Spastisite için botoks tedavisi

TAKİP ET

Botoks kozmetik olarak kullanmanın yanında tedavi için de kullanılıyor. İşte Spastisite için botoks tedavisi ile ilgili merak edilen her şey…

Reklam
Reklam

Multipl skleroz (MS), serebral palsi veya başka bir nörolojik durumla yaşıyorsanız, spastisite fikrine (ve etkilerine) zaten aşina olabilirsiniz . Bu, gergin olan veya sinir sistemi hasarının bir sonucu olarak istem dışı hareket eden kaslar için kullanılan terimdir. Örneğin, spastisite yaşayan kişiler, bu hareketleri kontrol edemeden yumruklarını sıkabilir, ayak parmaklarını işaret edebilir veya başlarını yana eğebilir. 

Spastisite, beyni veya omuriliği etkileyen durumlarda yaygındır, örneğin: 

Felç

Serebral palsi

Omurilik yaralanması.

Beyin hasarı

MS, serebral palsi, felç ve diğer nörolojik durumlarla yaşayan yetişkinlerde spastisite tedavisi hakkında rehabilitasyon uzmanı François Bethoux, MD ile konuştuk. Seçenekleriniz sizi şaşırtabilir.

SPASTİSİTE NASIL TEDAVİ EDİLEBİLİR?

Spastisitenin her zaman tedavi edilmesi gerekmez, ancak ağrı, rahatsızlık veya hareket etme veya günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk gibi olumsuz etkilere neden olduğunda, çeşitli seçenekler mevcuttur.

Spastisite yaşıyorsanız, ilk savunma hatlarınız genellikle germe, egzersiz ve rehabilitasyondur. Doktorunuz ayrıca baklofen, tizanidin veya dantrolen gibi bazı ilaçlar da reçete edebilir. 

Sadece birkaç kası etkileyen spastisitesi olan kişiler için botulinum toksininin (veya yaygın olarak bilinen isim markası Botox®) klinik olarak faydalı olduğu kanıtlanmıştır. 

Dr. Bethoux, “Botulinum toksininin spastisite ile yaşayan insanlar için düşük riskli, yüksek ödüllü bir tedavi seçeneği olduğu gösterildi” diyor. "Sinirler ve kaslar arasındaki iletişimi geçici olarak değiştirerek spastik kasları etkili bir şekilde rahatlatır."

Spastisiteniz daha şiddetli ve yaygın ise  doktorunuz intratekal baklofen (ITB) veya başka tedaviler önerebilir.

BOTULİNUM TOKSİNİ NEDİR?

Botox muhtemelen en çok kozmetik kullanımlarıyla bilinir - yüzlerini genç ve pürüzsüz tutmak isteyen ünlülerin favorisidir. Gülme hatlarınız için “büyülü” bir silgiden daha fazlası olsa da, spastisite ile yaşayanlar için güçlü bir araç olduğu kanıtlanmıştır.

Botulinum toksini, Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir nörotoksinden elde edilen bir ilaçtır. Doğal haliyle, botulinum toksini botulizme neden olur, ancak ilaç formu botulizme neden olmayacak şekilde formüle edilmiştir. Spastisiteyi tedavi etmek için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış üç botulinum toksin A formülasyonu vardır:

Abobotulinum toksin A (Dysport®).

Incobotulinum toksin A (Xeomin®).

Onabotulinum toksin A (Botox®).

BOTOX SPASTİSİTE İÇİN NASIL ÇALIŞIR?

Sağlıklı bireylerde beyniniz sinirlerinize mesajlar gönderir. Bu sinirler daha sonra asetilkolin adı verilen bir maddeyi serbest bırakır ve bu da bu mesajları kaslarınıza iletir. Kaslarınız beyninizin talimatına göre kasılır ve hareket eder. 

Spastisitesi olan insanlar için sinirlerine verilen hasar, kaslarını mesajlarla doldurur. Temel olarak, sinirleriniz kaslarınıza spazm yapmasını ve kaslarınızın gevşemesine izin verilmesi gerektiğinde gerilmesini söyleyen mesajlar gönderir. 

Dr. Bethoux, "Botulinum toksininin yaptığı, asetilkolinin sinirden kasa salınmasını engellemektir, bu da kasın gevşemesine neden olur" diye açıklıyor. Spastisite ile yaşayan hastalar için kasları gevşetmek, kaslarda daha az sertlik ve daha iyi hareket açıklığı anlamına gelir. 

BOTOKS TEDAVİSİ İÇİN İYİ BİR ADAY OLUP OLMADIĞIMI NASIL ANLARIM?

Doktorunuz, spastisiteniz yalnızca birkaç kas grubuyla (örneğin kollarınız veya bacaklarınız) sınırlıysa Botoks önerebilir. Botoks, birçok kas spastik olduğunda da faydalıdır, ancak yalnızca birkaç spastik kas sorunlara neden olur.

Botoks, spastisite için diğer tedavilere ek olarak kullanılabilir. 

BOTOX ENJEKSİYONLARINI ALDIKTAN SONRA NE BEKLEYEBİLİRİM?

Botoks, kas içi enjeksiyon (kasınıza giren bir atış) olarak verilir. Enjeksiyonlar, muhtemelen yaklaşık 30 dakika ila 45 dakika sürecek olan bir ayakta tedavi ziyareti sırasında yapılır. 

Botox enjeksiyon bölgesinden uzağa gitmediği için doktorunuz ziyaretiniz sırasında muhtemelen birkaç enjeksiyon yapacaktır. İlacın doğru yere enjekte edildiğinden emin olmak için enjeksiyon sırasında kasınızdan elektrik sinyalleri kaydedilir veya iğne aracılığıyla kasınıza gönderilir. Bazen, kasınızı ve iğneyi doğrudan görselleştirmek için ultrason kullanılır.

“Bir enjeksiyondan sonra birkaç gün, hatta iki haftaya kadar herhangi bir fark görmeyebilirsiniz. Bu tamamen normal,” diyor Dr. Bethoux. "Etkiler bir kez tutunduğunda, yaklaşık iki ila üç ay süren gelişmeler görmelisiniz."

Tedaviler genellikle üç ayda bir tekrarlanır. Çoğu durumda, faydaları en üst düzeye çıkarmak için enjeksiyonlardan sonra fiziksel veya mesleki terapi önerilebilir. Ayrıca evde her gün esneme ve egzersiz yapmanız tavsiye edilir.

SPASTİSİTE İÇİN BOTOX ENJEKSİYONLARININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Her tedavi yönteminde olduğu gibi, spastisiteyi tedavi etmek için Botox kullanmanın artıları ve eksileri vardır.

Avantajlar

Botox genellikle enjekte edilen kasları gevşetmede etkilidir ve etkileri birkaç ay sürer. 

Botoks genellikle çok iyi tolere edilir, çünkü kısmen çok az miktarda ilaç kan dolaşımınıza girer.

Dezavantajları

Bir hap almaktan daha az uygun olan Botox'un enjekte edilmesi gerekir.

Tek seansta enjekte edilebilecek Botox miktarı ve Botox'un enjekte edilme sıklığı konusunda sınırlamalar vardır.

Vücudunuzun Botoks'a karşı antikor üretmesi mümkündür. Bu antikorlar tehlikeli değildir, ancak tedaviyi daha az etkili hale getirebilirler.

Botox tedavisi spastisite tedavisi için onaylanmış olsa da, tedaviye başlamadan önce genellikle sigortanızdan ön provizyon alınması gerekir.

Botox'un spastisite için yan etkileri

Botoks tedavisi genellikle spastisite ile yaşayan kişiler için güvenli bir seçenek olarak kabul edilir.

Dr. Bethoux, "En yaygın yan etki, hastaların enjeksiyon sırasında bir miktar ağrı ve kanama ve enjeksiyonları takiben birkaç gün boyunca ağrı veya morarma yaşayabilmeleridir" diye açıklıyor. "Nadir durumlarda, tedaviden sonra bir veya iki gün boyunca yorgun hissedebilir veya grip benzeri semptomlarınız olabilir."

Nadir fakat potansiyel olarak ilgili yan etkiler, etkilerin enjekte edilen kasların ötesine yayılmasını, potansiyel olarak geçici yaygın zayıflığa veya yutma veya nefes almada zorluğa neden olmayı içerir. 

Botoks, enjekte edilen kasları da zayıflatabilir, bu nedenle kaslar ve enjekte edilen dozlar dikkatli seçilmelidir. Botox tedavisine uzun süre devam edenler , enjekte edilen kaslarda atrofi (inceleme) yaşayabilir. Botoks tedavilerini durdurmak genellikle bu etkiyi tersine çevirecektir. 

MS İLE YAŞAYAN İNSANLAR BOTOKS TEDAVİSİ İÇİN İYİ ADAYLAR MI?

Doktorunuz Botoks için aday olup olmadığınızı belirleyebilecektir. Tedavi planı, belirtilerinize, hedeflerinize ve tercihlerinize bağlı olarak her zaman sizinle doktorunuz arasında paylaşılan bir karar olacaktır. Herkes için işe yaramasa da, birçok kişi Botox'tan rahatlama buluyor.

Dr. Bethoux, “Nörolojik koşullarla yaşayan insanlar için spastisite tedavisinde Botulinum toksin tedavisinin yararlı bir yaklaşım olduğunu gördük” diyor. “Rehabilitasyon ve egzersizle birleştirildiğinde Botulinum toksini yaşam kalitesini iyileştirme potansiyeline sahiptir.”