zorunda olmadığınızdan emin olabilirsiniz, ancak bir ara vermek veya sosyal medya detoksu yapmak dikkate alınması gereken bir şey olabilir.

Sosyal medya detoksu nedir?

Sosyal medya detoksu sadece bir moladır. Ne kadar uzun olduğunu ve ne içerdiğini siz belirlersiniz. Bunu sosyal medyada duyurmayı seçebilir veya sadece uzaklaşabilirsiniz.
Belki detoksunuz, öz değerinizi sorgulamanıza neden olan uygulamalardan birini veya takip etmeyi bırakma hesaplarından birini kaldırmayı içerir. Belki bir ay boyunca tüm sosyal medya
Platformlarından uzak durmak istersiniz. Veya belki de günde önerilen 30 dakikaya inmek istiyorsunuz.
Ehrman, "Sosyal medyadan uzaklaşmak, gerçekliğin daha iyi bir resmini elde etmenin harika bir yolu" diyor. “Zihinsel ve sosyal sağlığımız için iyi ama sonsuza kadar sürmesi gerekmiyor. Bütün fikir, bunun daha fazla farkında olmanızdır. ”

Sosyal medyaya ara vermeniz gerekebilecek 8 işaret

Alışkanlıklarınızın sağlıklı olup olmadığından emin değil misiniz? Bu işaretleri kontrol edin:
Karşılaştırmayı bırakamazsınız. Sosyal medyanın insanların hayatlarının en önemli makarası olduğu sıklıkla söylenir, ancak sizi kendi hayatınızdan yetersiz veya tatminsiz hissettirmemelidir. Boşanma, üzüntü ve zorluklarla ilgili paylaşımlar yapmak yaygın değildir, ancak bu şeyler hala oluyor. Gönderilerine rağmen kimsenin hayatının mükemmel olmadığını hatırlamakta zorlanıyorsanız, ara vermenin zamanı gelmiş olabilir.
Farkında olmadan kaydırmaya başlıyorsunuz. Ehrman, sosyal medyanın bizi rahatlatan bir yanı olduğunu söylüyor. Yeni duman molası oldu. Ancak farkına bile varmadan sosyal medyaya düşüyorsanız, bu kendinizi fazla kaptırdığınızın bir göstergesi olabilir. 
Gördüğün her şeyden rahatsız olduğunu fark ediyorsun. Politikadan aşırı paylaşıma kadar, zaman çizelgenizde gördüklerinize kendinizi kızgın veya sinirli buluyorsunuz. Belki de kıyameti çok ileri götürdüğün için gördüklerin yüzünden strese girdin.
Zaman çizelgenizi kontrol edemezseniz çıldırırsınız. Sosyal medyadan ayrılma kaygısı yaşamadan bir toplantıyı veya market gezisini tamamlayabilir misiniz? Bir Tweet yazmak veya bir durum göndermek için can atıyor ve başka bir şey düşünemiyor musunuz?
Kaydırarak çok zaman harcıyorsunuz. Arada sırada küçük seanslar zararsız görünüyor, ama ekliyor. Bir çalışma, insanların akıllı telefonlarıyla günde 2.617 kez etkileşime girdiğini buldu. (Bu kaydırma, tıklama, mesajlaşma – adını siz koyun.) Etrafınızdakilerden bir ipucu alın. Eşinize veya arkadaşınıza sosyal medya alışkanlıklarınız hakkında ne düşündüklerini sorun.
İlk önce onu yayınlamadan yaptığınız her şeyden zevk alamazsınız. Arkadaşınızın düğününde fotoğrafını paylaşmadan telefonunuzu bırakamazsınız. Ardından, akşamın yarısını kaç beğeni aldığını görmek için kontrol ederek geçirirsiniz.
Sabah ilk kontrol ettiğiniz ve akşam son kontrol ettiğiniz şeydir. Bir araştırma, akıllı telefon kullanıcılarının %80'inin uyandıktan sonra 15 dakika içinde telefonlarını kontrol ettiğini buldu. Bu alışkanlık, artan stres ve kaygıyla bağlantılıdır, ayrıca zamanınızı ve dikkatinizi çaldığından (ve muhtemelen geç kalmanıza neden olduğundan) bahsetmiyorum bile. Yatmadan önce telefonunuza bakmanın da beyninizi uyardığı ve uykuya dalmayı zorlaştırdığı gösterilmiştir.
Sosyal medya artık eğlenceli değil. Aktif olmak, hatta bir hesaba sahip olmak bir zorunluluk değildir. Sosyal medya platformları eğlenceli, etkileşimli ve insanların bağlantı kurmasının bir yolu olacak şekilde tasarlandı. Parlaklığını ve neşesini yitirdiyse, belki de ondan uzaklaşmaya değer.
Bazen zaman çizelgeniz, diğer insanların yaptığı tüm harika şeylerin dev bir kutlaması gibi gelebilir. Geri adım atmak ve kimsenin hayatının 7/24 heyecan verici ve eğlenceli olmadığını hatırlamak zor olabilir.
Ehrman, "Dikkatli olmazsak, hayatımızın diğer insanların hayatları kadar iyi olmadığı hissine kapılabiliriz" diyor. "Ama kapalı kapılar ardında neler olup bittiğini veya videonun ilerlemediğini asla bilemezsiniz."

Sosyal medya (ve genel olarak telefonunuz) hakkında nasıl daha dikkatli olunur?

Ehrman, sosyal medyayı niyet ve amaçla kullandığımızdan emin olmamız gerektiğini söylüyor. Burada, sosyal medya ve telefon alışkanlıklarınızı aynı hizada tutmanız için ipuçları öneriyor:
Kullanımınızı takip edin. Her gün veya haftada sosyal medyada ne kadar zaman harcadığınız konusunda sizi uyarmak için bir uygulama indirin veya ayarlarınızı değiştirin. En çok hangi platformları kullandığınızı belirleyin ve her biri için ayrılmış bir zaman belirleyin. Harcadığınız zaman için bir temele sahip olmak, ne kadar kısmanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olacaktır.
Sosyal medyaya bakmak için belirli bir zaman planlayın. Her gün veya haftada kendinize sosyal medyaya bakmak için izin vereceğiniz zamanı ayırın. Belki her Pazar sabahı favori hesaplarınızı kontrol etmeye ve arkadaşlarınızın neler yaptığını görmeye karar verirsiniz. Ya da belki her gün öğle yemeğinde sosyal medyayı 10 dakika kontrol etmeye karar verirsiniz.
Telefonunuzun etrafına bir lastik bant koyun. Bu numara yalnızca sosyal medya konusunda daha dikkatli olmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda genel olarak telefon alışkanlıklarınız hakkında daha fazla düşünmenize yardımcı olur. Telefonunuzu her elinize aldığınızda, telefon kullanımı konusunda bilinçli olmanızı hatırlatmak için fiziksel bir engel vardır.
Kilit ekranınızı değiştirin. Telefonunuz hakkında daha dikkatli olmanız için bir uyarı görevi gören bir kilit ekranı oluşturun. Telefonunuza yalnızca sıkıldığınızda değil, amaçlı olarak bakmanızı hatırlatan ilham verici bir alıntı veya resim seçmeyi deneyin.
Sağlık ve zindelik sağlayıcıları, farkındalık hakkında konuşmayı bırakamazlar - ve bunun iyi bir nedeni var. Telefonunuzu ve sosyal medyayı kullanırken daha az gezinme ve daha fazla yaşam için farkındalık alıştırması yapın.