Sözleşmeli personellerin izin düzenlemesi nasıl yapılıyor?

TAKİP ET

Sözleşmeli personel olan vatandaşlar izinlerinin nasıl düzenlendiğini merak ediyor. Özel durumlarda alınan izinler nasıl düzenleniyor? Kişinin hangi durumlarda izin kullanma hakkı var? İşte sözleşmeli personellerin izin düzenlemesine ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz yılın sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunca alınan kararlar kapsamında kamu kurum ve kuruluşları o sene içinde alacakları sözleşmeli personeli ve kamu memurlarını belirlemektedir. Yapılan görüşmeler kapsamında sonuç olarak Bakanlar, milletvekillerine personel alımı ile alakalı bütçeleri bildirir. 
Sözleşmeli personel olmak için başvuru şartları nelerdir?
Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olup mevzuatta yayınlanan bildiriye göre sözleşmeli personel alımı şartları şunlardır: 
- Herhangi bir kurumdan yaşlı veya emekli aylığı almıyor olmak.
- Kamu haklarından yararlanmasına ilişkin bir engelin bulunmaması.
- İlgili kişi adına suç yükümlülüğü kararının çıkmamış olması.
- Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne bağlı vatandaşlığa sahip olması.
- Askerlikten muaf olma ya da bitirmiş olmak.
Sözleşmeli personellerin izin düzenlemeleri
Sözleşmeli olarak çalışan kişilerin izin düzenlemeleri Bakanlar Kurulu’nun çıkarttığı “Sözleşmeli Personele İlişkin Çalıştırılma Esasları” adı altında 4/B sözleşmeli personelin sahip olduğu izin hakları aşağıda belirtilmiştir:
Doğum izni hakkı
Sözleşmeli personel olarak görev yapan kadın çalışanların doğum izin hakkı vardır. Bu hak kapsamında 4/B sözleşmesine sahip bir kadın çalışanın doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptıktan sonra 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık ücretli izni vardır. Bunun yanı sıra çoğul gebelik durumlarında ise gebelikten önce izine 2 hafta daha eklenmektedir. Kişinin doğumundan 8 hafta önce sağlık durumuna ilişkin iyi olduğu ile ilgili doktor raporu belgelendiği takdirde doğumda önceki 3 haftaya kadar çalışma izni vardır. Bunların yanı sıra Doğumun erken gerçekleşmesi gibi bir durumla karşılaşılırsa kullanılamayan izinler doğum sonrası kullanılacak olan izinlere ilave edilir.
Süt izni hakkı
Ücretli doğum izninin bitişinden sonra kadın personele ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1,5 saat izin hakkı mevcuttur. Personel izinlerini dilediği saatte kullanabilmektedir.
Babalık izni hakkı
Eşi doğum yapmış olan 4/B sözleşmeli personel isteği üzerine 10 güne kadar ücretli izin hakkını kullanabilir.
Evlat edinme nedeniyle kullanılan izin hakkı
Eğer ki özel bir yerde çalışan sözleşmeli personel 3 yaşını doldurmamış bir evlat edinilecekse çocuğun alınma tarihinden itibaren 8 haftalık ücretli izin hakları vardır. 
Engelli çocuk nedeniyle kullanılan izin
Minimum %70 oranında engeli olduğu ve süreklilik gösteren bir hastalığı olduğu takdirde çocuğa sahip olan 4/B sözleşmeli personele yıl içerisinde toplu olacak şekilde ya da kısım kısım 10 günlük ücretli mazeret izni verilmektedir. 
Evlilik ve ölüm izni
4/B sözleşmeli olarak çalışan bir personelin kendisinin ya da çocuğunun evlenmesi durumunda kişiye 7 günlük ücretli izin verilmektedir. Bunun yanı sıra çalışan kişinin eşi, çocuğu kendisinin anne babası ya da eşinin anne babası ve kardeşinin ölüm durumlarında 7 güne kadar ücretli izin verilir.
Başka mazeretlere ilişkin izin hakkı
Yıllık izni olmayan ve yukarıda yer alan durumlar dışarısında kalan mazeretler için bir sözleşmeli dönemi boyunca 10 günü geçmeyecek şekilde yetkili olan müdürler tarafından ücretli mazeret izni verilmektedir. 

Yıllık izin hakkı
Herhangi bir kurum ve kuruluşta sözleşmeli personel olarak çalışan kişi çalıştığı yerde geçirdiği süre itibari ile 1 yıldan 10 yıla kadar çalışan sözleşmeli personele 20 gün, 10 yıldan fazla çalışana ise yıllık 30 gün ücretli izin verilmektedir. 
Hastalık izni
4/B sözleşmeli personeline uzman doktor raporu sonucunda hastalığından dolayı ücretli izin verilir.
Refakat izni
4/B personel grubunda çalışan kişinin bakmakla yükümlü olduğu, bakmadığı takdirde baktığı kişinin (anne, baba, kardeş ve çocuklar) hayati tehlikesinin oluşabileceği durumlarda 3 aya kadar ücretli izin verilmektedir. 
Fazla çalışma izni
Çalıştığı kurumda kişinin o gün içerisinde işlerin bitmesinden sonra fazla çalıştığı takdirde eğer ki ücret ödenmezse fazla çalışma süresinin her 8 saatinde bir gün süre ile izin verilmektedir. 
Sözleşmeli personel ile geçici personel izinleri arasındaki fark
Yukarıda verilen tabloda  sözleşmeli personelin izin düzenlemesine ilişkin 4/A ve 4/B memurların farklarından bahsedilmektedir.

sözleşmeli personel izin hakları sözleşmeli izin hakkı