Sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? Sosyal yardım başvuru formu nasıl doldurulur? Sosyal yardımlaşma başvuruları nelerdir?

TAKİP ET

Sosyal yardımlardan yararlanmak isteyen kişiler başvuru formunu nasıl dolduracağını merak etmektedir. Sosyal yardım başvuru formu, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının düzenlediği yardımlara ihtiyacı olan ailelerin başvuru işlemlerinde kullandıkları belgedir. Peki, Sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? Sosyal yardım başvuru formu nasıl doldurulur? Sosyal yardımlaşma başvuruları nelerdir? İşte yanıtı…

Reklam
Reklam

Devlet tarafından ihtiyaç sahibi ailelere sağlanan yardımlar merak edilmektedir. Sosyal yardımlar adı altından pek çok ailenin hayatına dokunulmaktadır. İhtiyaç sahibi olan ailelere verilen yardımlar birçok kişi tarafından araştırılıyor. Sosyal yardım başvuru formu, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının düzenlediği yardımlara ihtiyacı olan ailelerin başvuru işlemlerinde kullandıkları belgedir. İhtiyacı olan, dar gelirli ailelere kaymakamlıklar aracılığı ile yapılan bu başvurularda aranan bazı temel koşullar vardır. Konu hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi internette araştırma yapmaktadır. Kimlerin bu yardımlardan yararlanabileceği, bu yardımlara nasıl başvuru yapılacağı, hangi yardımların yapıldığı gibi pek çok konu vatandaşlar tarafından araştırılmaktadır. Peki, Sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır? Sosyal yardım başvuru formu nasıl doldurulur? Sosyal yardımlaşma başvuruları nelerdir? Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuru formu nasıl doldurulur? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…

 

Sosyal Yardım Nedir?

Sosyal yardım başvuru formu, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının düzenlediği yardımlara ihtiyacı olan ailelerin başvuru işlemlerinde kullandıkları belgedir. İhtiyacı olan, dar gelirli ailelere kaymakamlıklar aracılığı ile yapılan bu başvurularda aranan bazı temel koşullar vardır. Sosyal yardımlardan faydalanmak isteyen pek çok vatandaş hangi şartların arandığını araştırmaktadır. Sosyal yardımlardan yararlanmak isteyen kişilerde bulunması gereken koşullar şu şekildedir:

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna (SSK, Emekli Sandığı, BağKur / Sosyal Güvenlik Kurumu) bağlı olmamakla birlikte bu kuruluşlardan belirli bir gelir ve aylık almamak.

Temel ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak sürekli ve düzenli bir gelire sahip olmamak.

Belirtilen hallerde kişiler sosyal yardımlaşma formu ile bağlı bulundukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuruda bulunabilir. 

 

Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tedavi gibi bazı nedenler dolayısıyla geçici nedenlerle ikametlerinin dışında bulunan kişiler zorunluluk hallerini sevk belgesi gibi evraklarla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) ibraz edebilir. İbrazın gerçekleşmesi halinde sosyal yardımlaşma başvuru süreci başlar. Başvurular reşit olan kişiler tarafından yapılabileceği gibi yatalak, özürlü, yaşlı gibi nedenlerle bizzat başvuruda bulunamayacak kişiler adına vasi, kayyum, kan ve sıhri hısımı, öğretmen, komşu, mahalle muhtarı gibi kişiler de başvuruda bulunabilir. 

 

 

Sosyal Yardım Başvuru Formu

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sunulan ve muhtaç olan dar gelirli ailelere verilen bu yardımlar ayni ve nakdi yardımlar olarak ikiye ayrılabilir. Sosyal yardımlaşma başvuru yap adı altında internet üzerinden başvuru kabul eden kurumlar, ihtiyacı olan ailelere bazı yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımların neler olduğu da vatandaşlar tarafından merak edilmektedir. İhtiyacı olan ailelere verilen yardımlar şu şekildedir;

Barınma Yardımları

Gıda Yardımları

Yakacak Yardımı

Öğrenci İhtiyaç Yardımları (Okul kıyafeti, kırtasiye, bot, ayakkabı, kaban)

Şartlı Eğitim Yardımı

Afet Destekleri (Deprem, Yangını Sel)

Özürlü Araç (Motorlu araç, tekerlekli sandalye) Yardımı

El/ Ayak Protezi, Ortopedik Bot, Yürüme Cihazı Yardımı 

İşitme Cihaza 

Konuşma Cihazı

Şartlı Sağlık Yardımları

Tedavi Destekleri

Sosyal Destek (Periyodik nakit / bir defaya mahsus nakit) gibi yardımlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına başvuru formu ve gereken diğer belgeleri verilerek talep edilebilir.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Başvuru Formu

Sosyal yardım başvurularında vatandaşlardan araç kaydı, tapu kaydı, vergi kaydı, banka bilgisi gibi belgeler istenmez. Başvuruda bulunacak hanede, çekirdek aile üyelerinden başka fertler de yaşıyorsa muhtarlıktan FORM-5 belgesi alınıp doldurulduktan sonra sosyal yardım başvurusu adı altında işleme alınır. SYDV tarafından sağlanan yardımların neler olduğu araştırılmaktadır.

SYDV üzerinden verilen her yardımın belirli bir formu bulunmakla birlikte istenilen bazı belgeler şunlardır:

SYDV Yardım başvuru dilekçesi (Kömür yardımı, şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardım başvuru dilekçesi gibi)

Merkezi incelemeler için sorgu izin formu

Şiddet mağduru ise rapor ve uzaklaştırma belgesi

Boşanmışsa boşanma kararı, nafaka durumu; boşanma aşamasındaysa, boşanma davası başvuru dilekçesi

Yardımların niteliklerine göre sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfının isteyeceği belgeler, bazı belli başlı başvuru belgeleri olarak istenebilir.

Sosyal yardım başvurusu nasıl yapılır Sosyal yardım başvurusu Sosyal yardım Sosyal yardım başvuru formu nasıl doldurulur Sosyal yardımlaşma başvuruları nelerdir